Με τουλάχιστον 3.000 θύματα μεταξύ των περίπου 11.000 στρατιωτών της, από τους οποίους τουλάχιστον 300 είναι νεκροί και οι υπόλοιποι τραυματίες κατά τις μυστικές υπηρεσίες των Νοτιοκορεατών, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει αποσύρει, σε συνεννόηση με τη Μόσχα, το εκστρατευτικό της σώμα από το μέτωπο στη νότια Ρωσία με τους Ουκρανούς.
Η Σεούλ εκτιμά ότι η Πιονγιάνγκ και η Μόσχα απομάκρυναν τους Βορειοκορεάτες από την πρώτη γραμμή λόγω των δυσανάλογα μεγάλων απωλειών τους, όμως υπάρχει και η άποψη ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της με την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών, αποκομίζοντας πολύ περισσότερα από όσα η Ρωσία.
Το βορειοκορεατικό σώμα έχει να φανεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου από τα μέσα Ιανουαρίου, ανέφεραν την περασμένη Τρίτη οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας, που έχουν από πρώτο χέρι πληροφορίες καθώς Νοτιοκορεάτες βοηθούν στις ανακρίσεις που κάνουν οι Ουκρανοί σε Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους.
Οι απώλειες των Βορειοκορεατών είναι δυσανάλογα μεγάλες (κατά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακόμη μεγαλύτερες από ό,τι επιβεβαιώνει η Σεούλ), καθώς φαίνεται ότι ρίχτηκαν χωρίς πείρα από μάχες σε αυτό που αποκαλείται ευγενικά «πόλεμος φθοράς», ή λιγότερο ευγενικά «κρεατομηχανή», δηλαδή τη ρωσική πολεμική τακτική επικράτησης μόνο διά του όγκου των στρατευμάτων της.
Ο Σεθ Τζόουνς, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι οι απώλειες των Βορειοκορεατών πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερες, ανερχόμενες κάπου μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού του εκστρατευτικού σώματος ων 11.000-12.000 στρατιωτών, με έως και 1.000 νεκρούς και έως και 5.000 τραυματίες.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις απώλειές τους, αλλά με έως και χίλιους σκοτωμένου στρατιώτες ο αριθμός των απωλειών για μια δύναμη 11.000-12.000 στρατιωτών είναι εξαιρετικά μεγάλος», σχολίασε ο κ. Τζόουνς.
Οι απόψεις των παρατηρητών συγκλίνουν στο ότι οι Βορειοκορεάτες δεν είχαν μόνο τα γνωστά προβλήματα της έλλειψης εμπειριών από πραγματικό πεδίο μάχης, του ελλιπούς εξοπλισμού, της ανεπαρκούς υποστήριξης από τα ρωσικά μετόπισθεν που από την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ έχουν γίνει γραμμή μετώπου (ακριβώς έξι μήνες μετά, η Ρωσία δεν έχει ανακτήσει όλα τα εδάφη που πήραν εν ριπή οφθαλμού οι Ουκρανοί τον Αύγουστο), της άγνοιας του εδάφους κλπ., αλλά και το ότι μοιάζουν με στρατό βγαλμένο από τη… μηχανή του χρόνου.
Οι Ουκρανοί που τους αντιμετωπίζουν δηλώνουν πως βρίσκουν απέναντί τους ένα στράτευμα πλημμελώς εξοπλισμένο, που νόμιζε ότι πήγαινε στη Ρωσία απλώς για εκπαίδευση και όχι για μάχες, και κυρίως με στρατιωτικές τακτικές από την εποχή του… Πολέμου της Κορέας: Οι Βορειοκορεάτες φέρονται να κινούνται επί του εδάφους λες και βρίσκονται στα 1940-1950, με παράτολμες μαζικές κινήσεις του πεζικού που εκτίθεται στα τηλεκατευθυνόμενα πυρά των Ουκρανών, και να βλέπουν απορημένοι τα ντρόουν να σφυρίζουν από πάνω τους χωρίς να τρέχουν να προφυλαχθούν από αυτά πριν δεχθούν τα πυρά τους.
Η μάχη του Κουρσκ, κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο δεν υστερεί σε πολυπλοκότητα και σφοδρότητα των μαχών στην ανατολική και βόρεια Ουκρανία, και οι Βορειοκορεάτες ήταν απλώς απροετοίμαστοι για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Ανοικτό μέτωπο εντός Ρωσίας
Σήμερα Παρασκευή μάλιστα οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν νέα ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ με νοτιοανατολική κατεύθυνση – σε μια ακόμη ένδειξη ότι το ρωσικό μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου (που κλείνει τρία χρόνια σε μερικές μέρες) παραμένει στις φλόγες των μαχών.
Οι εκτιμήσεις για τους Βορειοκορεάτες ποικίλουν και οι πληροφορίες για αυτούς είναι συχνά αλληλοσυγκρουόμενες. Υπάρχει η πληροφορία ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζει δεύτερο κύμα στρατιωτών που θα αντικαταστήσει το υπάρχον αποδεκατισμένο εκστρατευτικό σώμα, αλλά ακόμη τίποτε δεν είναι βέβαιο.
Ισως πάλι να μην είναι και απαραίτητο να συνεχίσει τη στρατιωτικής της παρουσίασε στα αφιλόξενα χώματα της νότιας Ρωσίας η Βόρεια Κορέα, έχοντας σύμφωνα με μια προσέγγιση αποκομίσει ήδη περισσότερα από την εκστρατεία αυτή από όσα κέρδισε η ίδια η Ρωσία.
Βορειοκορεατικά οφέλη
Οπως σημειώνει το Αυστραλιανό Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI) σε νέα του ανάλυση, μπορεί οι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες να εστάλησαν ανέτοιμοι για τις μάχες αυτές επί του εδάφους, αλλά τα ρωσικά ανταλλάγματα προς την Πιονγιάνγκ που μεταφράζονται σε στρατιωτική και τεχνολογική ενίσχυση είναι πολύ πιο σημαντικά.
Ομολογουμένως, η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας είναι ουσιαστική. Μεταξύ άλλων λόγων αυτής της στρατιωτικής-στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η Βόρεια Κορέα εστιάζει αρκετούς στρατηγικούς και τακτικούς στόχους. Αυτοί περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, πρόσβαση σε ρωσικές στρατιωτικές τεχνολογίες, εμπειρίες μάχης, βοήθεια στην εκτόξευση κατασκοπευτικών δορυφόρων στο διάστημα, ενίσχυση των δικτύων αεράμυνας και πιθανή διπλωματική κάλυψη στα Ηνωμένα Εθνη από διεθνείς κυρώσεις.
Δεν είναι μόνο αυτά, τονίζει η αυστραλιανή ανάλυση: Η Ρωσία στέλνει πετρέλαιο από το Βοστόσνι, ένα λιμάνι ανατολικά του Βλαδιβοστόκ, στην πόλη Τσονγκτζίν της Βόρειας Κορέας. Η Ρωσία έχει επίσης ανταποδώσει τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας στέλνοντάς της συστήματα αεράμυνας. Σύμφωνα με αναφορές νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών, η αεράμυνα της Βόρειας Κορέας ήταν ξεπερασμένη και χρειαζόταν μεγάλη βελτίωση για την καταπολέμηση της αεροπορικής δύναμης της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.
Η μεγάλη όμως ανησυχία είναι ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πυρηνικής ισχύος της Βόρειας Κορέας, η οποία από ορισμένες απόψεις παραμένει κάπως περιορισμένη. Για παράδειγμα, η Πιονγκγιάνγκ θα ήθελε πιθανώς βοήθεια για τη βελτίωση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων της, ιδιαίτερα για διηπειρωτικά πλήγματα. Επίσης φέρεται να θέλει πυρηνικό οπλισμό —ή βελτίωσή του— για τα υποβρύχιά της.
Η Τζένι Τάουν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Stimson Center με έδρα την Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι εάν αυξηθεί η εξάρτηση της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα, η βαθύτερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ είναι πιθανό να ενταθεί και μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη πυρηνικών τεχνολογιών στη Βόρεια Κορέα.
Γενικότερα, η ρωσική στρατιωτική ενίσχυση που αποστέλλεται στη στερημένη από εισαγωγές Βόρεια Κορέα συνιστά έναν άκρως αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Απω Ανατολή, τονίζει η ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Strategist του έγκυρου ινστιτούτου. Η ένταση με τη Νότια Κορέα μπορεί να ανέβει επικίνδυνα, και ο κατεξοχήν φιλειρηνικός ρόλος της Κίνας στη λήψη αποφάσεων της Πιονγιάνγκ φαίνεται να ελαττώνεται πλέον, όσο ενισχύεται η ρωσική επιρροή στο καθεστώς του Κιμ Γιουνγκ Ουν – προς ανησυχία και του ίδιου του Πεκίνου.
Με πληροφορίες από Reuters, Yonhap, The Guardian, The Strategist, μέσω kathimerini.gr