Η Ευρώπη πιέζει τις ΗΠΑ να άρουν τα όρια όπλων της Ουκρανίας

 
leukos

Ενημερώθηκε: 15/06/24 - 12:18

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα όρια που εξακολουθούν να ισχύουν βλάπτουν την ικανότητα του Κιέβου να αμυνθεί.

Δημόσια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν έχει αλλάξει την πολιτική της, η οποία επί του παρόντος περιορίζει τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ στο ουκρανικό έδαφος και στην άμεση περιοχή πέρα ​​από τα σύνορα από την πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι σε πολλά σημεία της σύγκρουσης, η Ουάσιγκτον ήταν απρόθυμη να δώσει στην Ουκρανία κάτι που θέλει – μόνο για να υποχωρήσει την τελευταία στιγμή.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, όπου αρχηγοί Άμυνας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για μια συνάντηση την Πέμπτη της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας και την Υπουργική Άμυνα του ΝΑΤΟ την Παρασκευή. Έρχονται εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε αθόρυβα την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός της Ρωσίας — αλλά μόνο πέρα ​​από τα σύνορα κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο, όπου η Μόσχα εξαπολύει επιθέσεις στη βόρεια πόλη.

Η πίεση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν προέρχεται μόνο από την Ευρώπη. Ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών είναι επίσης ενθαρρυμένος στην ιδέα της χαλάρωσης των περιορισμών και ενημερώνουν τον Λευκό Οίκο.

Εάν ο Μπάιντεν υποχωρήσει, θα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αλλαγής των κόκκινων γραμμών του Λευκού Οίκου στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου οι ΗΠΑ αρνούνται να παράσχουν πιο προηγμένα όπλα - πρώτα πυραύλους Himars, μετά συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot και μετά μαχητικά αεροσκάφη F-16 - πριν αντιστραφεί η πορεία.

Ερωτηθείς για το θέμα την Πέμπτη στην Ιταλία, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει την πολιτική του.

«Είναι σαφές ότι... ακριβώς πέρα ​​από τα... σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ότι είναι πολύ λογικό για την Ουκρανία να μπορεί να βγάλει ή να καταπολεμήσει ό,τι έρχεται πέρα ​​από αυτά τα σύνορα», είπε. «Όσον αφορά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς... στο εσωτερικό της Ρωσίας, δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας σε αυτό το είδος».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ασχολήθηκε με το θέμα των περιορισμών στα δωρισμένα όπλα στις δημόσιες παρατηρήσεις του όλη την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, είπε ότι το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει «το δικαίωμα να χτυπήσει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου, της Ρωσίας».

«Θα υπονόμευε πραγματικά την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να υπερασπιστεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αν δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις. Στην πραγματικότητα θα ήταν να τους ζητούσαμε να αμυνθούν με το ένα χέρι δεμένο γύρω από την πλάτη», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι ορισμένοι Σύμμαχοι έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς».

Ομοίως, ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren είπε στο περιθώριο της συνάντησης ότι η Ουκρανία πρέπει «να μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα, και τα δύο όπλα, όχι ένα χέρι δεμένο στην πλάτη της». Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές άλλων χωρών, είπε «Νιώθω ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε την Ουκρανία».

"Λέω σε όλους ότι αυτή είναι η πολιτική μας και νομίζω ότι είναι μια πολιτική που ταιριάζει στη δυναμική του πολέμου", είπε.

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, επανέλαβε αυτά τα σχόλια, δηλώνοντας στο POLITICO: «Η άποψή μου είναι απλή – ό,τι δίνουμε, θα πρέπει να επιτρέπεται στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν όπως χρειάζονται λαμβάνοντας υπόψη τον τακτικό σχεδιασμό».

Η Ουκρανία έκανε χρήση της τελευταίας αλλαγής πολιτικής για να πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα χτύπημα πέρα ​​από τα σύνορα, χρησιμοποιώντας αμερικανικούς πυραύλους Himars για να καταστρέψει ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος στο Μπέλγκοροντ. Η αλλαγή επέτρεψε στο Κίεβο να αμβλύνει την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο, για την οποία ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησύχησαν αρχικά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ανακάλυψη.

«Αυτό που βλέπω είναι μια επιβράδυνση της προέλασης των Ρώσων και μια σταθεροποίηση αυτού του συγκεκριμένου τμήματος του μετώπου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Οι Ουκρανοί έχουν κάνει πολλά για να ενισχύσουν τις αμυντικές τους θέσεις και κάνουν καλή χρήση των όπλων και των πυρομαχικών που τους παρέχονται».

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιμένουν δημόσια ότι η πολιτική των ΗΠΑ για τους περιορισμούς δεν έχει αλλάξει περαιτέρω. Ο Όστιν τόνισε ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος ήταν μια στενή αλλαγή που προοριζόταν μόνο για την περιοχή του Χάρκοβο.

«Η πολιτική μας στη χρήση δυνατοτήτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας για τη διεξαγωγή χτυπημάτων βαθιά στη Ρωσία, αυτό δεν έχει αλλάξει», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Η πρόθεση να τους επιτραπεί να διεξάγουν αντιπυρικά ήταν να τους βοηθήσω να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των Ρώσων να πραγματοποιούν σκηνές ή να χτίζουν περιοχές σκηνής ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων και να επιτίθενται από αυτές τις περιοχές».

Ο ανώτερος αξιωματούχος του DOD σημείωσε επίσης ότι η αλλαγή πολιτικής ήταν σε «άμεση απάντηση» στα χτυπήματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο. Όμως ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία εξελίσσεται συνεχώς από την αρχή του πολέμου.

«Υπάρχει πάντα μια συνεχής συζήτηση και επανεκτίμηση για το ποια είναι η σωστή απάντηση. Και νομίζω ότι αυτό είναι υγιές».

Πηγή: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ