Την ώρα που η Γαλλία έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται στις εννέα το βράδυ, ώρα Ελλάδος, να ενημερώσει τους συμπολίτες του για τα επόμενα βήματά του μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα περνούν στην αντεπίθεση διατρανώνοντας τη αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Parisien», η 5η Δεκεμβρίου είναι μία ημέρα δράσης και απεργίας στο κάλεσμα των σωματείων δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να συσταθεί ένα κοινωνικό μέτωπο εν μέσω πολιτικής κρίσης, την επομένη της κατάρρευσης Μπαρνιέ.
Αναμένονται αναταραχές με αφορμή την σημερινή απεργία
Η ημέρα αυτή θα πρέπει να σημάνει την έναρξη «συναγερμού για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών προς τη μελλοντική κυβέρνηση και τους βουλευτές που θα πρέπει να συντάξουν τους νέους νόμους για τα δημοσιονομκά του 2025», δήλωσε η Μιλέν Ζακό, γενική γραμματέας της Δημόσιας Υπηρεσίας (CFDT).
Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο κάλεσμα των συνδικάτων (CGT, CFDT, UNSA, FSU, CFE-CGC, Solidaires και FA-FP) ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην πλατεία Place d'Italie.
Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France 24, σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς θα βγει στους δρόμους κατά συνέπεια θα υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία όπως στον τομέα των μεταφορών.
Σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς απεργούν σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.
Σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο πλαίσιο, την επομένη της μομφής που καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, τα συνδικάτα θα υψώσουν το ανάστημά τους, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.
Οι εργαζόμενοι ου δημόσιου τομέα απαιτούν περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους.
Η απεργία στις αεροπορικές μεταφορές ξεκίνησε χθες το βράδυ της Τετάρτης και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής, επηρεάζοντας αρκετές πτήσεις από και προς ορισμένα από τα μεγαλύτερα, γαλλικά αεροδρόμια.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DGAC) ζήτησε από τα αεροδρόμια να ακυρώσουν ένα ποσοστό, τόσο των εξερχόμενων, όσο και των εισερχόμενων πτήσεων λόγω της απεργίας.
Οι πτήσεις που θα επηρεαστούν είναι στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ όπου θα ακυρωθούν περίπου το 10%, στο αεροδρόμιο Ορλί αναμένεται να ακυρωθεί το 25% των πτήσεων, στο αεροδρόμιο Μασσαλίας-Προβηγκίας το 50% και στο αεροδρόμιο Τουλούζης-Μπλανιάκ το 20%.
«Παρά τα προληπτικά αυτά μέτρα, αναμένονται περαιτέρω διαταραχές και καθυστερήσεις», ανέφερε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DGAC), συνιστώντας στους ταξιδιώτες που πετούν προς ή από τα εν λόγω αεροδρόμια, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρία για πληροφορίες σχετικά με την πτήση τους.
Προειδοποίηση για πιθανή αναστάτωση των πτήσεων σε όλη τη Γαλλία απηύθυναν οι αερογραμμές Jet2 και η Ryanair.
Από την πλευρά της , η Jet2 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν και δεν είμαστε σίγουροι για τις όποιες δυσλειτουργίες μπορεί να προκαλέσει η απεργία, υπάρχει η πιθανότητα διαταραχής των πτήσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του γαλλικού εναέριου χώρου. Για να επιτύχουμε αναχωρήσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στα δημοσιευμένα προγράμματά μας, είναι απαραίτητο να κλείσουμε τα γκισέ check-in και να γίνει η επιβίβαση στις πτήσεις σύμφωνα με την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης».
Την ίδια ώρα, η Ryanair έχει επανειλημμένα καλέσει την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λάβει επείγοντα μέτρα για την προστασία των υπερπτήσεων και της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ κατά τη διάρκεια απεργιών των ελεγκτών εναέρια κυκλοφορίας στη Γαλλία.
Σημειώνεται ότι, η σημερινή απεργία πραγματοποιείται την ώρα που το Παρίσι ανακηρύχθηκε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ως ο κορυφαίος προορισμός πόλης στον κόσμο από την εταιρία ανάλυσης δεδομένων Euromonitor International, μπροστά από τη Μαδρίτη και το Τόκιο.