Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (FIS) κατηγόρησε στις 28 Δεκεμβρίου ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το ISIS για να επιτεθούν σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα μετά την πτώση της συριακής κυβέρνησης.
Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι οι διοικητές πεδίου του ISIS είχαν αποκτήσει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις.
Η FIS τόνισε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στοχεύει να σπείρει το χάος στη Δυτική Ασία «για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη κυριαρχία της στην περιοχή».
Αλλά αυτό «εμποδίζεται από τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στις μεσογειακές ακτές της Συρίας, η οποία παραμένει σημαντικός παράγοντας για την περιφερειακή σταθερότητα, γεγονός που επέβαλε την ανάθεση της αποστολής στην ISIS», ανέφερε η FIS.
Η Ρωσία διατηρεί μια αεροπορική βάση κοντά στην παράκτια πόλη Λατάκια και μια ναυτική βάση κοντά στην παράκτια πόλη Ταρτούς. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση μετά την πτώση της συριακής κυβέρνησης υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ, στενό σύμμαχο της Ρωσίας, στις 8 Δεκεμβρίου.
Η Δαμασκός κυβερνάται πλέον από τον Άχμεντ αλ Σαράα, τον πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα και σημερινό ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS). Ο Sharaa, πρώην Abu Mohammad al-Jolani, είναι επί μακρόν περιουσιακό στοιχείο των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ο ανταποκριτής της Al-Mayadeen στη Ρωσία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο θέλουν να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις από τη Συρία, ενώ συνεχίζουν να κατέχουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας. Από το 2016, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει συριακά εδάφη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη σε συνεργασία με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Η Ουάσινγκτον διατηρεί τα στρατεύματα στη Συρία με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως υποστήριξε την τρομοκρατική οργάνωση στην κατάκτηση μεγάλων εκτάσεων της ανατολικής Συρίας και του δυτικού Ιράκ το 2014, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Μοσούλης.
Αργότερα, η Ουάσινγκτον συνεργάστηκε με τις SDF για να καταλάβει το έδαφος που προηγουμένως ελεγχόταν από το ISIS στη Συρία, προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή του στην κυριαρχία της συριακής κυβέρνησης.
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ SDF κρατούν μεγάλο αριθμό μαχητών του ISIS στις φυλακές τους στην πόλη Hasakah στη βορειοανατολική Συρία.
Οι SDF απελευθέρωσαν χιλιάδες μέλη του ISIS αυτό το καλοκαίρι στο πλαίσιο μιας αμνηστίας, εγείροντας φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσουν και πάλι την ομάδα για να επιτύχουν τους στόχους της εξωτερικής τους πολιτικής στην περιοχή.
Οι SDF πολεμούν επί του παρόντος τον φιλοτουρκικό Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) κοντά στην πόλη Manbij και το φράγμα Tishreen στη βόρεια Συρία. Η ηγεσία των SDF έχει προειδοποιήσει ότι τα μέλη του ISIS ενδέχεται να αποδράσουν από τις φυλακές τους εάν οι SDF δεχθούν συνεχείς επιθέσεις από τον SNA και τον τουρκικό στρατό.
«Με τις αυξανόμενες απειλές που αντιμετώπιζε η πόλη Manbij, μεταφέραμε τους κρατούμενους του ISIS από τις φυλακές εκεί σε άλλες, πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις κράτησης», δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ο ηγέτης των SDF στρατηγός Mazloum Abdi.
«Καθώς οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία παρατάξεις προχωρούσαν προς το κέντρο της πόλης, τα κελιά εξαπέλυσαν επιθέσεις σε κέντρα κράτησης που κρατούσαν τόσο πολίτες όσο και τρομοκράτες», πρόσθεσε. «Επί του παρόντος, τα κέντρα κράτησης τόσο στη Ράκα όσο και στη Χασάκα αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενισχυμένη συνεργασία και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την προστασία αυτών των χώρων».