Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.
Και δεν είναι μόνο επειδή επέλεξε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, για να τονίσει στην ουσία ότι «εδώ είμαστε εμείς και κανείς άλλος». Όλες οι κινήσεις των Αμερικανών εδώ και καιρό αποδεικνύουν πως όλο και περισσότερο κάνουν μία στρατηγική επιστροφή προς τη χώρα μας, η οποία -εκτός των άλλων- προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα και αποτελεί, μαζί με την Κύπρο, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με την Τουρκία που δημιουργεί μύρια προβλήματα στους Αμερικανούς και γενικά στους δυτικούς, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σύμμαχες χώρες, που συνεργάζονται με την Αμερική, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους. Και αυτό ΠΡΕΠΕΙ να το αναγνωρίσουν στην Ουάσιγκτον.
Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους σε ότι αφορά την κατοχική δύναμη. Και αδικούν περισσότερο τον εαυτό τους, διότι προβληματίζονται οι γνήσιοι σύμμαχοί τους… Δεν γίνεται να κρατούν δυό σχοινιά. Διότι το ένα μπορεί να σπάσει και το άλλο μπορεί να γίνει “κρεμάλα” για τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Είναι δύο περιοχές, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη, που έχουν ενταχθεί προ καιρού, όπως και η Αλεξανδρούπολη, στη στρατηγική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οι Αμερικανοί δεν υποχωρούν στην “επίθεση” της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Είναι φανερό.
Άρα, ο κ. Πομπέο δεν πάει στην Ελλάδα για να κάνει το μεσολαβητή μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Χωρίς αμφιβολία, θα συζητηθούν οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος-, αλλά τη μεσολάβηση την ανέλαβαν οι Γερμανοί, γι’ αυτό και είναι τόσο μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας.
Οι Αμερικανοί για την ώρα είναι υποβοηθητικοί της γερμανικής πρωτοβουλίας, η οποία δεν πάει καλά. Μπορεί να συμφωνήθηκε η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, αλλά η Τουρκία απαιτεί συζήτηση των πάντων. Και αυτό φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Όπως δήλωσε πολλές φορές, η κυβέρνηση του συνομιλεί μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η επίσκεψη του κ. Πομπέο, λοιπόν, γίνεται για καθαρά στρατηγικούς λόγους, διότι έχουν ήδη γίνει πολλές αλλαγές στην ευρύτερη γειτονιά μας, έχουν αλλάξει οι συμμαχίες σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς τι άλλο θα ακολουθήσει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις συμφωνίες του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.
Ποιος το περίμενε ότι το Εβραϊκό Κράτος και οι Άραβες θα επέλεγαν την ειρήνη από τον πόλεμο; Και σε όλες αυτές τις συμμαχίες, βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία, η οποία επέλεξε το Ιράν, τη Ρωσία και το Κατάρ.
Η Αμερική, λοιπόν, ποντάρει στη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Ως γνωστό, ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε και τη Λευκωσία. Την Κυριακή θα βρίσκεται στην Ελλάδα -το δεύτερο του ταξίδι σε ένα χρόνο- και επέλεξε να μην πάει στην Τουρκία.
Είναι φανερό ότι πρόκειται περί επίδειξης δυσαρέσκειας, διότι η τουρκική παραβατικότητα και γενικά η στάση του Ερντογάν, επηρεάζει και τις αμερικανικές εκλογές. Παρακολουθήσαμε την άθλια αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δήλωση της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι για την Τουρκία. Την αλήθεια είπε η σιδηρά κυρία του Κογκρέσου. Είναι η Τουρκία δημοκρατική χώρα; Ρωτείστε τους Τούρκους πολίτες. Οι φυλακές είναι γεμάτες με αντιπάλους του Ερντογάν.
Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δύναμης, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κ. Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές. Έχω εκφράσει τη γνώμη μου: η υπόθεση της Ουκρανίας είναι ένα μεγάλο μηδέν μπροστά στα σκάνδαλα που αφορούν την Τουρκία, τον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο.
Όσον αφορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, οι απόψεις διίστανται, αλλά νομίζω ότι «χάθηκε η μπάλα», υπό την έννοια ότι άλλο είναι το θέμα.
Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία.
Υποβάλαμε συγκεκριμένη ερώτηση για το θέμα. Ρωτήσαμε εάν η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Αθήνα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ο αξιωματούχος δεν απάντησε στο ερώτημά μας.
Όμως στη συνέχεια μας ενημέρωσαν ότι η αμερικανική θέση παραμένει πάντα η ίδια, όπως τη δημοσιοποίησε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, και την επαναλαμβάνω:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποβάλλουν προτάσεις όπως αυτή, (εννοεί αυτή που διακινείται το τελευταίο διάστημα, για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Αυτή δεν είναι η φύση της συμμαχίας μας. Μια ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, τόνισε ο κ. Πάιατ. Αυτή είναι, λοιπόν, η αμερικανική θέση και νομίζω ότι δίνει απαντήσεις σε όσους υποστήριξαν το αντίθετο.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ: Πως θα ζητήσει η Αμερική απόσυρση του αμερικανικού οπλισμού από τα νησιά του Αιγαίου, όταν η Τουρκία, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, χρησιμοποιεί μόνο αμερικανικά και γερμανικά όπλα για να εδραιώσει την κατοχή;
Ειλικρινά ερωτώ: Γίνεται να ζητήσει η Ουάσιγκτον αποστρατιωτικοποίηση από την Ελλάδα και όχι από την Τουρκία που κατέχει παράνομα τη μισή Κύπρο; Ασφαλώς και δεν γίνεται. Μην τρελαθούμε κιόλας…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την οικία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στα Χανιά. Η σχέση των δύο ανδρών είναι εξαιρετική, μου είπε ένας διπλωμάτης. Από τον Ιανουάριο έχουν εγκαταστήσει “κόκκινη γραμμή” μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.
Πηγή: