Η Αίγυπτος προτρέπει τις χώρες της λεκάνης του Νείλου να επανεξετάσουν τη συμφωνία για το νερό

 
sss

Ενημερώθηκε: 14/10/24 - 20:40

Η Αίγυπτος κάλεσε χθες τις χώρες της Λεκάνης του Νείλου να επανεξετάσουν τη Συνεργατική Συμφωνία Πλαίσιο (CFA), γνωστή και ως Συμφωνία Entebbe, η οποία περιγράφει τις αρχές, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της λεκάνης του Νείλου.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τη συμφωνία, ενώ η CFA έχει υπογραφεί από ανάντη χώρες, όπως η Αιθιοπία, η Ρουάντα, το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα, η Τανζανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Καλούμε τις χώρες της Λεκάνης του Νείλου που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Εντέμπε να αναθεωρήσουν τη θέση τους και να επιστρέψουν για άλλη μια φορά για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών με τρόπο που να μην βλάπτει καμία από τις παρόχθιες χώρες», δήλωσε ο υπουργός άρδευσης Hani Sewilam σε εκδήλωση για το νερό στο Κάιρο.

«Η θέση της Αιγύπτου είναι δίκαιη και συνεπής με τις διεθνείς συμφωνίες για τα ποτάμια που επιβάλλονται διεθνώς», πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις «πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις χώρες και να μην αποκλείουν τα συμφέροντα μιας χώρας έναντι μιας άλλης».

Ο Sewilam είπε ότι η παροχή νερού της Αιγύπτου δεν επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραχωρήσει ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού του Νείλου και απορρίπτει κατηγορηματικά τη Συμφωνία του Εντέμπε με τη σημερινή της μορφή», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε νωρίς χθες ότι η διατήρηση των υδάτινων πόρων της Αιγύπτου είναι ένα «υπαρξιακό ζήτημα».

«Ο ποταμός Νείλος είναι η κύρια πηγή νερού για την Αίγυπτο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 98%» της παροχής νερού, πρόσθεσε.

Το CFA αντιπροσωπεύει την πρώτη πολυμερή προσπάθεια των κρατών της λεκάνης του Νείλου να δημιουργήσουν ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση της χρήσης και της διαχείρισης του ποταμού.

Ο ποταμός Νείλος υπήρξε πηγή έντασης, ειδικά μεταξύ της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας, καθώς η τελευταία ξεκίνησε την κατασκευή του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης ( GERD ) στον Γαλάζιο Νείλο, έναν σημαντικό παραπόταμο του ποταμού Νείλου.

Η Αιθιοπία θεωρεί το φράγμα απαραίτητο για την οικονομική της ανάπτυξη και επιμένει ότι δεν αποτελεί απειλή για τα αποθέματα νερού. Η Αίγυπτος θεωρεί το GERD ως υπαρξιακή απειλή για το μερίδιο νερού της από τον Νείλο και απαιτεί μια δεσμευτική συμφωνία για την πλήρωση και τη λειτουργία του φράγματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ