Η Ρωσία κατηγορήθηκε για «σκόπιμη» τακτική λιμοκτονίας στη Μαριούπολη

 
aa

Ενημερώθηκε: 13/06/24 - 13:16

Η Ρωσία συμμετείχε σε ένα «εσκεμμένο μοτίβο» τακτικών λιμοκτονίας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας 85 ημερών της ουκρανικής πόλης Μαριούπολης στις αρχές του 2022, η οποία ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που υποβλήθηκε στο διεθνές ποινικό δικαστήριο.

Το συμπέρασμα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός φακέλου στη διαδικασία υποβολής στο ΔΠΔ της Χάγης από τους δικηγόρους Global Rights Compliance, σε συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η Ρωσία και οι ηγέτες της σκόπευαν να σκοτώσουν και να βλάψουν μεγάλο αριθμό αμάχων.

Υπολογίζεται ότι 22.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την περικύκλωση και την κατάληψη της πόλης της Μαριούπολης στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία . Οι άμαχοι έμειναν χωρίς νερό, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό μέσα σε λίγες μέρες από την πολιορκία καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου.

Η Catriona Murdoch, συνεργάτης της Global Rights Compliance, είπε ότι στόχος της έρευνας ήταν «να δούμε εάν υπήρχε μια ευρύτερη αφήγηση» που ισοδυναμούσε με σκόπιμη άρνηση τροφίμων και άλλων ανέσεων απαραίτητων για τη ζωή από τον ρωσικό στρατό και την ηγεσία του. στρατηγική της πείνας που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Αυτό που μπορούσαμε να δούμε είναι ότι υπήρχαν τέσσερις φάσεις στη ρωσική επίθεση, ξεκινώντας με επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού, θέρμανσης και νερού. Στη συνέχεια απορρίφθηκαν οι ανθρωπιστικές εκκενώσεις, ακόμη και οι επιθέσεις, ενώ η βοήθεια εμποδίστηκε να περάσει», είπε ο Μέρντοκ.

«Στην τρίτη φάση, στοχοποιήθηκαν οι υπόλοιπες κρίσιμες υποδομές , τρομοκρατήθηκαν πολίτες με βοήθεια και βομβαρδίστηκαν σημεία νερού. Τέλος, στην τέταρτη φάση, η Ρωσία συμμετείχε σε στρατηγικές επιθέσεις για να καταστρέψει ή να συλλάβει τυχόν εναπομείναντα στοιχεία υποδομής», είπε.

Η σταδιακή στόχευση της Μαριούπολης, είπε, έδειξε ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει να καταλάβει την πόλη της πρώτης γραμμής χωρίς έλεος για τον άμαχο πληθυσμό της, ο οποίος υπολογιζόταν σε 450.000 πριν ξεκινήσει η πλήρης εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο φάκελος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκτιμάται ότι το 90% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και των σπιτιών στην πόλη καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και βομβαρδίστηκαν σημεία διανομής τροφίμων καθώς και οδοί εκκένωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεδομένης της σημασίας της Μαριούπολης και του συγκεντρωτισμού της ρωσικής λήψης αποφάσεων, η ευθύνη για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων έφτασε στην κορυφή, λέει. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένοχος», είπε η Μέρντοκ, «και τα κλιμάκια της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας», αν και δεν κατονόμασε διοικητές.

Το ΔΠΔ αποδέχεται υποβολές τρίτων παρόλο που δεν ενεργεί απαραίτητα για αυτές. Η πείνα και η άρνηση των ανέσεων που είναι απαραίτητες για τη ζωή των πολιτών θεωρούνται εγκλήματα πολέμου, αλλά αυτό παραμένει ένας σχετικά νέος τομέας του διεθνούς δικαίου και μέχρι στιγμής κανένας φερόμενος δράστης δεν έχει διωχθεί.

Τον περασμένο μήνα, ο Karim Khan, ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, υπέβαλε αίτηση για ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, και τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant , υποστηρίζοντας ότι οι δυο τους είχαν προκαλέσει σκόπιμα πείνα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα – ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε. από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ εσκεμμένα και συστηματικά έχει στερήσει από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση», είπε ο Χαν. Τρεις ηγέτες της Χαμάς υποβλήθηκαν επίσης σε παρόμοιες αιτήσεις, σχετικά με τον πόλεμο που ξεκίνησε με την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μέρντοχ είπε ότι οι αιτήσεις του Καν για τα εντάλματα σύλληψης που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Γάζα «ήταν οι πρώτες του είδους τους» σχετικά με την πείνα ως έγκλημα πολέμου και είχαν τονίσει το θέμα στο μυαλό των δικηγόρων και των εισαγγελέων. «Αυτό που έδειξε είναι πού βρίσκεται η σκέψη του ΔΠΔ», είπε.

Οι δικηγόροι είπαν αρχικά ότι δεν ήταν σίγουροι για το πόσο εύκολο θα ήταν να δημιουργηθεί ένας φάκελος εγκλημάτων πολέμου για τη Μαριούπολη, επειδή η ρωσική κατοχή έκανε δύσκολη τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, παρά τις σφοδρές μάχες και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Αλλά ανέπτυξαν μια τεχνική που χρησιμοποίησε έναν ειδικά δημιουργημένο αλγόριθμο για να χαρτογραφήσει την καταστροφή συγκεκριμένων τοποθεσιών, όπως παρακολουθούνται από δορυφορικές εικόνες, με αυτό που οι ειδικοί εκρηκτικών εκτίμησαν ως ρωσικές επιθέσεις.

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ