Χαμηλών προσδοκιών κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

 
Χαμηλών προσδοκιών κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Ενημερώθηκε: 21/01/22 - 14:28

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε τον τόνο της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση λέγοντας κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση.

Καθισμένος απέναντί του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Λεμάν, δεν αναμένεται να διαρκέσει παρά ένα δίωρο και στην συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν χωριστά δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι γνωρίζονται καλά, έσφιξαν τα χέρια στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.

Η συνάντηση είναι η τελευταία πράξη μίας διπλωματικής χορογραφίας που εκτυλίχθηκε με βάση τις υποψίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που διαψεύδει το Κρεμλίνο, έχοντας παράλληλα συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για την δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.

Σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα θα πρέπει να αναμένει ότι θα πληρώσει "μεγάλο τίμημα", προειδοποίησαν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει “ μεγάλο” τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (...) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες “εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος”.

“ Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Διάσταση απόψεων

Κατά την ομιλία του στις 19 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων αναφορικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν εάν η Μόσχα προβεί σε νέες επιθετικότερες ενέργειες.

Λίγες ώρες αργότερα, από το Βερολίνο, ο Άντονι Μπλίνκεν επιχείρησε να παρουσιάσει ένα περισσότερο αρραγές νατοϊκό μέτωπο, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μιλούν με ενιαία κοινή φωνή έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η ίδια η Μόσχα γνωρίζει βέβαια πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό, γεγονός το οποίο και θέλει να εκμεταλλευτεί υπέρ της.

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει πια (ενδεχομένως σήμερα;) ένας συμβιβασμός ή κάποιο πρόπλασμα συμβιβασμού που θα επιτρέπει και στις δύο πλευρές να βγουν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων με ψηλά το κεφάλι.

Η Μόσχα θέλει να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις περιορισμού των δυνάμεων που διατηρούν σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική. Έχουν επιπλέον αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν και τα στρατιωτικά τους γυμνάσια αλλά και να αποσύρουν-μην εγκαταστήσουν συγκεκριμένους τύπους πυραυλικών συστημάτων. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι και η Ρωσία θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις «ανταπόδοσης».

Το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ πρακτικά μάλλον αποκλείεται. Κανείς δυτικός ωστόσο δεν μπορεί να βγει ανοιχτά και να αρνηθεί επισήμως στο Κίεβο μια τέτοια προοπτική.

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Α. Μπλίνκεν θα προσέλθει στις συνομιλίες της Γενεύης όχι με άδεια χέρια αλλά με απαντήσεις-προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς η οποία νιώθει ότι απειλείται κοντά στα σύνορά της από το ΝΑΤΟ.