«Δεν έχω δει ποτέ μια καταιγίδα να συγκεντρώνει τόση παραπληροφόρηση», δηλώνει στην εφημερίδα Guardian η Κέιτι Νικολάου, μετεωρολόγος από το Μίσιγκαν, η οποία πριν αλλά και μετά το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον» δέχεται αναρτήσεις απειλητικές για τη ζωή της. «Η δολοφονία μετεωρολόγων δεν θα σταματήσει τους τυφώνες», απάντησε σε απειλητικό μήνυμα που δέχτηκε.
Η Ελληνικής και σκωτσέζικης καταγωγής μετεωρολόγος περιγράφει «στροφή σε βίαιη ρητορική που φτάνει να καταδικάζει μετεωρολόγους σε θάνατο ως συνωμοσιολόγους». Αποδίδει το φαινόμενο σε ρεκόρ παραπληροφόρησης καθώς δύο μεγάλοι τυφώνες έπληξαν τις ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
«Κλιμάκωση απειλών» δέχτηκε η Κέιτι, όταν αποφάσισε να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει τυφώνας κατηγορίας 6.
«Oύτε οι μετεωρολόγοι ούτε και η κυβέρνηση δημιουργούν και κατευθύνουν τυφώνες», τόνισε. Ωστόσο έλαβε νέες απειλές ότι επιστήμονες πρέπει να εξοντωθούν και τα συστήματα μετεωρολογίας να καταστραφούν.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την παραπληροφόρηση ως υποκινούμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του, υποστηρίζοντας ότι δυσχέρανε και τη κυβερνητική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές από τους τυφώνες Ελίν και Μίλτον. Αναρτήσεις υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας «πρέπει να κρεμαστούν σε κοινή θέα», επειδή ξέμειναν από μετρητά για τους επιζώντες του τυφώνα λόγω δαπάνης σε παράνομους μετανάστες.
«Οι άνθρωποι μού ρίχνουν κατάρες, με καλούν να ομολογήσω ότι με ραντάρ Doppler ελέγχω τον καιρό», είπε ο Νικολάου.
«Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό», έγραψε στο μεταξύ η Marjorie Taylor Greene , μια ακροδεξιά βουλευτής, στο X.
Επικίνδυνες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας
Η παραπληροφόρηση ξεκίνησε πριν ακόμα ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα και εντάθηκε με τη βοήθεια πολιτικών προσώπων. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως και οι υποστηρικτές του, συνέβαλαν στη διάδοση φημών, όπως ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) έχει εξαντλήσει τα οικονομικά αποθέματα για τους επιζώντες των τυφώνων, επειδή τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν σε παράνομους μετανάστες.
Η ρητορική αυτή δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Facebook και το X (πρώην Twitter), κυκλοφόρησαν βίντεο που προτρέπουν στη βία κατά των εργαζομένων της FEMA, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να τους συλλάβουν, να τους δείρουν ή να τους κρεμάσουν επί τόπου».
Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λάβει θέση, κατηγορώντας τον Τραμπ για «καταιγισμό ψεμάτων» και προτρέποντάς τον «να ασχοληθεί με κάτι σοβαρό».
Κίνδυνοι για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις διάσωσης
Η παραπληροφόρηση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αντίδραση των αρχών και στις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FEMA, η διάδοση ψευδών ειδήσεων καθιστά δύσκολο το έργο τους και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επίσημες αρχές.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν τις προσπάθειες διάσωσης, αφού οι πολίτες είτε δεν ακολουθούν τις οδηγίες είτε στρέφονται εναντίον των εργαζομένων στην αρωγή.
Ανησυχητική αύξηση των ψευδών ειδήσεων
Η έκταση του φαινομένου είναι τόσο μεγάλη, που η Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) ανέφερε ότι λιγότερες από τρεις δεκάδες ψευδείς αναρτήσεις έχουν προβληθεί περισσότερες από 160 εκατομμύρια φορές στην πλατφόρμα X. Πολλές από αυτές τις αναρτήσεις προέρχονται από λογαριασμούς που υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ, μετατρέποντας την παραπληροφόρηση για τους τυφώνες σε ένα εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας.
Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να υπονομεύσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αλλά και τη συνολική αντίληψη του κοινού για την αλήθεια και την πραγματικότητα, ειδικά ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.