Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, έκανε γνωστό ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, του τηλεφώνησε χθες για να τον συγχαρεί για τη νίκη του την 8η Νοεμβρίου.
«Η Πρόεδρος της Ταϊβάν ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ σήμερα για να με συγχαρεί που κέρδισα την Προεδρία. Ευχαριστώ!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι σηματοδότησε μια ρήξη με την αμερικανική διπλωματική πρακτική δεκαετιών και είναι η πρώτη τέτοιου είδους επαφή που είχε με την Ταϊβάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος ή πρόεδρος των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας». Η κίνηση του Τραμπ εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε την παρέμβαση του Λευκού Οίκου.
Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.
Ομως, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη, ο Ντόναλντ Τραμπ «γνωρίζει πολύ καλά» ποια είναι μέχρι τώρα η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν:
«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως και έχει πλήρη γνώση των θεμάτων (...) ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής» δήλωσε η εκπρόσωπός του Κελιάν Κόνγουεϊ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Λευκός Οίκος: Η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.
«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά τη δημοσιοποίηση της επικοινωνίας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.
Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική» Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. όλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ' αυτόν τον τρόπο».
Η ανακοίνωση της προεδρίας της Ταϊβάν
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν αντάλλαξε απόψεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ντόναλντ Τραμπ, θίγοντας την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών και την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει η προεδρία της Ταϊβάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.
Η Τσάι συνομίλησε με τον Τραμπ ενώ στη γραμμή βρίσκονταν επίσης ο σύμβουλός της για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζόζεφ Γου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Ντέιβιντ Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι Τσάι και Τραμπ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ώστε οι πολίτες (της Ταϊβάν) να μπορούν να απολαύουν καλύτερες ζωές και περισσότερη ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν εθίγησαν αιτήματα της Ταϊπέι προς την Ουάσινγκτον όσον αφορά την άμυνά της.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας δήλωσε ότι τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προσυμφωνηθεί από καιρό.
«Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.
Πεκίνο: Μικροπεπής ενέργεια
Η τηλεφωνική συνομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.
«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της "αδιαίρετης Κίνας" που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ' ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.
«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της "αδιαίρετης Κίνας" αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο».
Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους Κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.
Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές. Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.
Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο της Κίνας κρίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να «ενημερωθεί» το ταχύτερο
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας έκρινε σήμερα ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμη διαμορφώνει την πολιτική που θα εφαρμόσει, αλλά χρειάζεται να ενημερωθεί για τις ιστορικές εστίες εντάσεων στην Ασία, λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.
«Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του και διαμορφώνει ακόμη τις θέσεις του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έτσι δεν δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή δήλωση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», ανέφερε το Επιμελητήριο σε μια ανακοίνωσή του σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ-Τσάι.
«Το επιμελητήριο υποστηρίζει επί μακρόν τη σταθερότητα στην περιοχή, και αναμένουμε η νέα κυβέρνηση να τηρήσει το status quo. Οι αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ασία έχουν ανάγκη σιγουριά και σταθερότητα, και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενημερωθεί γρήγορα για τις ιστορικές εστίες έντασης και τις περίπλοκες δυναμικές της περιοχής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΑΙΡΟΣ 3/12/2016: Σποραδικές βροχές
Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ