«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Με αυτή τη διαπίστωση της απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ και καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Ομικρον» στη Νότια Αφρική είναι γεωμετρική, η Γερμανία ετοιμάζεται να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο, ενώ απαγορεύει άμεσα την πρόσβαση ανεμβολίαστων στους περισσότερους κλειστούς χώρους, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων.
Η παραλλαγή «Ομικρον» έχει κυριαρχήσει στη Νότια Αφρική, όπου τα 300 ημερήσια κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου αυξήθηκαν σε 8.500 προχθές και 11.500 νέα κρούσματα χθες. Η Νότια Αφρική έχει νεανικό πληθυσμό, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη ανοσία λόγω νόσησης, συχνά ασυμπτωματικής. Παρ’ όλα αυτά, η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να «πτοείται». «Η προηγούμενη νόσηση προστάτευε αντί της παραλλαγής “Δέλτα”, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με την “Ομικρον”», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η μικροβιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων της Νοτίου Αφρικής, Ανε φον Γκότμπεργκ. «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι γεωμετρική», πρόσθεσε η δρ Μισέλ Γκρουμ του ίδιου ινστιτούτου. Την περασμένη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Αφρική ήταν 3.500.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμά ότι η «Ομικρον» θα είναι η κυρίαρχη παραλλαγή και στην Ευρώπη εντός ολίγων μηνών. «Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα μας, έχουμε ενδείξεις ότι η “Ομικρον” μπορεί να προξενήσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις SARS-Cov-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση εντός των προσεχών μηνών», ανακοίνωσε το κέντρο. Ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Ντελφρεζί, τοποθέτησε την εξέλιξη αυτή περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Το τι θα σημάνει αυτό για τη βαρύτητα των λοιμώξεων μένει να αποδειχθεί, αν και από μόνη της η αυξημένη μεταδοτικότητα της «Ομικρον» είναι μια πολύ κακή είδηση για τα συστήματα υγείας, τα οποία βρίσκονται ήδη στα όριά τους εξαιτίας της «Δέλτα». Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, τα εμβόλια προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο και στην περίπτωση της «Ομικρον», γι’ αυτό και χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Γερμανία, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να τα αυξήσουν. Στη Γερμανία το ποσοστό εμβολιασμού είναι 68%, έναντι 79% στην Ισπανία και 86% στην Πορτογαλία. Η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό θα έρθει στη Βουλή πολύ σύντομα, θα υπάρξει γνωμάτευση του συμβουλίου Βιοηθικής και εφόσον το μέτρο εγκριθεί, θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων προχώρησε από πλευράς της η Νορβηγία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εστίαση και τους δημόσιους χώρους. Αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ στο Ισραήλ το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για το αμφιλεγόμενο μέτρο της προσωρινής παρακολούθησης των φορέων της παραλλαγής «Ομικρον».
Η ίδια φιλοσοφία διέπει και τις πολιτικές για την πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η μία μετά την άλλη προχωρούν σε αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων τις τελευταίες ώρες, αλλά και στην εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να οχυρωθούν από την νέα «απειλή», δηλαδή την παραλλαγή Omicron η οποία αναμένεται να επικρατήσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο χειμώνα, προκαλώντας μοιραία αυξημένες απώλειες.
Το σήμα για τον πανευρωπαϊκό συναγερμό με αφορμή την παραλλαγή Omicron έδωσε η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» και ζητώντας παράλληλα «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την αναζωπύρωση της νόσου COVID-19».