Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιστεύει ότι μια ιστορικής σημασίας συμφωνία ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών με την Ελλάδα που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί, παρά την κρίση με τις κλοπές στο λονδρέζικο ίδρυμα, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις σκέψεις του, γράφουν σήμερα οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου «είπε στους συναδέλφους του ότι είναι ήσυχος, επειδή ο Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα 2.500 ετών γλυπτά 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές».
Η σιωπή Μητσοτάκη
«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή», είπε πηγή από το Βρετανικό Μουσείο που επικαλούνται οι Financial Times. «Υπήρξε σημαντική αυτοσυγκράτηση στην καρδιά του ελληνικού κράτους». «Ένας γνώστης του μουσείου» είπε, πως αυτό είναι σημάδι, ότι η Αθήνα πιστεύει ότι μια συμφωνία να είναι κοντά.
Οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που είπε: «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμα μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των σπουδαιότερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».
Ο Λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για μια συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι το καλύτερο από ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια. «Το Βρετανικό Μουσείο έχει έναν διορατικό πρόεδρο. ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», δήλωσε στους Financial Times ο Λόρδος Βέιζι.
Η βρετανική εκδοχή της συμφωνίας
Σύμφωνα με το σχέδιο του Όσμπορν, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από την αξίωσή της για τα γλυπτά, αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα στείλει στην Αθήνα ενδεχομένως το ένα τρίτο ή και περισσότερα από τα μάρμαρα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι με βάση αυτό το σχέδιο, που οι F.T. αποκαλούν “Συνεργασία του Παρθενώνα”, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο θησαυρούς που δεν έχουν παρουσιαστεί προηγουμένως στο Βρετανικό Μουσείο και θα αποτελούσαν το επίκεντρο εντυπωσιακών εκθέσεων.