Ίλον Μασκ: Νέα βιογραφία αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την εμπλοκή του στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

 
mask

Ενημερώθηκε: 07/09/23 - 17:54

Οι ανησυχίες του Μασκ για ένα «μίνι Περλ Χάρμπορ» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 αποκαλύπτονται στη νέα βιογραφία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τον Walter Isaacson.

Ο Έλον Μασκ διέταξε πέρυσι τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink της εταιρείας του κοντά στην ακτή της Κριμαίας για να εμποδίσουν μια μυστική επίθεση της Ουκρανίας στον ρωσικό ναυτικό στόλο, σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Simon & Schuster στις 12 Σεπτεμβρίου.

Καθώς ουκρανικά υποβρύχια drones εξοπλισμένα με εκρηκτικά πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ξηρά με ασφάλεια», αναφέρεται. Η απόφαση του Μασκ οφειλόταν στον έντονο φόβο ότι η Ρωσία θα απαντούσε σε μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με πυρηνικά όπλα, ένας φόβος που προκλήθηκε από τις συνομιλίες του Μασκ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Isaacson, συγγραφέα των διάσημων βιογραφιών του Steve Jobs και του Albert Einstein.

Ο Μασκ είχε συμφωνήσει να παράσχει στην Ουκρανία δορυφορικά τερματικά Starlink κατασκευασμένα από τη SpaceX, τα οποία αποδείχτηκαν εξαιρετικά κρίσιμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Ακόμη και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου είχαν καταστραφεί, τα τερματικά του Starlink επέτρεψαν στην Ουκρανία να πολεμήσει και να παραμείνει συνδεδεμένη.

Αλλά μόλις η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί τα τερματικά Starlink για επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ο δισεκατομμυριούχος άρχισε να δυσανασχετεί. «Το Starlink δεν προοριζόταν να εμπλακεί σε πολέμους. Ήταν φτιαγμένο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθούν το Netflix και να χαλαρώνουν και να συνδέονται στο διαδίκτυο για το σχολείο και να κάνουν καλά ειρηνικά πράγματα, όχι επιθέσεις με drone», είπε.

Ο Μασκ μάλιστα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, τον πρόεδρο των κοινών αρχηγών, στρατηγό Mark Milley, και τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον DC για στη Μόσχα, γράφει ο Isaacson.

Εν τω μεταξύ, ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, παρακαλούσε τον Μασκ να αποκαταστήσει τη συνδεσιμότητα για τα υποβρύχια drones αναλύοντάς του τις δυνατότητές τους σε γραπτό μήνυμα, σύμφωνα με τον Isaacson. «Θέλω μόνο εσύ—το άτομο που αλλάζει τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας—να το ξέρεις», είπε ο Fedorov στον Μασκ.

Ο Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της ιδιωτικής εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX, απάντησε ότι ήταν εντυπωσιασμένος με το σχεδιασμό των υποβρυχίων drones, αλλά ότι δεν θα επέστρεφε τη δορυφορική κάλυψη για την Κριμαία επειδή η Ουκρανία «τώρα πάει πολύ μακριά και προκαλεί στρατηγική ήττα», σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Η φιλανθρωπία του απρόβλεπτου δισεκατομμυριούχου για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης οδήγησε σύντομα σε αδιέξοδο για το ποιος θα πλήρωνε για τα τερματικά Starlink το περασμένο φθινόπωρο. Η SpaceX είχε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δικά της χρήματα στέλνοντας τον δορυφορικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μασκ. Και η εταιρεία είπε στο Πεντάγωνο ότι δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό για τον δορυφορικό εξοπλισμό, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το CNN τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Μασκ απάντησε στο δημοσίευμα με ανάρτησή του στο Twitter: «στο διάολο… απλώς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν». Ωστόσο, η SpaceX κατάφερε τελικά να συνάψει μια συμφωνία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να πληρώσει για άλλες 100.000 νέες δορυφορικές κεραίες στην Ουκρανία στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τον Isaacson.

Η σημασία του Starlink στον πόλεμο παραμένει αμείωτη. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν Ρώσους χάκερ ότι στόχευσαν τις επικοινωνίες των Ουκρανών διοικητών στο πεδίο της μάχης. Ο κακόβουλος κώδικας των Ρώσων σχεδιάστηκε για να υποκλέψει δεδομένα που αποστέλλονται στους δορυφόρους Starlink, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Πηγή: CNN μέσω ertnews.gr (Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ