Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με ένα βίντεό της στην εβραϊκή γλώσσα, καλεί τους κατοίκους 24 ισραηλινών «οικισμών» να τους εκκενώσουν αμέσως. Η Χεζμπολάχ λέει ότι αυτοί οι «οικισμοί» έχουν γίνει βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και ότι τώρα είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι για τους πυραύλους και τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ εξέδωσε μια παρόμοια προειδοποίηση για μερικές κοινότητες στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ ήρε ορισμένους περιορισμούς ασφαλείας για τους κατοίκους σε περιοχές του βορρά, μια πιθανή ένδειξη ότι δεν αναμένει κάποια άμεση επίθεση μεγάλης κλίμακας από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του στην περιοχή.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε μια «αξιολόγηση της κατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στον βομβαρδισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν από το Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, που πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ αυτόν τον μήνα.
Στις περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εκτοξεύει εδώ και μήνες σφοδρούς βομβαρδισμούς ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, τα σχολεία μπορούν πλέον να ανοίξουν, αρκεί να έχουν κοντά τους καταφύγια, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Σε πόλεις λίγο πιο μακριά από τα σύνορα, πιο κοντά στην πόλη-λιμάνι Χάιφα, επιτρέπονται πλέον συγκεντρώσεις έως 2.000 ατόμων, πρόσθεσε.
Ο ισραηλινός στρατός έχει αυστηροποιήσει και χαλαρώσει τους περιορισμούς για το εσωτερικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ανάλογα με την εξελισσόμενη εκτίμησή του για το επίπεδο της απειλής.
Μέσω του εναέριου χώρου του Ιράκ η επίθεση – Τέσσερις οι νεκροί
Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στρατιώτες από τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna, επικαλούμενο μια ανακοίνωση του στρατού. «Άλλα δύο μέλη του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν υπέκυψαν στα τραύματά τους» ανέφερε το πρακτορείο. Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να διευκρινίσει το πού.
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του Ιράν. «Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Σημαντικός αριθμός πυραύλων αναχαιτίστηκε και τα εχθρικά αεροσκάφη εμποδίστηκαν να περάσουν στον εναέριο χώρο», πρόσθεσε το γενικό επιτελείο. Τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, τον οποίο χρησιμοποιεί και ο αμερικανικός στρατός, «για να εξαπολύσουν από απόσταση έναν αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, εφοδιασμένους με πολύ ελαφρές κεφαλές», πρόσθεσε. «Το Ιράν, διατηρώντας το νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, δίνει έμφαση στην εφαρμογή μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός τη Γάζα και τον Λίβανο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνέργεια» στην ισραηλινή επίθεση επειδή τα ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο. «Ο εναέριος χώρος του Ιράκ είναι υπό την κατοχή, τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ. Συμπέρασμα: η συνέργεια των ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα είναι σίγουρη» ανέφερε σε μια ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ επιλέγει τους στόχους του με βάση τα εθνικά συμφέροντά του
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε απόψε ότι η χώρα του επέλεξε τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά συμφέροντά της και όχι υπακούοντας σε ό,τι της υπαγορεύουν οι ΗΠΑ. Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση με αφορμή ένα «εντελώς λανθασμένο», όπως το χαρακτήρισε, ρεπορτάζ τοπικής τηλεόρασης σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.
Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαιρέτισε τις ΗΠΑ, τον ιστορικό σύμμαχο του Ισραήλ, για τη «δημόσια και μυστική» συνεργασία των δύο χωρών, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν. «Θέλω ειδικά να ευχαριστήσω τον μεγάλο μας φίλο, τις ΗΠΑ, που είναι ένας πραγματικός σύμμαχος, και τη δημόσια και μυστική συνεργασία μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι είχαν ενημερωθεί για το χτύπημα, αλλά δεν είχαν καμία εμπλοκή σε αυτό. Εχοντας ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στο Ισραήλ να μην πλήξει πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η Ουάσινγκτον μίλησε για πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους, χαρακτηρίζοντάς τα αυτοάμυνα, και κάλεσε την Τεχεράνη να τερματίσει τις επιθέσεις προκειμένου να κλείσει ο κύκλος των συγκρούσεων.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε το Ιράν να μην απαντήσει στην επίθεση, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι αυτό πρέπει να είναι το τέλος των απευθείας επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Λέει επίσης ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να χτυπήσει ξανά, θα είμαστε έτοιμοι και θα υπάρξουν συνέπειες για το Ιράν για ακόμα μία φορά.
Από πλευράς του ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, χαιρετίζοντας τα πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει «ιστορική υποχρέωση» να σταματήσει την ιρανική απειλή περί καταστροφής της χώρας. «Η επίθεση στο Ιράν είναι σημαντική, ως ένα πρώτο χτύπημα για να πλήξουμε τα στρατηγικά συμφέροντα του Ιράν και αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
Αποκλιμάκωση ή κλιμάκωση
Τι σημαίνει όμως το χτύπημα των ισραηλινών κατά του Ιράν; Είμαστε τελικά απέναντι σε αποκλιμάκωση ή κλιμάκωση;
Είναι και τα δύο, απαντά η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου και εξηγεί: Κλιμάκωση γιατί ποτέ ξανά το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ευθύνη για επίθεση κατά του Ιράν. Δεύτερο γιατί είναι σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο των αντιποίνων τον περασμένο Απρίλιο. Οι επιθέσεις έγιναν όχι σε μία αλλά σε τρεις περιοχές και το πιο σημαντικό είναι ότι το ένα ήταν και μέσα στην Τεχεράνη. Επίσης ήταν η μεγαλύτερη επίθεση που δέχεται το Ιράν από τον πόλεμο με το Ιράκ το 1980 και η πρώτη μεγάλη από το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν τέσσερις νεκροί.
Για αποκλιμάκωση μπορεί να μιλήσει κανείς για ήταν πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης το Ισραήλ φέρεται να ενημέρωσε εγκαίρως το Ιράν για τα σχέδιά του και δεν έχει μιλήσει ακόμα για τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα της επίθεσης και αυτό δίνει το περιθώριο στο Ιράν να την χειριστεί αναλόγως: να μιλήσει για αναχαίτιση και για μικρές ζημιές.
Άρα το Ιράν δεν θα απαντήσει; Αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα στρατιωτικά του κέντρα. Σίγουρα θεωρεί πράξη πολέμου τα ισραηλινά αντίποινα, αλλά δύσκολα θα παρασυρθεί σε κλιμάκωση, γιατί κλιμάκωση σημαίνει εμπλοκή των ΗΠΑ. Ίσως επιλέξει να απαντήσει μέσω των αντιπροσώπων του.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του. «Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.
Ανησυχία για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Για «άσκηση νόμιμης άμυνας» του Ισραήλ, έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, παρατήρησε, ότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι χώρες του Κόλπου καταδίκασαν τα ισραηλινά πλήγματα, συμφωνούν, ωστόσο ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαπλωθούν. Υψηλό είναι το φρόνημα των πολιτών σε Ισραήλ και Ιράν, που στηρίζουν μεν τις κυβερνήσεις τους, ανησυχούν δε για την επέκταση του πολέμου.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ζήτησε να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.
Ο Γκουτέρες εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Αναταολή. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Mε πληροφορίες από ertnews.gr