Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην ελβετική ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

 
china

Ενημερώθηκε: 31/05/24 - 11:40

Η Κίνα δεν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία τον επόμενο μήνα, επειδή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, δήλωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η Ελβετία επιδιώκει μια ευρεία συμμετοχή από διάφορα μέρη του κόσμου στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Ιουνίου, η οποία, όπως ελπίζει η Βέρνη, θα θέσει τις βάσεις για μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.

Η Μόσχα δεν προσκλήθηκε και απορρίπτει τις συνομιλίες ως ανούσιες χωρίς τη συμμετοχή της.

«Οι ρυθμίσεις για τη συνάντηση εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ των αιτημάτων της Κίνας και των γενικών προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, καθιστώντας δύσκολη τη συμμετοχή της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε μια συνηθισμένη ενημέρωση.
«Η Κίνα πάντα επέμενε ότι μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών, και ότι όλες οι ειρηνευτικές προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με δίκαιο και ισότιμο τρόπο. Διαφορετικά, θα είναι δύσκολο να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης».

Η Κίνα ενημέρωσε ορισμένους διπλωμάτες αυτή την εβδομάδα ότι απέρριψε την πρόσκληση, λέγοντας ότι δεν πληρούνται οι όροι της.

Αυτές περιελάμβαναν ότι η διάσκεψη θα έπρεπε να αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, θα έπρεπε να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και θα έπρεπε να υπάρξει δίκαιη συζήτηση όλων των προτάσεων, ανέφερε μία από τις πηγές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε την Πέμπτη ότι η Κίνα θα μπορούσε να οργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία θα συμμετείχαν η Ρωσία και η Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ελβετικές συνομιλίες για να προσπαθήσει να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να υποστηρίξει το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο της Κίνας για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, λέγοντας ότι το Πεκίνο κατανοεί πλήρως τι κρύβεται πίσω από την κρίση.

ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ 12 ΣΗΜΕΊΩΝ ΤΗΣ ΚΊΝΑΣ

Η Ρωσία και η Κίνα διακήρυξαν μια σχέση «χωρίς όρια» λίγες ημέρες πριν η Μόσχα ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το Πεκίνο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να παράσχει πραγματικά όπλα και πυρομαχικά για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Το Πεκίνο υπέβαλε ένα έγγραφο 12 σημείων πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, το οποίο έθετε γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν αναφερόταν σε λεπτομέρειες.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελβετία δήλωσε τον Μάρτιο ότι το Πεκίνο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διάσκεψη. Κινέζοι εκπρόσωποι συμμετείχαν σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση για τη σύνοδο κορυφής το περασμένο καλοκαίρι στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Λι Χούι, έχει πραγματοποιήσει τρεις γύρους διπλωματίας μεταξύ διαφόρων χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

Στον τελευταίο γύρο αυτό το μήνα, το Πεκίνο υπέβαλε προτάσεις για την υποστήριξη της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, την αντίθεση στη χρήση πυρηνικών και βιολογικών όπλων και την αντίθεση σε ένοπλες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα παροτρύνει την Κίνα να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και κρίσιμων εξαρτημάτων που στηρίζουν τη βιομηχανική αμυντική βάση της Ρωσίας, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Η Κίνα επιμένει ότι οι εξαγωγές διπλής χρήσης υπόκεινται σε εποπτεία και ότι διατηρεί κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι πρεσβείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ελβετίας δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Ελβετία προσπαθούσε να πείσει περισσότερες χώρες του Παγκόσμιου Νότου, καθώς και την Κίνα, να συμμετάσχουν στη διάσκεψη

Με πληροφορίες από: reuters.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ