Φεύγουν οι Γάλλοι από την Ακτή Ελεφαντοστού

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: AFP, file

Ενημερώθηκε: 02/01/25 - 18:33

Η Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη χώρα και γίνεται ένα ακόμα αφρικανικό κράτος που μειώνει τους στρατιωτικούς δεσμούς με την πρώην αποικιοκρατική της δύναμη.

Σε ομιλία του στο τέλος του έτους, ο πρόεδρος του Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουαταρά δήλωσε ότι η απόσυρση θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και αντανακλά τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας.

"Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε τη συντονισμένη και οργανωμένη αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων", δήλωσε ο Ουαταρά, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό τάγμα πεζικού του Πορτ Μπουέτ που διοικείται από τον γαλλικό στρατό θα παραδοθεί στα στρατεύματα του Ελεφαντοστού.

Οι γαλλικές δυνάμεις είχαν επί δεκαετίες στρατιωτική παρουσία στην Ακτή Ελεφαντοστού, με περίπου 600 άτομα προσωπικό στη χώρα όταν έγινε η ανακοίνωση την Τρίτη.

Η απόφαση της Ακτής Ελεφαντοστού ακολουθεί την απόφαση άλλων ηγετών στη Δυτική Αφρική, που ζητούν από τους γαλλικούς στρατούς να αποχωρήσουν. Αναλυτές έχουν περιγράψει την τάση αυτή ως μέρος του ευρύτερου διαρθρωτικού μετασχηματισμού στη σχέση της περιοχής με το Παρίσι.

Τα έθνη αυτά περιλαμβάνουν το πραξικοπηματικό Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, τη Σενεγάλη και το Τσαντ, το οποίο θεωρείται ο πιο σταθερός και πιστός εταίρος της Γαλλίας στην Αφρική.

Η μείωση των στρατιωτικών δεσμών έρχεται καθώς η Γαλλία καταβάλλει προσπάθειες να αναβιώσει την εξασθενημένη πολιτική και στρατιωτική επιρροή της στην ήπειρο, σχεδιάζοντας μια νέα στρατηγική που θα μειώσει δραστικά τη μόνιμη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική.

Η Γαλλία έχει πλέον εκδιωχθεί από πάνω από το 70% των αφρικανικών χωρών στις οποίες είχε παρουσία στρατευμάτων μετά τον τερματισμό της αποικιοκρατίας της τη δεκαετία του 1960. Τα γαλλικά στρατεύματα θα παραμείνουν πλέον μόνο στο Τζιμπουτί, με 1.500 στρατιώτες, και στη Γκαμπόν, με 350 στρατιώτες.

Μετά την εκδίωξη των γαλλικών στρατευμάτων, οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα, του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο έχουν έρθει πιο κοντά στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει μισθοφόρους σε όλο το Σαχέλ, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων.

Η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί στις χώρες αυτές, με αυξανόμενο αριθμό εξτρεμιστικών επιθέσεων και θανάτων αμάχων τόσο από ένοπλες ομάδες όσο και από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ