Απορρίπτει «κατηγορηματικά» το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας Γκονσάλες Ουρούτια, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Παροτρύνω τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν την ελευθερία του, την ακεραιότητά του και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φτάνει η καταστολή και ο διωγμός της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Η βούληση του λαού της Βενεζουέλας πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε στο X.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τη «δημοκρατική νομιμοποίηση» του προέδρου Μαδούρο μετά την επανεκλογή του, ξεκαθάρισε ο κ. Μπορέλ την περασμένη Πέμπτη. Η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, αξιώνουν να δημοσιοποιηθούν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης που αποδεικνύουν τη νίκη του κ. Μαδούρο.
Να σημειωθεί πως, ο 75χρονος Ουρούτια, δεν προσήλθε παρά τις τρεις κλήσεις του από τη δικαιοσύνη. Η εισαγγελία ζήτησε κατόπιν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ξένα κράτη για τα αποτελέσματα των εκλογών
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Νικολά Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανακηρύχθηκε νικητής με το 52% των ψήφων από το αρμόδιο όργανο. Ωστόσο, η εφορευτική επιτροπή δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη, αναλυτικά πρακτικά της καταμέτρησης, λέγοντας πως υπέστη ηλεκτρονική πειρατεία.
Η αντιπολίτευση, ξένες κυβερνήσεις και παρατηρητές βλέπουν από τη δική τους σκοπιά σε αυτό ελιγμό της εξουσίας για να αποφύγει να αποκαλύψει τα «πραγματικά» αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους αριθμούς των εκλογικών αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια θα έπρεπε να είχε ανακηρυχθεί νικητής με «πάνω από το 60%» των ψήφων.