Χάλεντ Μασάλ: Έρχεται «καταιγίδα» για το Ισραήλ

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 21/10/24 - 21:36

Ο Γιάχια Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, "ξεσήκωσε θύελλα" κατά του Ισραήλ που τελικά "θα οδηγήσει στην καταστροφή του", δήλωσε ο εκτελών χρέη ηγέτη της Χαμάς.

Αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην συνάδελφό του μέσω βιντεοσύνδεσης σε επιμνημόσυνη δέηση στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, ο Χάλεντ Μασάλ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ "προσπάθησε να επιβάλει μια ζοφερή μοίρα στον Σινουάρ, ωστόσο ο Θεός του χάρισε μια κληρονομιά αξιοπρέπειας- έζησε με ακλόνητο θάρρος και πέθανε με τιμή".

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα ενός άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο Σινουάρ, ο οποίος κάθεται σε μια καρέκλα με ένα τραυματισμένο χέρι και απομακρύνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πριν οι IDF σκοτώσουν τον ηγέτη της Χαμάς.

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Μασάλ είπε ότι η Χαμάς "θα παραμείνει πιστή στο δρόμο των μαρτύρων της, στις αρχές της, στις αξίες της και στις στρατηγικές της στην ηγεσία και την αντίσταση", συνεχίζοντας ότι η ομάδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση, "έχει αντέξει το ταξίδι της αντίστασης για δεκαετίες".

Ωστόσο, ο Χάλεντ Μασάλ αναλαμβάνει επί του παρόντος μόνο ως εκτελών χρέη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, αφού έφυγε μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Από τότε δεν έχει ζήσει εκεί.

Ο Σινουάρ, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς, ήταν ο τελευταίος από τους πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, η οποία έχει επίσης σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Mourners at a memorial to Yahya Sinwar in Istanbul

Francisco Seco/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ο θάνατός του αφήνει ένα κενό εξουσίας χωρίς προφανή διάδοχο στην περιοχή, όπου τα δύο τρίτα των υποδομών είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επίσης ορκιστεί να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα, λέγοντας ότι ο πόλεμος "δεν έχει τελειώσει ακόμη", παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από διεθνείς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και από τις οικογένειες των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα. 101 όμηροι εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτοι εκεί, εκ των οποίων περισσότεροι από 60 είναι ακόμη ζωντανοί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι IDF συνέχισαν επίσης την χερσαία εισβολή τους στο Λίβανο μετά τη δολοφονία του επί μακρόν ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση μελετά πώς να απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση ως απάντηση στο θάνατο του Νασράλα. Σύμφωνα με ειδικούς, οι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης βλέπουν αυτό ως μια ευκαιρία για την πλήρη εξουδετέρωση του Ιράν και των συμμάχων του.

Τα σχόλια του Μασάλ υποδηλώνουν ότι ούτε η Χαμάς θα εγκαταλείψει τη μάχη.

Ένας έμπειρος ηγέτης

Ο Χάλεντ Μασάλ έχει συνηθίσει να αναλαμβάνει ηγετικές θέσεις στη Χαμάς, έχοντας διατελέσει δύο φορές στο παρελθόν πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της.

Γεννημένος το 1956 στο Silwad στην ελεγχόμενη από την Ιορδανία Δυτική Όχθη, η οικογένεια του Μασάλ κατέφυγε στην Ιορδανία και στη συνέχεια στο Κουβέιτ μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Στο Κουβέιτ, εντάχθηκε στο συντηρητικό κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο, ξεκινώντας την πορεία του στη ριζοσπαστική πολιτική.

Αφού εργάστηκε ως καθηγητής φυσικής στο Κουβέιτ, έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Χαμάς, όταν αυτή ιδρύθηκε το 1987, και έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της το 1996, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2017.

Ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τη θέση αυτή, παραλίγο να σκοτωθεί σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, τη Μοσάντ, την οποία περιγράφει αργότερα ως "έναν δυνατό θόρυβο στο αυτί μου ... σαν μια έκρηξη, σαν ηλεκτροσόκ".

Για ένα διάστημα, ο Μασάλ θεωρήθηκε ως μετριοπαθής φυσιογνωμία εντός της Χαμάς, ανοιχτός σε μια "μόνιμη εκεχειρία" με το Ισραήλ με αντάλλαγμα ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μια θέση που θεωρείται ευρέως ως μη βιώσιμη τώρα.

Μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε έκρηξη στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο Μασάλ ανέλαβε και πάλι πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου μέχρι να τον διαδεχθεί ο Σινουάρ. Αναλαμβάνοντας μετά το θάνατο του Σινουάρ, ο Μασάλ λέγεται ότι έγινε πιο σκληροπυρηνικός.

Πηγή: eurnoews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ