Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία αντιμετωπίζουν «μόνιμες» ρωσικές επιθέσεις παραπληροφόρησης

 
ιταλια

Ενημερώθηκε: 05/06/24 - 16:56

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν γίνει «μόνιμοι» στόχοι ρωσικών επιθέσεων παραπληροφόρησης λόγω των Ευρωεκλογών αυτής της εβδομάδας, δήλωσε την Τρίτη (4 Ιουνίου) ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις Ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου ότι η Ρωσία θα εντείνει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης στο μπλοκ των 27 χωρών.

«Υπάρχουν τρεις μεγάλες χώρες που δέχονται μόνιμη επίθεση (από τη Ρωσία). Και είναι η Γαλλία, είναι η Γερμανία και είναι η Πολωνία», δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ Věra Jourová, επισημαίνοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης, στο οποίο συμμετέχει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP.

Υπάρχουν «πιο μαζικές επιθέσεις παραπληροφόρησης σε συγκεκριμένα θέματα», δήλωσε η Jourová, επίτροπος αξιών και διαφάνειας. Για παράδειγμα, στη Γαλλία επικεντρώνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι.

Στη Γερμανία, είπε, εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ενώ στην Πολωνία έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο ένα αφήγημα ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι «βάρος».

Η ίδια επισήμανε μια ψευδή ιστορία στο κρατικό πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα που ανέφερε ότι Πολωνοί θα κινητοποιηθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, είναι αποτέλεσμα πιθανότατα μιας ρωσικής κυβερνοεπίθεσης.

«Η ρωσική προπαγάνδα γίνεται με… πολύ καλή γνώση του ποια χώρα έχει κάποιες ευαισθησίες, ποια χώρα μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τις αφηγήσεις», δήλωσε η Jourová.

Η προπαγάνδα διαδόθηκε επίσης μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής, είπε.

Το Telegram δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τους αυστηρότερους κανόνες για τις «πολύ μεγάλες» πλατφόρμες με τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες βάσει του νόμου-ορόσημο της ΕΕ για τη διαχείριση του περιεχομένου, γνωστού ως Digital Services Act (DSA).

«Το Telegram δεν εμπίπτει ακόμη στην αρμοδιότητά μας, αλλά τώρα μετράμε τους χρήστες του Telegram επειδή μας ανακοίνωσαν ότι (έχουν) 42 εκατομμύρια χρήστες», δήλωσε.

Μέγιστη επαγρύπνηση

Μετά την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συναντήθηκε με στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των X και YouTube, η Jourová μίλησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Είπε ότι προέτρεψε σε «μέγιστη επαγρύπνηση αυτές τις τελευταίες ημέρες», προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος παραμένει.

Είπε επίσης ότι υπενθύμισε στις εταιρείες τις αυστηρές υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της DSA.

Τα σχόλια της Jourová έρχονται μία ημέρα μετά από παρόμοια ευρήματα της Microsoft σε νέα έκθεση.

Το Κέντρο Ανάλυσης Απειλών του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα δήλωσε ότι η Ρωσία διεξάγει μια έντονη εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να αμαυρώσει τη φήμη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και να υποδαυλίσει τους φόβους για βία στους Αγώνες.

Ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Jourová, επανέλαβε τις ανησυχίες της για τις ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής.

«Η νούμερο ένα περίπτωση καταχρηστικής τεχνητής νοημοσύνης για την οποία οι άνθρωποι ανησυχούν είναι ο κίνδυνος επηρεασμού των εκλογών από deepfakes, ειδικά deepfakes που προέρχονται από ξένες κυβερνήσεις», δήλωσε ο Smith.

«Και σίγουρα έχουμε δει τη ρωσική κυβέρνηση να επενδύει σε αυτή την ικανότητα».

Πηγή:euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ