Γαλλία: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση - Προσπάθειες κοινού βηματισμού με την αντιπολίτευση

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 06/12/24 - 16:38

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη Γαλλία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του σχήματος Μπαρνιέ με τον πρώτο γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ να περνά την πόρτα του Μεγάρου των Ηλυσίων γεγονός που προκάλεσε εντάσεις με το κόμμα του Ζακ Λικ Μελανσόν.   

Μετά από μιάμιση ώρα συζητήσεων με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Φορ διαβεβαίωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ζήτησε «σε καμία περίπτωση» από τους Σοσιαλιστές να μην είναι πλέον σύμμαχοι με το LFI του Ζαν Λικ Μελανσόν προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Ο τελευταίος μάλιστα δείχνοντας πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη γαλλική αριστερά πάρα το κοινό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί και που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης έσπευσε να τονίσει ότι ο Φορ δεν έχει το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους του LFI.

Από την πλευρά του ο Μανουέλ Μπομπάρ απέρριψε την ιδέα της διαπραγμάτευσης ενός συνασπισμού με το στρατόπεδο του Μακρόν, δηλώνοντας ότι «οι Σοσιαλιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν» θεωρώντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ως απόκλιση από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους ψηφοφόρους.

Ο Φορ ακόμη αποκάλυψε ότι ο Μακρόν σχεδιάζει να συναντηθεί και με τους άλλους ηγέτες της Αριστεράς σε μια προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών είχε ζητήσει «έναν πρωθυπουργό από την αριστερά» και μια πολιτική «αλλαγή» και δήλωνε έτοιμος να συζητήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τη δεξιά στη βάση «αμοιβαίων υποχωρήσεων».

Αυτές δεν ήταν οι μόνες συναντήσεις που είχαν ο Μακρόν και το επιτελείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ υπήρξαν ανταλλαγές απόψεων με την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών Liot. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η ομάδα εκπροσωπείται από 23 βουλευτές στην σημερινή Εθνοσυνέλευση.

Το δύσκολο έργο του Μακρόν

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς ο Μακρόν θα μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να περάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 ή να εγκαταστήσει έναν πρωθυπουργό με οποιαδήποτε μακροβιότητα.

Σύμφωνα με την Μάρτα Λοριμέρ, λέκτορα πολιτικής επιστήματα στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ «θα μπορούσε είτε να πάει για ένα άλλο υπουργικό συμβούλιο μειοψηφίας, ίσως να πάρει κάποια μορφή συμφώνου μη-εμπλοκής. Για παράδειγμα, αν διορίσει κάποιον από την αριστερά, θα πρέπει να πάρει τη συμφωνία από το κέντρο και τη δεξιά να μην ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον του».

«Θα μπορούσε επίσης να εξετάσει ένα τεχνοκρατικό προφίλ και να διορίσει κάποιον με αρκετά περιορισμένη εντολή, αλλά που θα μπορούσε τουλάχιστον να πείσει τη Γαλλία να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό του 2025. Τέλος, θα μπορούσε να προσπαθήσει και πάλι να διευκολύνει τη δημιουργία ενός ευρέος συνασπισμού του κέντρου, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να κάνει την αριστερά να διαλυθεί», πρόσθεσε η Λοριμέρ.

Οι 66 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι μία καλή αρχή, εξ ου και το ραντεβού με τον Φορ, καθώς αν και ψήφισαν υπέρ της ανατροπής του Μπαρνιέ αυτή την εβδομάδα, έκτοτε έχουν δηλώσει ότι μπορεί να είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν μια άλλη κυβέρνηση, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα.

Το δείπνο Μακρόν - Μπαϊρού

Όσο για την ονοματολογία για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού συνεχίζεται. Ο κεντρώος ηγέτης του MoDem Φρανσουά Μπαϊρού έχει αναδειχθεί ως επικρατέστερος υποψήφιος δεδομένου ότι δείπνησε με τον Μακρόν την Πέμπτη (5/12). Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνί και οι κεντροδεξιοί πολιτικοί Ξαβιέ Μπερτράν και Φρανσουά Μπαρουάν.

Συνάντηση με τον μελλοντικό πρωθυπουργό φέρεται να έχει ήδη ζητήσει ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, φέρεται να ζήτησε συνάντηση με τον μελλοντικό πρωθυπουργό για να συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» για κάθε πολιτική δύναμη που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο - τονίζοντας ότι «αυτές είναι πάντα οι ίδιες» για το ακροδεξιό κόμμα του.

Με τη σειρά του, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι είναι «η αιτία του προβλήματος», προβλέποντας ότι ο Μακρόν θα «φύγει με τη βία των γεγονότων».

Αναγνωρίζοντας τις επικρίσεις για την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές νωρίτερα φέτος, ο Μακρόν παραδέχθηκε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Πολλοί με κατηγόρησαν γι' αυτό και ξέρω ότι πολλοί συνεχίζουν να με κατηγορούν».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να διορίσει νέο πρωθυπουργό «εντός ημερών» και να σχηματίσει ένα εξορθολογισμένο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως ζητά η αντιπολίτευση και ότι θα παραμείνει στο θώκο μέχρι το 2027.

Η ανακοίνωση, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: cnn.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ