Ο Ισραηλινός μελετητής του αραβικού πολιτισμού και πρώην υπολοχαγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών Mordechai Kedar δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ομάδες της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης και ότι είναι έτοιμες για μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Μιλώντας στο ισραηλινό κανάλι 2, δήλωσε: «Είμαι σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες των φατριών της συριακής αντιπολίτευσης και η εντύπωση που έχουν είναι ότι δεν θεωρούν το Ισραήλ εχθρό».
Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, εξτρεμιστές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μιας τρομοκρατικής ομάδας που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ και πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα, εξαπέλυσαν επίθεση στην ύπαιθρο του Χαλεπιού από το προπύργιό της στην επαρχία Ιντλίμπ. Τρεις ημέρες αργότερα, κατέλαβαν με επιτυχία μεγάλα τμήματα της πόλης του Χαλεπιού.
«Είναι έτοιμοι για μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, μόνο αν μπορέσουν να ελέγξουν τη Συρία και τον Λίβανο. Οι ηγέτες των φατριών της συριακής αντιπολίτευσης έχουν μεταφέρει στο Τελ Αβίβ ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν ισραηλινή πρεσβεία στη Δαμασκό και τη Βηρυτό», ανέφερε ο Kedar.
«Σήμερα, είμαστε με τους Σύρους επαναστάτες, αλλά αύριο, δεν ξέρω. Οι αντάρτες στη Συρία θα απαλλαγούν από την ιρανική παρουσία και τη Χεζμπολάχ, οπότε πρέπει να τους υποστηρίξουμε. Αν είναι καλά μαζί μας, θα τους υποστηρίξουμε, και αν όχι, δεν θα τους υποστηρίξουμε», πρόσθεσε.
Οι υποστηριζόμενοι από το εξωτερικό ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης έκαναν παρόμοιες προσφορές στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μυστικού πολέμου για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της κυβέρνησής του, που ξεκίνησε το 2011.
Τον Απρίλιο του 2014, ένας ανώτερος ακτιβιστής της συριακής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με το Ισραήλ για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η επανάσταση δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για την ειρήνη μεταξύ των εθνών».
Ο Kamal al-Labwani, γιατρός και πρώην επί δεκαετία πολιτικός κρατούμενος, δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι πιστεύει ότι «εμείς (η αντιπολίτευση) έχουμε κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ».
«Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα είναι οι κοινοί εχθροί του Ισραήλ και του συριακού λαού. Πρέπει να συνεργαστούμε εναντίον τους», δήλωσε ο σημαίνων ακτιβιστής.
Ωστόσο, το Ισραήλ παρείχε άμεση υποστήριξη στη συριακή θυγατρική της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Νούσρα, υπό την ηγεσία του Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Το Μέτωπο Νούσρα άλλαξε αργότερα το όνομά του σε Hayat Tahrir al-Sham, η οποία είναι η εξτρεμιστική ομάδα που επιτίθεται σήμερα στο Χαλέπι.
Το 2015, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ περιθάλπει μαχητές της Αλ Κάιντα από το Μέτωπο Νούσρα που είχαν τραυματιστεί πολεμώντας τον συριακό στρατό.
Το 2019, ο απερχόμενος αρχηγός του ισραηλινού στρατού Gadi Eisenkot αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι το Ισραήλ είχε πράγματι παράσχει οπλισμό σε ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως το Μέτωπο Νούσρα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).
Οκτώ ημέρες πριν από την επίθεση του HTS στο Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα, η Yedioth Ahronoth αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής Shin Bet (εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών) Ronen Bar πραγματοποίησε πρόσφατα μυστική επίσκεψη στην Τουρκία, συναντώντας τον Ibrahim Kalin, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Millî İstihbarat Teşkilatı (MIT).
Το AFP ανέφερε ότι οι μαχητές του HTS λαμβάνουν άμεσες εντολές από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
«Πηγές της αντιπολίτευσης που έρχονται σε επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση», δήλωσε ο ανταποκριτής του AFP στο κυβερνείο Ιντλίμπ που ελέγχεται από την HTS.
«Οι τζιχαντιστές και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκική Δημοκρατία σύμμαχοί τους έλαβαν εντολές από μια κοινή διοίκηση επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο ανταποκριτής.