Χιλιάδες Γεωργιανοί στους δρόμους υπέρ της ΕΕ ενόψει των εκλογών του Σαββάτου

 
κκκ

Πηγή Φωτογραφίας: Zurab Tsertsvadze/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ενημερώθηκε: 21/10/24 - 18:50

Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας σε ένδειξη υποστήριξης για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως δείκτης που θα καθορίσει αν η Γεωργία θα επιστρέψει στην τροχιά της Ρωσίας ή θα συνεχίσει τη φιλοευρωπαϊκή της πορεία.

"Είναι η τελευταία συγκέντρωση πριν από τις επερχόμενες εκλογές και αυτό δεν γίνεται υπό καμία πολιτική σημαία, αλλά υπό τη σημαία της ενότητας για το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας", δήλωσε ο διαδηλωτής Νονταρ Καρσιλάντζε.

Ο διαδηλωτής πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό και συμβαίνει στο παρασκήνιο, όταν η κυβέρνηση υπονομεύει πολύ ενεργά το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Αυτό είναι το είδος της απάντησής μας, συν ότι είναι η φωνή μας για να υποστηρίξουμε την Ευρώπη και φυσικά είναι επίσης για να δείξουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε πολλοί και ενωμένοι".

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά έκτοτε οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο έχει εκτροχιάσει τις πιθανότητες της χώρας να ενταχθεί στο μπλοκ.

Αμφιλεγόμενη νομοθεσία

Δύο πρόσφατες νομοθετικές πράξεις προκάλεσαν ιδιαίτερη ενόχληση στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ώστε να γίνει νομος του κράτους και αφού προηγουμένος η πρόεδρος της χώρας Σαλόμ Ζουραμπισβίλι είχε αρνηθεί να το εγκρίνει.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες, περιλαμβάνει απαγορεύσεις στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, στις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια και περιορισμούς στην απεικόνιση ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών στα μέσα ενημέρωσης.

Απαγορεύει επίσης τη φροντίδα για την επιβεβαίωση του φύλου και την αλλαγή του προσδιορισμού του φύλου σε επίσημα έγγραφα - μια κίνηση που σύμφωνα με τους ακτιβιστές επηρεάζει δυσανάλογα τα τρανσέξουαλ άτομα και συνδέεται άμεσα με τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σαλβα Παπουασβίλι δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η νομοθεσία "βασίζεται στην κοινή λογική, την ιστορική εμπειρία και τις αιώνιες χριστιανικές, γεωργιανές και ευρωπαϊκές αξίες".

Επίσης, τον Μάιο, το κοινοβούλιο ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τους ξένους πράκτορες που απαιτεί από τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και τις ΜΚΟ να εγγράφονται σε έναν κατάλογο ως... ξένοι πράκτορες εάν λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% των κεφαλαίων τους από το εξωτερικό, επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Οι κυβερνητικές αρχές της Γεωργίας ισχυρίζονται ότι το νέο μέτρο, το οποίο έχουν ονομάσει "νόμο περί διαφάνειας", θα περιορίσει τις υποτιθέμενες ξένες προσπάθειες επηρεασμού της εγχώριας πολιτικής. Ωστόσο, οι επικριτές το ονόμασαν "ρωσικό νόμο", επειδή λένε ότι αντικατοπτρίζει παρόμοια νομοθεσία που υιοθετήθηκε από το Κρεμλίνο για τη στοχοποίηση, τη διάκριση και τελικά την προσπάθεια να τεθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι στην παρανομία.

Η πρόεδρος Σαλόμ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι φιλοευρωπαία η ίδια, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο πρότεινε και τα δύο νομοθετήματα. Ακολούθως, αρνήθηκε να υπογράψει και τα δύο νομοσχέδια με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μετατροπή τους σε νόμο.

"Θέλω να απευθυνθώ στους εταίρους μας, Ευρωπαίους ή Αμερικανούς, και να τους πω ότι θα γίνουμε τέτοιος εταίρος και σύμμαχος που ούτε καν μπορείτε να ονειρευτείτε όταν εισέλθουμε στην Ευρώπη", δήλωσε η Ζουραμπισβίλι στη συγκέντρωση της Τιφλίδας.

Και οι δύο νόμοι έχουν επικριθεί έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ.

Ορισμένοι Γεωργιανοί φοβούνται ότι παρασύρονται ακόμη περισσότερο στην τροχιά της Μόσχας μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες ανεξαρτησίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Και αυτό, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Γεωργιανό Όνειρο παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, με ορισμένους δημοσκόπους να αναμένουν ότι θα λάβει πάνω από το 40% των ψήφων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ