Να ακυρώσει την πρόκληση επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον συμβουλεύουν κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου τoν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ Πρόκειται για φίλους του Αμερικανού Προέδρου, βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι τον στηρίζουν στην υπόθεση της διαδικασίας για την καθαίρεσή του. Πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Βουλή για την Αρμενική Γενοκτονία αλλά και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Αμερική.
Όπως αναφέρει το το πιο εντυπωσιακό που συνέβη χθες, πέραν των δύο αποφάσεων της Βουλής βέβαια, είναι ότι όλοι σχεδόν οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν μαζικά εναντίον της χώρας, την οποία λατρεύει ο πρόεδρος Τραμπ, την Τουρκία. Δεν θυμόμαστε στην πρόσφατη ιστορία του Κογκρέσου να έχει συμβεί αυτό. Το 97% των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών καταψήφισαν την Τουρκία και στα δύο νομοσχέδια.
Σε ότι αφορά την επίσκεψη, ο Λευκός Οίκος δεν τοποθετήθηκε ακόμα επίσημα -αν αυτή θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Λογικά υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, επειδή -εκτός των άλλων- προετοιμάζεται και μία μεγάλη διαδήλωση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, και οι Αμερικανοί θα ήθελαν να αποφύγουν επεισόδια, όπως συνέβη πριν δύο χρόνια, όταν οι αστυνομικοί του Τούρκου προέδρου προπηλάκισαν και κτύπησαν τους διαδηλωτές.
Υπάρχουν αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο που πιστεύουν ότι μετά το χθεσινό διπλό χαστούκι στην Τουρκία, και τον άνευ προηγουμένου θυμό που έδειξαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν θα ήταν σοφό για τον κ. Τραμπ, ούτε για εκλογικούς λόγους, να υποδεχθεί ένα ηγέτη, ο οποίος κατηγορείται από τους Αμερικανούς νομοθέτες για εγκλήματα πολέμου. Ειπώθηκαν φοβερά πράγματα εναντίον της Τουρκίας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Κουβέντες που δεν αρμόζουν σε σύμμαχο χώρα. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν, με την αντιαμερικανική πολιτική του, οδήγησε τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις στον γκρεμό. Η απαίτηση σχεδόν όλων στο Κογκρέσο είναι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ πρέπει να κρατήσουμε ότι απαιτούν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ερευνήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Ερντογάν. Έχουν γίνει αναφορές για τεράστια διαφθορά.
Η επόμενη φάση του δράματος αναμένεται να γίνει στη Γερουσία. Γνωστοί γερουσιαστές απαιτούν να ψηφίσει και η Γερουσία, και για την Αρμενική Γενοκτονία και για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Στόχος είναι και εδώ η απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν των 70 γερουσιαστών είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τους βουλευτές. Και για τα δύο θέματα, την αναγνώριση της Γενοκτονίας και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επισπεύσει την συνάντησή του με τον στρατιωτικό ηγέτη των Κούρδων, στο Λευκό Οίκο.
Ο κ. Τραμπ τον κάλεσε ήδη, αλλά φαίνεται ότι αυτό το διάστημα o Μαζλούμ Αμπντι δεν θα ήθελε να εγκαταλείψει τους συντρόφους του στη Συρία, και να έρθει στην Αμερική.
Σημειώνεται ότι το μεγάλο όπλο των Αρμενίων αποδείχθηκε ότι ήταν η Κιμ Καρντάσιαν. Έφτασε μέχρι τον πρόεδρο Τραμπ για να υποστηρίξει το ψήφισμα για την Αρμενική Γενοκτονία. Χθες ειδικά ήταν εξαιρετική…
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία εκλήθη σήμερα για εξηγήσεις αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν έναν αιώνα και ζήτησε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία. Το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.
Ήδη από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία — χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις — ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.
Πηγή: