Η Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά

 
σσ

Ενημερώθηκε: 03/07/24 - 16:23

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα την Τρίτη ότι υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικά τώρα που έχει πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου «εντός του οποίου τα κράτη μέλη πρέπει να λειτουργούν και να ελέγχουν την κατεύθυνση του χρέους και να διασφαλίζουν ότι αυτό παραμένει βιώσιμο», η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική, σηματοδότησε η Λαγκάρντ στο φόρουμ της ΕΚΤ.

Πρέπει να το κάνουν «με ευελιξία, με επαρκή εστίαση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, με επενδύσεις που οδηγούν και στα δύο», τόνισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, οι χώρες θα εξετάσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν για να έχουν ένα σύνολο εργαλείων» που θα επιτρέψει τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ «ανησυχεί για τους δημοσιονομικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται εντός της ΕΕ και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παραγωγικότητας, η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα».

Μία από τις χώρες με την πιο ανησυχητική δημοσιονομική κατάσταση είναι η Γαλλία και παρόλο που η πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τη συγκεκριμένη περίπτωση, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη χώρα παρακολουθείται στενά.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε επίσης ότι το όργανο πρέπει να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, γι’ αυτό και παρακολουθεί στενά την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

«Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει- η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και δίνουμε προσοχή σε αυτό γιατί είναι μέρος της δουλειάς μας», είπε, τονίζοντας ότι παρακολουθούν τέτοια θέματα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο πάνελ, τόνισε ότι η χώρα «έχει πολύ υψηλό έλλειμμα» και ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους «δεν είναι μη βιώσιμο, αλλά η πορεία αυτή τη στιγμή είναι».

«Θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στο μέλλον, σκεπτόμενοι πώς θα επιστρέψουμε σε μια βιώσιμη τροχιά» για το δημόσιο χρέος, προειδοποίησε ο Πάουελ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας αυξάνεται, επηρεάζοντας την αγορά.

«Το παγκόσμιο χρέος είναι πολύ υψηλό και θα αρχίσει να αφαιρεί ρευστότητα από τις αγορές», είπε, τονίζοντας πως «οι χώρες με χαμηλό εισόδημα το αισθάνονται ήδη».

Κατά την άποψή του, υπάρχουν αρκετοί «λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον», όπως το «κόστος της πράσινης μετάβασης, το κόστος του κατακερματισμού, το κόστος της πανδημίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά και της ενέργειας και της καινοτομίας», οπότε είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς θα επιτύχουμε μια «σταθερή πορεία χρέους».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ