Στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελέα, «με την υποψία τρομοκρατίας», διαβιβάστηκε η υπόθεση της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους και άλλα οκτώ να τραυματιστούν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας στην Καρλσρούη, ο 26χρονος Σύρος Ίσα αλ Χ., ο οποίος παραδόθηκε χθες το βράδυ στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη, ερευνάται για τριπλή ανθρωποκτονία, πολλαπλές απόπειρες ανθρωποκτονίας και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικά με την προφυλάκισή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «WELT», ο 26χρονος Σύρος έφθασε στην Γερμανία το 2022 μέσω Βουλγαρίας, όπου και θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου. Εκείνος ωστόσο ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και λίγους μήνες αργότερα καθορίστηκε η ημερομηνία της απέλασής του, για τις αρχές του 2023. Ο Ίσα αλ Χ. κρύφτηκε και επανεμφανίστηκε στις αρχές, έξι μήνες αργότερα.
Επειδή η προθεσμία απέλασης είχε λήξει, έλαβε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» και εγκαταστάθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο του Ζόλινγκεν. Η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε από την πρώτη στιγμή έρευνες στο κέντρο φιλοξενίας. Στο δωμάτιο του υπόπτου βρήκε την θήκη του μαχαιριού που χρησιμοποίησε για τις επιθέσεις.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την αιματοχυσία, αλλά δεν παρείχε αμέσως στοιχεία για τη σχέση της με τον δράστη.
Τα θύματα
Αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν δύο άνδρες ηλικίας 56 και 67 ετών και μια γυναίκα 56 ετών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τέσσερις από τους τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Όλα τα θύματα είχαν μαχαιρωθεί στο λαιμό, ανακοίνωσε η αστυνομία.
«Ο άνδρας που πραγματικά ψάχναμε όλη την ημέρα μόλις τέθηκε υπό κράτηση», δήλωσε αργά το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση ARD ο Χέρμπερτ Ρόουλ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι Bild και Spiegel της Γερμανίας μετέδωσαν ότι ο ύποπτος παραδόθηκε με τα ρούχα του να είναι γεμάτα αίματα.
Η αστυνομία τον περιέγραψε ως Σύρο και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έφτασε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, αφού εγκατέλειψε την εμπόλεμη χώρα.
Η Bild ανέφερε ότι αστυνομικοί της ειδικής ομάδας κρούσης (SEK) εισέβαλαν σε κέντρο προσφύγων με το οποίο σχετίζεται ο ύποπτος, και εκεί συνέλαβαν ένα ακόμη άτομο. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης ένα 15χρονο αγόρι που φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση.
Το κέντρο προσφύγων βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από το Fronhof – την κεντρική πλατεία της αγοράς του Solingen, όπου μαχαιρώθηκαν άνθρωποι το βράδυ της Παρασκευής – σύμφωνα με την Bild.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν έπρεπε να φύγει από τη Γερμανία πολύ πριν από την επίθεση. Η Βουλγαρία ήταν υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου του – αλλά η απέλαση απέτυχε.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο al H. έφτασε στην Γερμανία, μέσω της Βουλγαρίας. Υπέβαλε αίτηση ασύλου στο τμήμα του Bielefeld της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) και όχι στην Βουλγαρία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους λεγόμενους κανόνες του Δουβλίνου του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η Βουλγαρία θα ήταν υπεύθυνη γι’ αυτόν.
Οι γερμανικές αρχές υπέβαλαν αίτημα απέλασης και οι βουλγαρικές αρχές το έκαναν αποδεκτό. Ο Σύρος λοιπόν έπρεπε να μεταφερθεί στην Βουλγαρία.
Πρόλαβε να εξαφανιστεί
Όμως η απέλαση που έπρεπε να γίνει τον Ιούνιο του 2023 δεν έγινε. Οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν τον αλ Χ. στο κατάλυμα προσφύγων που έμενε, σε έναν πρώην στρατώνα στο Πάντερμπορν. Είχε εξαφανιστεί. Μάλλον δεν υπήρξε ούτε ειδοποίηση σύλληψης, σύμφωνα με το Spiegel, επειδή ο al H. δεν βρέθηκε και ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν αρκετά σημεία κράτησης εν αναμονή της απέλασης.
Η προθεσμία για την απέλαση έληξε τον Αύγουστο και η Γερμανία ήταν πλέον υπεύθυνη για την περίπτωσή του. Στα τέλη του 2023, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του χορήγησε τη συριακή επικουρική προστασία, την οποία λαμβάνουν συχνά οι πρόσφυγες από την Συρία, επειδή εκεί διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ο Σύρος μεταφέρθηκε στο Zόλινγκεν, όπου του χορηγήθηκε στέγη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, ζούσε από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι μεταφορές στο Δουβλίνο συχνά αποτυγχάνουν στην πράξη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Bamf, μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν 43.000 αιτήματα από τις γερμανικές αρχές σε άλλα κράτη της ΕΕ. Σε περίπου 25.000 περιπτώσεις η άλλη χώρα έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί μόνο περίπου 3.500 απελάσεις.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, enikos.gr