Η Μέση Ανατολή στις φλόγες: Πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο - Οι κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 03/10/24 - 12:52

Τον απολογισμό των χτυπημάτων της προηγούμενης ημέρας και της περασμένης νύχτας κάνει ο ισραηλινός στρατός.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πολεμικά τους αεροσκάφη «έπληξαν με ακρίβεια το δημαρχείο του Bint Jbeil στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, μαζί με μεγάλες ποσότητες όπλων της Χεζμπολάχ που ήταν αποθηκευμένα στο κτίριο».

«Στο πλαίσιο του πλήγματος, περίπου 15 τρομοκράτες της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν», αναφέρουν οι IDF.

Σύμφωνα με τις IDF, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το δημαρχείο του Bint Jbeil σε κοινή επιχείρηση με την 36η Μεραρχία, αφού εντοπίστηκαν εκεί αρκετοί αρκετοί τρομοκράτες της Χεζμπολάχ.

Συνολικά χθες, χτυπήθηκαν περίπου 200 στόχοι της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και παρατηρητηρίων, αναφέρει επίσης ο ισραηλινός στρατός, ενώ εξουδετερώθηκαν 60 στελέχη της οργάνωσης.

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώσαμε 60 μέλη της Χεζμπολάχ χθες

Σε μια άλλη κοινή επιχείρηση χθες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της IAF χτύπησε και σκότωσε έναν άλλον πυρήνα στελεχών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι εντοπίστηκαν από στρατιώτες της 36ης Μεραρχίας να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ, λέει ο IDF.

Σήμερα το πρωί, δύο μέλη της Χεζμπολάχ άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών της Ταξιαρχίας Γκολάνι στο νότιο Λίβανο και λίγο αργότερα, δυνάμεις του πυροβολικού αναγνώρισαν τα δύο αυτά μέλη της Χεζμπολάχ και κατεύθυναν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της IAF να τους χτυπήσει και να τους σκοτώσει. Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, σύμφωνα με τις IDF.

Επίσης ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σε μια άλλη κοινή επιχείρηση με την 98η Μεραρχία, αρκετά μέλη της Χεζμπολάχ που εκτόξευσαν πυραύλους στην περιοχή Ramim Ridge σκοτώθηκαν σε πλήγμα που πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη της IAF.

Μπάιντεν προς Ισραήλ: «Οχι» σε αντίποινα με στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν την Τρίτη. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμάζεται για «σκληρή απάντηση», ενώ άλλοι θεωρούν ότι η απάντηση δεν θα είναι ούτε άμεση ούτε μαζική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει την ισραηλινή ηγεσία να μην προβεί σε κινήσεις που θα αύξαναν τον κίνδυνο να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι «εκτός ορίων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ενώ βρισκόταν στο Air Force One (σε ταξίδι προς τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ που επλήγησαν από τον τυφώνα) για το αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε: «Η απάντηση είναι όχι», όπως αναφέρει ο Τομ Μπέιτμαν σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον στο BBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη να διαβεβαίωσε ότι είχε συνομιλήσει με άλλους παγκόσμιους ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη της G7, οι οποίοι συμφώνησαν ως προς το ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι «αναλογικά».

Ο Μπάιντεν τόνισε, τέλος, ότι «θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να πιέσει το Ισραήλ ώστε να μην απαντήσει άμεσα, καθώς οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μεν τα αντίποινα, αλλά εξακολουθούν να ζητούν αυτοσυγκράτηση – τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσπάθειές τους να αποτρέψουν κλιμάκωση της ιρανικής αντεπίθεσης.

Απειλή για τα ενεργειακά συμφέροντα της Δύσης

«Ο Μπάιντεν εργάζεται για να περιορίσει τη σύγκρουση και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δώσει σήμα ότι ενδέχεται να μην εξαπολύσουν μαζική επίθεση στο Ιράν, καθώς η περιοχή παραμένει εξαιρετικά εύφλεκτη», αναφέρει ανάλυση της Washington Post.

Ο Λευκός Οίκος εργάζεται, σύμφωνα με την WP, για να περιορίσει την ισραηλινή απάντηση στο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν στη χώρα προχθές, Τρίτη, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μέση Ανατολή είναι κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο, τον οποίο ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποτρέψει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν χθες, Τετάρτη, ότι Ισραηλινοί ομόλογοί τους τούς διαβεβαίωσαν ιδιωτικά ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να αντεπιτεθούν στο Ιράν με άμεσο και μαζικό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχοι τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει οικονομικούς στόχους στο Ιράν που θα προκαλούσαν επικίνδυνες κλιμακωτές αντιδράσεις.

Η Τεχεράνη έχει ναταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι οι επιθέσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της θα ήταν «κόκκινη γραμμή», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Τέτοιο χτύπημα πιθανότατα θα προκαλούσε αντίποινα του Ιράν με στόχο τα ενεργειακά συμφέροντα της Δύσης, δυνητικά αναστατώνοντας την παγκόσμια οικονομία έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί δεν τους κρατούν πίσω»

Μπάιντεν προς Ισραήλ: «Οχι» σε αντίποινα με στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν-1

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνουν το Ισραήλ να απαντήσει με μετρημένο τρόπο, αλλά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανησυχούν ότι η Ουάσιγκτον δεν ασκεί επαρκή πίεση στην κυβέρνηση του Νετανιάχου. «Κατανοούμε ότι οι Αμερικανοί δεν τους κρατούν πίσω», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι, παρόλο που οι Ισραηλινοί ηγέτες διαβεβαιώνουν πως θα ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόλις η λήψη αποφάσεων του Νετανιάχου περάσει από το μείγμα της ισραηλινής πολιτικής όπου οι ακροδεξιές φωνές κατέχουν σημαντική δύναμη.

Κάποιοι ανέφεραν ότι οι δεσμεύσεις της ισραηλινής ηγεσίας σε ιδιωτικό επίπεδο δεν τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σε όλες τις περιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν δημόσια επιθετικό τόνο έναντι του Ιράν.

«Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι οι Ιρανοί δεν θέλουν με κανέναν τρόπο κλιμάκωση, και όλες οι πλευρές ανησυχούν ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κάνουν περισσότερα», ανέφερε ο Ιαν Μπρέμερ, πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Eurasia. «Οι Ισραηλινοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή –είναι αυτοί που νιώθουν την υπαρξιακή απειλή–, αλλά σίγουρα δεν αισθάνονται δεσμευμένοι από την αμερικανική πίεση, και αυτό χαλάει την εικόνα του Μπάιντεν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στρατηγική για το τέλος του πολέμου

Οι ΗΠΑ, πάντως, έχουν πιέσει το Ισραήλ προκειμένου να παρουσιάσει τη στρατηγική του για το τέλος του πολέμου, καθώς δίνει μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, όπως στη Γάζα, στον Λίβανο και στη Δυτική Οχθη, αναφέρει η WP.

Ανώτεροι συνεργάτες του Μπάιντεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο – για την οποία ο Νετανιάχου έχει πει ότι είναι περιορισμένη επιχείρηση με σκοπό την εξάλειψη των υποδομών της Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του. Θεωρούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να «κολλήσει» σε μακροπρόθεσμη επιχείρηση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω επέκταση του πολέμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ