ΗΠΑ: Το ISIS μεταφέρει τα χρήματα του μέσω της Τουρκίας

 
ΗΠΑ: Το ISIS μεταφέρει τα χρήματα του μέσω της Τουρκίας

Ενημερώθηκε: 27/01/21 - 18:29

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε έκθεση του για τους τρόπους χρηματοδότησης του ISIS και για το πώς καταφέρνει να μεταφέρει και να «ξεπλύνει» τα κέρδη που έχει από παράνομες δραστηριότητες, κατονομάζει την Τουρκία ως μια από τις χώρες που το ISIS χρησιμοποιεί κατά εξακολούθηση για τα οικονομικά του.

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS «πολύ συχνά μαζεύει και στέλνει χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν τα λαθραία μετρητά στη Συρία ή στέλνουν τα χρήματα σε Χαβάλα (σ.σ. άτομα που εκτελούν χρέη ανεπίσημου τραπεζίτη) που λειτουργούν μέσα στα στρατόπεδα των προσφύγων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αμερικανική έκθεση.

Η δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση του ISIS αποτελεί θέμα διαμάχης εδώ και αρκετό καιρό. Παρόλο που οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσει την απειλή του ISIS, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν, τον Οκτώβριο του 2019, την επιδρομή τους στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας για να δολοφονήσουν τον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκάρκ, έγραψε ένα άρθρο στην Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του Αλ-Μπαγκντάντι ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε να λογοδοτήσει για αυτό. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τότε τους Κούρδους της Συρίας «για συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να δώσουν» στην ίδια επιχείρηση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που αποτελούνται από Κούρδους, έχουν επαινεθεί για τις προσπάθειές τους να εξαλείψουν το ISIS, ενώ παράλληλα οι τουρκικές δυνάμεις από το 2016 πολεμούσαν ενάντια στο SDF στη βόρεια Συρία.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε μετρητά διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου και αφορά το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Μακ Γκάρκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή όπως τόνισε: «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε το ISIS, ειλικρινά, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία ... Ήταν πολύ απογοητευτικό γιατί η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση στα σύνορα.»

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και στη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών προσφύγων, όπως το al-Hawl».

Η έκθεση υποβλήθηκε ως απάντηση στις σχετικές έρευνες που διεξάγει ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα η έκθεση αναφέρει ότι το ΙSIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού των δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και πιθανώς από εταιρείες-βιτρίνες. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινούν χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η σχέση της Αλ Κάιντα με τους Ταλιμπάν είναι ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έκθεσης του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον Τόμας Τζόσλιν, ερευνητή του ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, που είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα της Ουάσινγκτον που επικεντρώνεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.

Ο Τζόσλιν σε ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκαναν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και για το πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε την συμφωνία που έγινε με τους Ταλιμπάν στις 29η Φεβρουαρίου του 2020 ως μια νίκη της Αμερικής στην μάχη της κατά της τρομοκρατίας. Παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα σταματούσαν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, οι αναλυτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο παρέμειναν στενοί σύμμαχοι, είπε ο Τζόσλιν.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα το 2020 είχε «αποκτήσει δύναμη στο Αφγανιστάν ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να βρίσκεται υπό την προστασία τους».

ΠΗΓΗ: AHVAL