Eurogroup: Στο Ecofin οι κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία

 
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 11/07/16 - 21:20

Ολοκλήρώθηκε το Eurogroup της 11ης Ιουλίου, το οποίο απασχόλησαν το μέλλον της ευρωζώνης μετά το Brexit και το έλλειμμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Η Ελλάδα, για δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup, βρέθηκε εκτός ατζέντας.

Σχετικά με τις δύο χώρες της Ιβηρικής, που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο και να κρατηθούν στα επίπεδα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα τους, οι υπουργοί θα ζητήσουν αύριο, κατά τη διάρκεια του Ecofin (συνάντηση των ΥΠΟΙΚ όλης της ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων.

Σημαντικό είναι πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη-μέλη, η οποία θα λάβει εντολή αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να σχεδιάσει τις κυρώσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για το έλλειμμά τους οι δύο ιβηρικές χώρες, εντός 20 ημερών.

Οι πιθανές κυρώσεις αποτελούν πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ τους, ένα σημαντικό βάρος στις οικονομίες και των δύο χωρών. Συνεπώς, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω, με ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν πως το μέγεθος τους προβλέπεται να είναι χαμηλότερο, έως και μηδενικό.

Η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης μετά το Brexit συζητήθηκε επίσης, με τους Ευρωπαίους υπουργούς να θέλουν να ξεκαθαρίσει την στάση του το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τον καθορισμό νέου πρωθυπουργού, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό το συντομότερο δυνατό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, που είπε: «Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ' αυτές». Βασικός εισηγητής της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης μετά το Brexit ήταν ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ.

Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει και η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, καθώς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συμφωνούν με την ύπαρξη ευελιξίας στην τήρηση των τραπεζικών των κανονισμών. Ως γνωστόν, οι ιταλικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη του κόσμου, είναι εκτεθειμένες σε τεράστιο μέγεθος κόκκινων δανείων, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, το Brexit επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ιταλικές τράπεζες και η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα σχέδιο κρατικής ενίσχυσής τους, κάτι που βρίσκει όμως αντίθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν γίνει δυνατή η κρατική βοήθεια προς μια τράπεζα, θα πρέπει πρώτα να γίνει «bail-in» στους καταθέτες.

Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Το Eurogroup καλεί το Λονδίνο να αναλάβει ταχεία δράση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν σήμερα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».

Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερίσα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "λάιτ Μπρέξιτ", ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Eurogroup: Εντολή Τσίπρα για υποστήριξη σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

Eurogroup με πολύ Brexit και ολίγο από Ελλάδα