Η ΕΕ θέτει προκαταρκτικές βάσεις για ευρεία άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, των εξαγωγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με ένα μη επίσημο έγγραφο που είδε το Euronews.
Το non-paper - ένα άτυπο έγγραφο της ΕΕ που χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη σε διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών - αναφέρει επίσης ότι οποιαδήποτε πιθανή διαγραφή από τον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων των φατριών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, όπως η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), πρέπει να αποφασιστεί σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν εφαρμοστεί από την ΕΕ.
"Θα εξαρτηθεί από την κοινή μας αξιολόγηση της καταγεγραμμένης οντότητας HTS και του ηγέτη της Αλ-Σαράα και της εξέλιξης επί του πεδίου στη Συρία", αναφέρει το έγγραφο.
"Οποιαδήποτε διαγραφή της ομάδας από τον κατάλογο θα πρέπει να βασίζεται σε όρους, ώστε να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και να διασφαλιστεί ότι η Συρία δεν θα μετατραπεί σε χώρο για τρομοκρατικές ομάδες στις οποίες θα ήθελαν να ενταχθούν ξένοι μαχητές", προστίθεται.
Το έγγραφο συντάχθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ για διαπραγματεύσεις και αναμένεται να συζητηθεί επί της ουσίας και ενδεχομένως να συμφωνηθεί κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Ιανουαρίου.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να επωφεληθούν από την άρση και θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε κυρώσεις, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η HTS είναι μια φατρία ισλαμικής πολιτοφυλακής που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ομάδα αποτελούσε το παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία και είχε σχέσεις με το ISIS στην περιοχή.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να αλλάξουν τη γεωπολιτική τους προσέγγιση στη χώρα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς η νέα ηγεσία υπό τον HTS θα διαμορφώσει τη νέα Συρία.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να άρουν τους περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες, όπως η Syrian Arab Airlines, για να "διευκολύνουν τις πολιτικές πτήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Συρίας".
Η άρση της "απαγόρευσης εξαγωγής τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και οι περιορισμοί στις εξαγωγές και τη συμμετοχή σε έργα υποδομής και στη χρηματοδότηση" είναι μεταξύ των ανοιγμάτων που προτείνονται στο έγγραφο.
Προβλέπεται επίσης άρση των περιορισμών για "εμπορικά περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, όπως οχήματα", ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Σύριους να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα.
Η επανέναρξη των τραπεζικών και επενδυτικών σχέσεων περιλαμβάνεται μεταξύ των προτάσεων που απαριθμούνται. "Πρέπει να ανοίξουν εκ νέου οι χρηματοπιστωτικοί δίαυλοι μεταξύ της ΕΕ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης ορισμένων τραπεζικών σχέσεων μεταξύ συριακών τραπεζών και τραπεζών της ΕΕ", αναφέρει το έγγραφο.
Πηγή: euronews.gr