Επανέρχεται η ποινή φυλάκισης για παιδιά έως 10 ετών σε επικράτεια της βόρειας Αυστραλίας (NT), αφού η τοπική κυβέρνηση μείωσε ξανά το όριο ηλικίας για ποινική ευθύνη.
Η χώρα είχε δεχθεί πιέσεις να αυξήσει το όριο ηλικίας από τα 10 στα 14 έτη, όπως ισχύει σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΗΕ. Πέρυσι, η εν λόγω επικράτεια ήταν η πρώτη που υιοθέτησε την οδηγία, αυξάνοντας το όριο στα 12 έτη. Ωστόσο, η νέα τοπική κυβέρνηση που εξελέξη τον Αύγουστο, είπε ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά εγκληματικότητας στους νέους.
Όπως υποστηρίζει, η επιστροφή στην ηλικία των 10 θα προστατεύσει τελικά τα παιδιά - παρά το γεγονός ότι γιατροί, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες αυτοχθόνων αμφισβητούν αυτή τη λογική.
Οι τελευταίοι επικαλούνται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι νόμοι δεν θα μειώσουν την εγκληματικότητα και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τα παιδιά των Αβορίγινων και των Νησιών του Στενού Τόρες, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Στη συγκεκριμένη επικράτεια φυλακίζονται ήδη παιδιά σε ποσοστό 11 φορές υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, και σχεδόν όλα είναι Αβορίγινες.
Καθώς το τοπικό κοινοβούλιο συζητούσε το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα, δεκάδες άτομα, κρατώντας πλακάτ, συγκεντρώθηκαν απ’έξω για να διαμαρτυρηθούν.
Κρίση εγκληματικότητας των νέων
Πολλά μέρη σε όλη την Αυστραλία δηλώνουν ότι βρίσκονται εν μέσω μιας κρίσης εγκληματικότητας των νέων και μια σειρά από βίαια περιστατικά φέτος έχουν προκαλέσει διαδοχικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας για νέους στην πόλη Άλις Σπρινγκς.
Η πρωθυπουργός της ΝΤ Λία Φινοκιάρο υποστήριξε ότι η κυβέρνησή της έλαβε εντολή μετά τη συντριπτική εκλογική τους νίκη και ότι η αλλαγή θα επιτρέψει στα δικαστήρια να βάλουν τους νεαρούς παραβάτες σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των εγκλημάτων τους - τα οποία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, είναι συνήθως τα αδικήματα της διάρρηξης και επίθεσης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινοκιάρο αυστηροποίησε τους κανόνες περί εγγύησης και εισήγαγε κυρώσεις για «αναρτήσεις και επιδοκιμασίες» σχετικά με το έγκλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μαύρη μέρα» για την Αυστραλία
Ωστόσο, η έρευνα τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Αυστραλία έχει δείξει ότι η φυλάκιση παιδιών τα κάνει πιο πιθανό να επαναλάβουν τα αδικήματα και συχνά έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους.
Νωρίτερα φέτος, μια έκθεση της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία - διαπίστωσε ότι η πολιτική σε όλο το έθνος καθοδηγείται από «σκληρής για το έγκλημα» «λαϊκιστική ρητορική» και ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε αντ' αυτού να επανεπενδύσουν τα χρήματα που δαπανώνται για τη φυλάκιση παιδιών σε υπηρεσίες υποστήριξης.
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σελένα Ουίμπο -η πρώτη και μοναδική γυναίκα Αβορίγινων που ηγήθηκε ενός μεγάλου κόμματος στην Αυστραλία- είπε ότι ήταν μια «μαύρη μέρα» για την περιοχή.
Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ σε μεταγενέστερη ημερομηνία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Πηγή: cnn.gr