Δύο εμβληματικές φωτογραφίες από την Ελλάδα περιλαμβάνει το φωτογραφικό αφιέρωμα του Guardian στα τελευταία 50 χρόνια της ιστορίας της Ευρώπης. Είναι δύο στιγμές που κατά την εφημερίδα αποτελούν το στίγμα της ελληνικής ιστορίας τα τελευταία 50 χρόνια. H εισβολή του τανκς στην Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973 και πόνος μιας ηλικιωμένης γυναίκας μπροστά στο θέαμα της φωτιάς στις Γούβες της Εύβοιας το 2021.
Σε αυτό που έχει γίνει ετήσιο φαινόμενο, δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν η πόλη του Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, κατέγραψε 47,1 βαθμούς Κελσίου», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει:
«Τις πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη ακολούθησε μια καταστροφική πυρκαγιά στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, που κατέκαψε σχεδόν 50.000 εκτάρια πευκοδάσους και ελαιώνων και ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν την περιοχή με πλοίο και με μικρά σκάφη. Μεταφέρθηκαν έτσι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι», γράφει η εφημερίδα. «Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί ανέδειξαν τις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως παράδειγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σημειώνει ο Guardian, κάτω από την συγκεκριμένη φωτογραφία.
Η αρχή με το Πολυτεχνείο
Το φωτογραφικό αφιέρωμα της εφημερίδας αρχίζει από το 1973. Η πρώτη φωτογραφία είναι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δείχνει το τανκς λίγο πριν από την εισβολή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοεμβρίου. Στην φωτογραφία φαίνονται καθαρά οι διαδηλωτές που είχαν αγκιστρωθεί στα κάγκελα της περίφραξης, απέναντι από το άρμα μάχης.
«Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βίαια την φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται», γράφει το βρετανικό έντυπο και αναφέρεται στην πολεμική που σοβεί ακόμα στην χώρα μας, για τον αριθμό των νεκρών εκείνης της νύχτας.
«Οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή, κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο», γράφει η εφημερίδα.