Γερμανία: Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στον προεκλογικό αγώνα

 
Γερμανία: Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στον προεκλογικό αγώνα

Ενημερώθηκε: 21/09/21 - 12:38

Οπαδοί τους κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία κάνουν αναρτήσεις για γερμανικά κόμματα, αξιολογούν τις επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια και δίνουν μάλιστα και συστάσεις, τι κόμμα να ψηφίσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας με δικαίωμα ψήφου. Τι λένε; Ότι για παράδειγμα, τα Χριστιανικά Κόμματα δεν είναι επιλέξιμα λόγω της πολιτικής που τηρούν έναντι στο Ισλάμ. Μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία, έχουν μπει στο περιθώριο. Ότι και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με τις συμπάθειες που τρέφει σε Τούρκους αντικαθεστωτικούς, γκιουλενιστές και εξόριστους, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για Γερμανούς τουρκικής καταγωγής.

Κινητοποίηση στήριξης μικρών κομμάτων

Οι Πράσινοι πάλι με τον «εχθρό της Τουρκίας» Τζεμ Έζντεμιρ και η Αριστερά με την Σεβίμ Ντάγκντελεν, «οπαδό του ΡΚΚ», δεν τίθενται καν ως θέμα συζήτησης. Οι Φιλελεύθεροι δεν έχουν εκφράσει τα περασμένα χρόνια μίσος για την Τουρκία ή το Ισλάμ, αλλά σε περίπτωση που συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα είναι φιλικά διακείμενοι προς την Άγκυρα ή τους Μουσουλμάνους. Τελικά οι οπαδοί του προέδρου Ερντογάν, θεωρούν ότι κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο για στήριξη με τη ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας, κάτι που προσομοιάζει με έκκληση για μποϊκοτάρισμα των εκλογών. Ήδη και στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 καταγράφηκε ίδιο κλίμα και ακούστηκαν ανάλογα. Αυτήν τη φορά όμως προήλθαν άμεσα από το επίσημο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοπροσώπως κάλεσε του ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν τα Χριστιανικά Κόμματα, το SPD και τους Πράσινους, γιατί όλοι τους είναι εχθροί της Τουρκίας.

Ακολούθησαν κινητοποιήσεις οργανώσεων που πρόσκεινται στο ΑΚΡ για τη «Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών», ένα μικρό κόμμα, το οποίο ίδρυσαν Τούρκοι της Γερμανίας πριν από ένα χρόνο και το οποίο κατέβηκε μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποσπώντας ένα ποσοστό του 12% των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,4% όλων των ψήφων σε αυτό το κρατίδιο και στο 0,1% σε παγγερμανικό επίπεδο. Στις εκλογές της Κυριακής δεν κατεβαίνει κανένα κόμμα με τουρκικές ρίζες, ωστόσο το λόμπι του ΑΚΡ αναμειγνύεται και μάλιστα ιδιαίτερα τώρα το αποτέλεσμα προβλέπεται ιδιαίτερα οριακό.

Οι οπαδοί του αναζήτησαν από καιρό εναλλακτική και την βρήκαν στην ομάδα «Τοντενχέφερ – Το Κόμμα της Δικαιοσύνης». Το ίδρυσε ο Γίργκεν Τοντενχέφερ, σήμερα 80 ετών, πρώην πολιτευτής των Χριστιανοδημοκρατικών, που από καιρό εμφανίζεται ως γνώστης του Ισλάμ. Από την άνοιξη προσέλαβε για την ομάδα του πολλούς νέους τουρκικής καταγωγής. Το μεταναστευτικό κόμμα «Συμμαχία για Καινοτομία και Δικαιοσύνη» BIG, που το ίδιο δεν κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές, έδωσε εκλογική σύσταση για την «ομάδα Τοντενχέφερ».

Ετερογενής ομάδα

Αλλά και το πρόγραμμα στα γερμανικά της δημόσιας τηλεόρασης TRT δημοσίευσε ρεπορτάζ για τις γερμανικές εκλογές. Θετικά σχόλια ακούστηκαν μόνο για την «Ομάδα Τοντενχέφερ». Πριν λίγο καιρό μάλιστα ειπώθηκε ότι έχει δυναμική για να λάβει το 9% των ψήφων. Και με τον Μεσούτ Εζίλ, τουρκικής καταγωγής Γερμανό ποδοσφαιριστή, που παίζει τώρα με τα χρώματα της Φενερμπαχτσέ, έχει βρει έναν πασίγνωστο οπαδό και υποστηρικτή. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι η ομάδα δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να βγει από την αφάνειά της. Αλλά δεν πρόκειται πρωτίστως γι αυτό. Εδώ και χρόνια το λόμπι του ΑΚΡ προσπαθεί μέσω μικρών κομμάτων να βολιδοσκοπήσει το δικό του εκλογικό δυναμικό και να το διευρύνει. Με βάση αυτό επιδιώκει τη δημιουργία ενός μακρόπνοου σχεδίου για τις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και ρεαλιστικούς στόχους για τοπικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά πάνω από όλα ο βασικός στόχος είναι να τεθούν εμπόδια στους λεγόμενους εχθρούς της Τουρκίας, ιδιαίτερα τους Πράσινους και την Αριστερά.

Πόσοι ψηφοφόροι επηρεάζονται από αυτήν την προπαγάνδα, δεν είναι μετρήσιμο. Το μόνο γνωστό είναι ότι το 1,5% των ψηφοφόρων στη Γερμανία, δηλαδή 900.000, είναι τουρκικής καταγωγής και πολιτικά ετερογενείς όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Ντούιζμπουργκ-΄Εσσεν και Κολωνίας το 35% εξ αυτών έβαλαν στις εκλογές του 2017 σταυρό στο SPD, το 20% στα Χριστιανικά Κόμματα, 16% στη Αριστερά, 13% στους Πράσινους και 4% στους Φιλελεύθερους. Το πολύ ενδιαφέρον είναι πώς αξιολογούν όλοι οι ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής τον Ερντογάν. Σε μια κλίμακα από μείον μέχρι συν πέντε, του δίνουν μείον 2,5, δηλαδή πολύ αρνητική βαθμολογία. Όταν ψηφίζει κανείς σε μια χώρα σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Και ένα κόμμα για να επιτύχει πλειοψηφίες, δεν μπορεί να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες. Οι Τούρκοι της Γερμανίας το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.

Πηγή: Deutsche Welle