Ερευνα συνδέει Σουδανό χρηματοδότη της Χαμάς με την Κύπρο: Είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 10 εκατομμύρια δολάρια

 
Cyprus MFA

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/12/23 - 11:09

Με φερόμενο χρηματοδότη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία ευθύνεται για το κτύπημα σε βάρος του Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, διασυνδέει την Κύπρο διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον Φιλελεύθερο το δίκτυο διερευνητικής δημοσιογραφίας ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) αποκάλυψε προχθές ότι ο Σουδανός επιχειρηματίας, Abdelbasit Hamza, ο οποίος θεωρείται χρηματοδότης της Χαμάς, έχει μετοχικό κεφάλαιο σε εγγεγραμμένη εταιρεία στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, παρατίθενται αναφορές που τον φέρουν να εξυπηρετούσε οικονομικά τρομοκράτες μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, στηρίζουν την αποκάλυψή τους στα 3,6 εκατομμύρια αρχεία κυπριακών εταιρειών που διέρρευσαν και έτυχαν αξιολόγησης από 68 μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας ξεκαθαρίζει πως είναι εσφαλμένη η διασύνδεσή του με τη Χαμάς. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρούν με βεβαιότητα πως πρόκειται για άτομο που στηρίζει την τρομοκρατία σε βάρος δυτικών συμφερόντων.

Στις 18 Οκτωβρίου το αρμόδιο τμήμα (OFAC) του Υπουργείοu Οικονομικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε σε λίστα κυρώσεων τον Abdelbasit Hamza, μαζί με άλλα εννέα πρόσωπα.

Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται γι’ αυτά τα 10 πρόσωπα ότι «είναι μέλη τρομοκρατικής ομάδας, πράκτορες και χρηματοδοτικοί παράγοντες στη Γάζα και αλλού, συμπεριλαμβανομένων του Σουδάν, της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κατάρ».

Επιπρόσθετα, ο «Φ» εντόπισε μια διόλου ασήμαντη δημοσίευση στην πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που ίδρυσε η διπλωματική υπηρεσία ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μέσω της εν λόγω πλατφόρμας οι αρχές της χώρας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ζητούν πληροφορίες για τον Hamza και είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν μέχρι και το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην ουσία τον επικηρύσσουν.

Η εν λόγω πλατφόρμα ονομάζεται «Ανταμοιβές για Δικαιοσύνη» (Rewards for Justice) και αποτελεί ένα κόμβο συλλογής πληροφοριών.

Για τον Hamza σημειώνονται τα ακόλουθα: «Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 18 Οκτωβρίου 2023, καθόρισε τον Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair ως Παγκόσμιο Τρομοκράτη (SDGT) με βάση το προεδρικό διάταγμα 13224.

Ο συγκεκριμένος καθορισμός αποσκοπεί στο να αποκλείσει τα κεφάλαια ξένων ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται ή αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο διάπραξης πράξεων τρομοκρατίας.

Στην περίπτωση του Hamza, ο καθορισμός βασίζεται στον ρόλο του ως χρηματοδότη της Χαμάς με ιστορικούς δεσμούς με εταιρείες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον εντόπισε στη συμμετοχή του σε μεταφορές κεφαλαίων προς την Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών με τον ανώτερο οικονομικό αξιωματούχο της Χαμάς, Mahir Jawad Yunis Salah.

Επιπλέον, εταιρείες όπως η Al Rowad Real Estate Development, η Zawaya Group for Development and Investment Co. LTD, η Larrycom for Investment Company, και η Zawaya Group for Development Investment Sociedad Limitada έχουν καθοριστεί ως ειδικά καθορισμένοι παγκόσμιοι τρομοκράτες λόγω της σχέσης τους με το δίκτυο οικονομικών πληροφοριών του Hamza για την Χαμάς».

Εξάλλου, στις 27 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπλέον κυρώσεις στον Hamza αναλύοντας το δίκτυο εταιρειών του.

Η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, σημείωνε σχετικά:

«Ο Hamza είναι CEO και ιδιοκτήτης της Zawaya Group for Development and Investment Co. LTD στο Σουδάν και της Zawaya Group for Development Investment Sociedad Limitada στην Ισπανία. Επιπλέον, κατέχει υψηλό μέρισμα στην εταιρεία Larrycom for Investment Company στο Σουδάν, η οποία είναι έμμεσα ιδιοκτησία του Hamza μέσω της Zawaya Group for Development and Investment Co. LTD.

Οι κυρώσεις στις εταιρείες Zawaya Group for Development and Investment Co. LTD, Zawaya Group for Development Investment Sociedad Limitada και Larrycom for Investment Company, προήλθαν από το προεδρικό διάταγμα 13224, όπως τροποποιήθηκε, λόγω της ιδιοκτησίας, του ελέγχου ή της καθοδήγησής τους από τον Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair, είτε άμεσα είτε έμμεσα».

Πάντως, όπως συνάγεται και από τα πιο πάνω στοιχεία, οι Αμερικανοί δεν συνέδεσαν απευθείας τον Σουδανό επιχειρηματία με την Κύπρο.

Ωστόσο, το δίκτυο διερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ επικαλείται τα διαρρευθέντα έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί ως «Cyprus Confidential documents» και κάνουν λόγο για σχέση του Χαμζά με το νησί μας.

Η σχέση του Hamza με την Κύπρο σύμφωνα με το ICIJ

Η ειδησεογραφική σελίδα Shomrim που συμμετέχει στην κοινοπραξία δημοσιογράφων, δημοσιεύει ρεπορτάζ το οποίο φέρει τις υπογραφές των Uri Blau και David Kenner.

Οι τελευταίοι γράφουν ότι ο Hamza «έχει εκτενείς επιχειρηματικές σχέσεις στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο σε μια επικερδή εταιρεία στην Κύπρο που εξορύσσει χρυσό από την Αίγυπτο».

Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ αφορούν «τη συμμετοχή του στη μεταφορά σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που απεστάλησαν απευθείας σε έναν ανώτερο οικονομικό αξιωματούχο της Χαμάς».

Δεν υπάρχει, όμως, στοιχείο που να δείχνει ότι η μεταφορά του πιο πάνω ποσού έγινε μέσω Κύπρου.

Διατυπώνουν τη θέση ότι τα αρχεία κυπριακών πάροχων υπηρεσιών που διέρρευσαν αποκαλύπτουν τη μετοχική σχέση του Hamza με κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου μέσω ελβετικής επιχειρηματικής οντότητας, προσθέτοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της εταιρείας «ανέρχονταν μετά βίας στα 35 εκατ. δολάρια μέχρι το 2018».

Φιλοξενούνται, ακόμη, δηλώσεις του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Μοσάντ, Udi Levy, ο οποίος χαρακτήρισε τον Hamza ως «κεντρικό πρόσωπο στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς».

Ο Hamza, σε γραπτή τοποθέτησή του στην ιστοσελίδα του Ισραήλ, αρνήθηκε κάθε σχέση με τη Χαμάς ή την Αλ Κάιντα.

Ανέφερε ότι ποτέ δεν μετέφερε χρήματα στον αξιωματούχο της Χαμάς και ότι δεν είχε ακούσει το όνομα του μέχρι την επιβολή των κυρώσεων.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία που ο OFAC υποστηρίζει πως χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τη Χαμάς στο ξέπλυμα χρήματος.

Ο Hamza ανέφερε επίσης πως ήταν «πολύ έκπληκτος» με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «άμεσα έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στις αμερικανικές Αρχές λέγοντας ότι οι πληροφορίες του δεν είναι σωστές».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, επίσης, ότι ο Hamza διατηρεί επιχειρηματικούς δεσμούς στην Ευρώπη για σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ γίνεται αναφορά και στη διασύνδεσή του με την Κύπρο.

Ήταν ιδιοκτήτης της κυπριακής Matz Holdings, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 και κατέχει επικερδείς συμφωνίες από την Αίγυπτο για την εκμετάλλευση δύο ορυχείων χρυσού στη χώρα.

Προστίθεται ακόμη: «Κοντά στην περίοδο της αποχώρησης του Σουδανού Πρόεδρου Omar al-Bashir από την εξουσία το 2019, ο Hamza πούλησε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του στην Matz Holdings.

Αυτήν την στιγμή κατέχει ένα ποσοστό 10% στην εταιρεία. Επιπλέον, έχει έναν επιχειρηματικό συνέταιρο στην Ελβετία, στην Matz Holdings και κατέχει επίσης μια ισπανική εταιρεία ακινήτων στην οποία επιβλήθηκαν αμερικανικές κυρώσεις περίπου μια εβδομάδα μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ίδιο τον Hamza».

Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται και στο προσωπικό ιστορικό του Hamza: «Οι αρχές του Σουδάν συνέλαβαν τον Hamza τον Απρίλιο του 2019, μετά τις πρώτες ημέρες της πτώσης του al-Bashir.

Στη συνέχεια, ο Hamza καταδικάστηκε για κατηγορίες διαφθοράς τον Απρίλιο του 2021 σε 10 χρόνια φυλάκιση.

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Matz Holdings τον επόμενο μήνα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν τον Οκτώβριο του 2021, το Reuters ανέφερε ότι ο Hamza ήταν ένας από τους συμμάχους του al-Bashir που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή».

ΠΗΓΗ: philenews.com μέσω hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ