Aπογοήτευση και εκνευρισμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μετά την χθεσινοβραδινή «καταστροφική» εμφάνιση του 81χρονου Τζο Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ, άνοιξε έντονα την συζήτηση για αλλαγή του υποψηφίου του κόμματος για τον Λευκό Οίκο, έστω και αν απομένουν μόνο 5 μήνες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο νυν αμερικανός Πρόεδρος μπήκε στην τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πήχη πολύ χαμηλά. Παρόλα αυτά, σκόνταψε. «Ήταν κακός. Ήταν φλύαρος. Ήταν ασαφής», σχολιάζει ο αναλυτής του BBC. κάνοντας την αποτίμηση της χθεσινής ιστορικής τηλεοπτικής αναμέτρησης, μεταξύ ενός νυν και υποψηφίου και ενός τέως και υποψηφίου προέδρου.
Περίπου στα μέσα του debate, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τραχιά φωνή του, το επιτελείο του Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος υπέφερε από ένα κρυολόγημα. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά ακούστηκε επίσης σαν πρόφαση.
Επί 90 λεπτά, ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε πολλές φορές στα σχοινιά. Ιδιαίτερα στις αρχές της βραδιάς, ορισμένες από τις απαντήσεις του ήταν ανούσιες. Αφού έχασε τον ειρμό της σκέψης του, έκλεισε μια απάντηση λέγοντας: «Επιτέλους νικήσαμε το Medicare» – μια περίεργη αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.
Η πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Μπάιντεν, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, μιλώντας στο CNN ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό δεν ήταν ένα καλό ντιμπέιτ για τον Τζο Μπάιντεν», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο θέμα του ήταν να αποδείξει ότι είχε την ενέργεια και την αντοχή, και δεν το έκανε αυτό.
Αυτό ήταν το πιο πρώιμο ντιμπέιτ στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, εν μέρει επειδή η ομάδα του Μπάιντεν το ήθελε έτσι. Ένας λόγος είναι ότι επεδίωξαν να στρέψουν την προσοχή στον Τραμπ νωρίτερα στην προεκλογική περίοδο, ελπίζοντας ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα θυμούνται τη χαοτική φύση της προεδρίας του.
Πολλά στελέχη εγείρουν πλέον ζήτημα υποψηφίου – με κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον των Δημοκρατικών την !9η Αυγούστου, οπότε θα διεξαχθεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών.
Πόσο εύκολο είναι να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν;
Αρχικά, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το αν θα αποσυρθεί από την κούρσα ή όχι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ – και για κάτι τέτοιο απαιτεί συνδυαστικό «ψηστήρι» από τους κορυφαίους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, Τσαρλς Σούμερ και Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι τέτοιο προς το παρόν φαίνεται απίθανο αφού ο ίδιος ο Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ δήλωσε σε υποστηρικτές του «τα πήγαμε καλά».
Επίσης ο 81χρονος πρόεδρος έχει ήδη 3.894 «δεσμευμένους» αντιπροσώπους από την ψηφοφορία για το χρίσμα - όταν χρειάζονται μόνο 1.976 - οι οποίοι νομικά, σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος πρέπει να τον ξαναψηφίσουν, εάν στο Συνέδριο τεθεί θέμα αντικατάστασής του.
Ομως, εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε οικειοθελώς , αυτό θα σήμαινε ότι η επόμενη υποψηφιότητα θα αποφασιζόταν στο βήμα της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών τον Αύγουστο και οι αντιπροσώποί του θα γίνονταν «αδέσμευτοι» και θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο τους άρεσε.
Ναι, αλλά ποιον;
Η πρώτη, λογική επιλογή θα ήταν η νυν Αντιπρόεδρος του κόμματος Καμάλα Χάρις (Kamala Harris) αλλά όχι απαραίτητα η μόνη.
Η Καμάλα Χάρις δεν θα ήταν αυτόματα υποψήφια ούτε θα είχε την κυριότητα των εκπροσώπων του Μπάιντεν, επειδή δεν συμμετείχε σε κανένα προκριματικό ψηφοδέλτιο..
Αλλά θα ήταν το πιθανό φαβορί, δεδομένης της ιδιότητας και του κύρους της.
Οι Δημοκρατικοί ωστόσο θα μπορούσαν να επιλέξουν οποιονδήποτε υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένου και οποιουδήποτε κυβερνήτη, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν, ο J.B. Pritzker από το Ιλινόις και ο Τζος Σάπιρο από την Πενσυλβάνια.
Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσαν να ήταν και κάποιοι από τους Δημοκρατικούς που είχαν θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα το 2020: ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg, η γερουσιαστής Amy Klobuchar της Μινεσότα και ο γερουσιαστής Cory Booker από το Νιου Τζέρσεϊ.
Η Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατικών θα διεξαχθεί στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, με κάθε πολιτεία να στέλνει ορισμένο αριθμό αντιπροσώπων
Εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, το κόμμα θα πρέπει να μπει ξανά στην διαδικασία της εσωκομματικής διαδικασίας - αυτή τη φορά fast track - μεταξύ των αντιπροσώπων, έως ότου ένα άτομο συγκεντρώσει τους 1.976 ψήφων για να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, ,ενα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, skai.gr