Το ενδεχόμενο να περικόψει εκατοντάδες διοικητικές θέσεις εργασίας, εξετάζει τη ρωσική Gazprom, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο AFP τη Δευτέρα, καθώς ο παράγωγος φυσικού αερίου ταλανίζεται εν μέσω της απώλειας βασικών εξαγωγών προς την Ευρώπη.
Η Ουκρανία, την 1η Ιανουαρίου, τερμάτισε δεκαετίες συμφωνιών διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου - συμφωνίες που είχαν αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο και τη Μόσχα - σε μια προσπάθεια να αποκοπεί έσοδα της Ρωσίας, εν μέσω της τριετούς σύγκρουσης.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom επιβεβαίωσε στο AFP τη Δευτέρα την ύπαρξη επιστολής που κυκλοφόρησε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας πρότεινε την περικοπή περίπου του 40% των θέσεων στην εργασία της εταιρείας, στην Αγία Πετρούπολη.
Στην επιστολή, με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2024, που εστάλη στον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, η αναπληρώτρια Πρόεδρος Yelena Ilyukhina ανέφερε ότι η εταιρεία πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην έδρα της σε «2.500 υπαλλήλους», από πέραν των 4.100.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος Gazprom απαιτεί μείωση του χρόνου που απαιτείται για την προετοιμασία και τη λήψη», αναφέρει η κ. Ilyukhina στην επιστολή, επικρίνοντας τις «υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες» και παραθέτοντας τις προτεινόμενες περικοπές θέσεων εργασίας.
Οι προτεινόμενες απολύσεις δεν θα επηρεάσουν όσους απασχολούνται στις εγκαταστάσεις.
Η Gazprom, που κάποτε αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τη ρωσική Κυβέρνηση, κατέγραψε καθαρή ζημία σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 - την πρώτη της ζημία κατά τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες.
Η εταιρεία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και προσπαθεί να ανακατευθύνει τις προμήθειες της σε νέες αγορές.
Η Ρωσία προμήθευσε σχεδόν το 45% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021 - ένα μερίδιο που μειώθηκε κάτω από το 15% το 2023, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν το μπλοκ να μειώσει πλήρως τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.
Η Gazprom έχει αυξήσει τις πωλήσεις προς την Κίνα τα τελευταία χρόνια, αλλά το Πεκίνο έχει καθυστερήσει να εγκρίνει μια νέα μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας ή μια συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου μεγάλου αγωγού.
Το πολυσυζητημένο έργο, που ονομάζεται Power of Siberia 2, θα επέτρεπε στη Gazprom να ανακατευθύνει αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που παλαιότερα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη.