Φόβοι για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία εξυφαίνονται τις τελευταίες μέρες μετά από πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που... διαρρέουν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες που πρόσκεινται στον , οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι πρώην στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είχαν κρίσιμα καθήκοντα στο ΝΑΤΟ επιχειρούν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα νέο πραξικόπημα.
Τα πρώην στελέχη του στρατού πραγματοποιούν ειδικές συσκέψεις σε χώρες της Αδριατικής και των Βαλκανίων και επικοινωνούν με παράγοντες του . Τα συγκεκριμένα στελέχη ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση και στέλνουν μηνύματα σε υποστηρικτές τους στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, το Κίνημα ζητά από αυτά τα στελέχη του στρατού να μην είναι απαισιόδοξα καθώς στο μέλλον θα φορέσουν εκ νέου τις στολές τους.
Η φυλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ, μεταδίδει την πληροφορία ότι τα πρώην στελέχη του στρατού με εντολή του Φετουλλάχ Γκιουλέν καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν άσυλο από τις δυτικές χώρες. Οι σύζυγοι αυτών των αξιωματικών εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, κυρίως σε ότι αφορά την παράνομη εξασφάλιση ερωτήσεων και απαντήσεων σε εξετάσεις του δημοσίου. Το κίνημα Γκιουλέν φέρεται να τους είπε: «Μην επιστρέψετε στην Τουρκία. Ζητήστε άσυλο στη χώρα που βρισκόσαστε. Μια μέρα θα βάλετε πάλι τη στολή σας”. Από αυτούς 40 ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, 23 στο Βέλγιο, 10 στην Ολλανδία, 5 στη Νορβηγία.
Μάλιστα αναφέρεται ότι είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους της Βοσνίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ συζητούν τί θα μπορούσε να γίνει από δω και πέρα. Σύμφωνα δηλαδή με τη ‘Γενί Σαφάκ’, εξετάζουν το περιθώριο για δεύτερο πραξικόπημα.
Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 237 Τούρκοι στρατιωτικοί (από τους συνολικά 462 που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ) με την κατηγορία της συμμετοχής τους στο κίνημα Γκιουλέν ενώ 200 από αυτούς αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν.
Η Γιενί Σαφάκ αφήνει πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην νέα υπόθεση, τονίζοντας ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία συνεργάζεται με την χούντα στο εσωτερικό του τουρκικού στρατού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εκκαθάριση 100.000 υπαλλήλων έχει προχωρήσει ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα
Ψηφισμα του Κογκρέσου καταδικάζει τα επεισόδια που προκάλεσε η ασφάλεια Ερντογάν στην Ουάσινγκτον
H Τουρκία απορρίπτει αμερικανικό ψήφισμα για τα επεισόδια της ασφάλειας Ερντογάν