«Από Μάρτη καλοκαίρι και απ` Αύγουστο χειμώνα» λέει ο λαός μας και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής ήρθε να επιβεβαιώσει τη λαϊκή σοφία. «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο για την κατάσταση στη Μεσόγειο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις» δήλωσε μετά το πέρας της διάσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Δια ταύτα; Θα ρωτούσαν οι «ανυπόμονοι» Έλληνες και Κύπριοι που βλέπουν καθημερινά την Τουρκία να προκαλεί στην Μεσόγειο: «Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» περιορίστηκε να απαντήσει ο Σαρλ Μισέλ, νίπτοντας τας χείρας του μάλλον! Αλλωστε τι δουλειά είχε και πάλι η Τουρκία στην ευρωπαική σύνοδο κορυφής.
Η Λευκορωσία και η αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές ήταν το μοναδικό θέμα και οι «27» ανακοίνωσαν ότι «η ΕΕ ετοιμάζει έναν κατάλογο με τα ονόματα των αξιωματούχων της Λευκορωσίας για κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν».
Ούτε και στην περίπτωση της Λευκορωσίας φυσικά οι «27» τόλμησαν να τα βάλουν ανοικτά με τον... Πούτιν και τη Ρωσία που έχει υπό την προστασία της τον Λουκασένκο.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την πολιτική κρίση στη Λευκορωσία ως κυρίως εσωτερική πολιτική σύγκρουση. Αν και τάχθηκε υπερ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο Μισέλ είπε ότι «οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία δεν αφορούν τη γεωπολιτική...».
Φυσικά! Μην εξαγριώσουμε και τη Ρωσία... Αλλά με την Τουρκία τι γίνεται; Δεν είναι γεωπολιτική η πρόκληση της Αγκυρας που θέλει να ελέγξει μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας» όλη την Ανατολική και Κεντρικλη Μεσόγειο.
Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε πλήρες ρεπορτάζ για την αντιμετώπιση των αιτημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από τους υπόλοιπους 25 ηγέτες. Αλλά μια ματιά στον ευρωπαικό Τύπο αρκεί για να πειστεί κανείς ότι μάλλον αγνοηθήκαμε...
Τον Σεπτέμβριο βλέπουμε,όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου. Η βρετανική DailyExpress, πάντως προέβλεπε πριν την τηλεδιάσκεψη ότι «η Αθήνα έχει εξοργιστεί με την άρνηση των Βρυξελλών να παρέμβει επί της ουσίας στο ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενδέχεται η οργή αυτή να επηρεάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής». Μάλλον δεν είχε καλές πληροφορίες ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες,Τζό Μπαρνς...
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ,εγκαινιάζοντας ένα εργοστάσιο παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας,απειλούσε και πάλι ότι «ο αγώνας της Τουρκίας σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου και σε διαφορετικά μέτωπα, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για τα δικαιώματά μας,αλλά μια πρόκληση για το μέλλον: Είναι για την υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Και -όπως πάντα-δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, ανακαλώντας μάλιστα την Συνθήκη των Σεβρών που υπεγράφη πριν 100 χρόνια και αν δεν είχε ηττηθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις εκλογές που ακολούθησαν λίγο μετά,ίσως η κατάσταση να ήταν πολύ διαφορετική για την Τουρκία.
"Δεν θα υποταχθούμε στη Συνθήκη των Σεβρών ,που προσπάθησαν να επιβάλουν στη χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ακριβώς όπως σκίσαμε τις Σέβρες ως έθνος πριν από έναν αιώνα",είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Ο ιστορικός και μελετητής της Τουρκίας του 20ού αιώνα ,Νίκολας Ντάνφορθ γράφει μάλιστα στην Washington Post ότι «η Συνθήκη των Σεβρών σχεδόν έχει ξεχαστεί στη Δύση, ωστόσο στην Τουρκία έχει μια ισχυρή κληρονομιά και έχει πυροδοτήσει μια μορφή εθνικιστικής παράνοιας .....».
Ετσι, ο Ερντογάν, τα έβαλε χθες με τους Κεμαλιστές και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα γιατί ... «παρέδωσαν τα νησιά του Αιγαίου στους Ελληνες». Ναι καλά διαβάσατε. Ακούστε τι είπε ο Σουλτάνος:
«Εμείς, είμαστε 83 εκατομμύρια και εξακολουθούμε να υποφέρουμε από την κακή κληρονομιά που μας αφήσανε. Το (φιλο-Κεμαλικό) Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα πρέπει να εξηγήσει στο έθνος μας πώς τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ηπειρωτική χώρα μας αφαιρέθηκαν από την Τουρκία...» είπε προκλητικά ο τούρκος πρόεδρος, βάζοντας φυσικά πλώρη για αμφισβήτηση και των Συνθηκών της Λωζάνης το 1923 και του Παρισιού το 1947 με τις οποίες τα ελληνικά νησιά παρέμειναν φυσικά στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος προανείγγειλε μάλιστα ότι «αύριο, Παρασκευή θα σας δώσει μια μεγάλη είδηση που θα ανοίξει μια νέα εποχή στην Τουρκία», δίχως όμως να αναφέρει λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την YeniSafak πάντως η «Μεγάλη είδηση» δεν αποκλείεται να είναι «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από τα τουρκικά σεισμογραφικά σκάφη».
Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατεγράφη μάλιστα μεγάλη άνοδος στις μετοχές των πετροχημικών εταιρειών. Μένει να δούμε που θα οδηγήσει μιά τέτοια «είδηση» και αν ισχύει η ανακάλυψη φυσικού αερίου σε ποιά ακριβώς περιοχή της Μεσογείου βρέθηκε...
Οπως γράφει η γαλλική Le Monde «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν είναι η εκδίκηση για τη Συνθήκη των Σεβρών που οδήγησε στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και που παραμένει μια βαθιά ταπείνωση για τον τουρκικό λαό». Αλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν μετά την υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη για τις ΑΟΖ δήλωνε πέρυσι στις 16 Δεκεμβρίου ότι «χάρη στην στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία με την κυβέρνηση της Λιβύης, ανατρέψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών»!
Σύμφωνα με τον Γιοχάναν Μπενχάιμ, ειδικό στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ιδρυτή του ινστιτούτου Noria Research «η κληρονομιά που διεκδικεί ο Ερντογάν είναι διττή: Θέλει συμβολικά να εκδικηθεί για τους Οθωμανούς και να ξεπλύνει την ήττα που υπέστη από την Δύση. Ταυτόχρονα, ακολουθεί τα βήματα του Κεμάλ ως βάση για την οικοδόμηση της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Οπως γράφει η Le Monde «η περιφερειακή πολιτική της Άγκυρας υφίσταται πλέον ριζικές αλλαγές. Η διπλωματία των κανονιών και των droneς που εφαρμόζει ο Ερντογάν, δεν έχει πλέον μοναδικό στόχο την προστασία της εθνικής επικράτειας, της οποίας τα όρια καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά να προβάλλει πέραν των σημερινών συνόρων της την ανάκτηση της παλιάς αυτοκρατορικής δύναμης»
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»