Ηγερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι η Ινδία απέρριψε την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ομάδα των BRICS, επικαλούμενη ως αιτία τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Αγκυρα με το Πακιστάν.
Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να ενταχθεί μια χώρα ως νέο μέλος στην ομάδα των BRICS, απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών που είναι ήδη μέλη. Ως εκ τούτου, μια διαφωνία από την πλευρά της Ινδίας θα τορπίλιζε κάθε προοπτική τουρκικής ένταξης.
Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρονται στο ίδιο δημοσίευμα, οι νυν ηγεσίες των χωρών που έχουν ενταχθεί στους BRICS και είχαν επαφές αυτές τις ημέρες στη Ρωσία (Καζάν), αποφάσισαν να μη δεχθούν νέα μέλη στην ομάδα προς το παρόν.
Το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν πρόσφατα στο μπλοκ των BRICS. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι η ομάδα BRICS δεν πρόκειται να αποκτήσει νέα μέλη στο εγγύς μέλλον, καθώς υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται σε αυτό.
Αναφορικά με το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκείνο επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου αναλυτή Σινάν Ουλγκέν, ο οποίος όμως βγήκε εκ των υστέρων και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν από τους συντάκτες της γερμανικής εφημερίδας. «Η Ινδία είναι πράγματι μακριά από την Τουρκία, αλλά δεν χρειάστηκε να ασκηθεί βέτο καθώς δεν έγινε ψηφοφορία επί του θέματος (σ.σ. της τουρκικής ένταξης). Εκτός από την Ινδία, πολλές άλλες χώρες είναι κατά της ταχείας επέκτασης (σ.σ. της ομάδας των BRICS). Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σε αυτό το θέμα», εξηγεί ο Ουλγκέν, μέσω ανάρτησής του.
Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρουν πηγές από την Τουρκία (Turkey recap), η συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν αυτήν την εβδομάδα, δεν ξεχώρισε ούτε για τη διάρκειά της, που ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, αλλά ούτε και για τη θέρμη της, που ήταν ψυχρότερη του αναμενόμενου.
Αντιθέτως, αναλυτές όπως ο Κερίμ Χας βλέπουν πια σύννεφα πάνω από το bromance Πούτιν-Ερντογάν τα οποία συνδέουν με τις εξελίξεις στο μέτωπο Δύσης-Τουρκίας-Ουκρανίας: τις κυρώσεις που αρχίζει να επιβάλλει η Αγκυρα στη Ρωσία υπό την πίεση της Δύσης, τις συμφωνίες που έχει συνάψει η τουρκική BOTAŞ με δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς (ExxonMobil, Shell, Total) και τη μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι Τούρκοι στην Ουκρανία.