Στη δίνη των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων βυθίζεται η Συρία, με τους τζιχαντιστές να έχουν καταλάβει το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τη Δαμασκό, και τον πρόεδρο Άσαντ να απευθύνει έκκληση σε Ρωσία και Ιράν για βοήθεια.
Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυναν σε κοινή ανακοίνωσή τους Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία εκφράζοντας έντονη ανησυχία για επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης. H Τουρκία συνεχίζει να πλήττει θέσεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ενώ ανακοίνωσε πως σκότωσε και ηγετικό στέλεχος της κουρδικής πολιτοφυλακής.
Με τη συνδρομή της Ρωσίας οι συριακός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία, προσπαθώντας να ανακόψει την προέλαση των ανταρτών και των τζιχαντιστών νοτιότερα προς τη Χάμα. Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι να υπάρξει πολιτική μετάβαση, διαμηνύει από την Κωνσταντινούπολη ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης.
«Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε έως ότου το καθεστώς δεσμευτεί στην πολιτική διαδικασία και εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 2254, και καταλήξουμε στην πολιτική μετάβαση» υπογράμμισε ο Χάντι Αλ Μπάχρα.
Καθώς μαχητές φιλοιρανικών οργανώσεων εισήλθαν στο συριακό έδαφος από το Ιράκ για να ενισχύσουν τον συριακό στρατό, ο πρόεδρος Ασαντ μίλησε μετά τη συνάντηση του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τη σημασία της υποστήριξης των συμμάχων του ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των τρομοκρατών οι οποίοι, όπως δήλωσε, ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης για αναδιαμόρφωση του χάρτη της περιοχής. Με την Τουρκία να υποστηρίζει ορισμένες από τις οργανώσεις των ανταρτών, ο Αμπάς Αραγκτσί μετέβη στη συνέχεια στην Άγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Θα ήταν λάθος αυτή τη στιγμή να αποδώσουμε τα γεγονότα στη Συρία σε ξένη ανάμειξη. Αυτό είναι ένα λάθος στο οποίο καταφεύγουν όσοι δεν θέλουν να κατανοήσουν την πραγματικότητα στη Συρία» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Τη συνέχιση της στήριξης της Δαμασκού από τη Μόσχα, επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον Μπασάρ Αλ Ασαντ. Συνεχίζουμε τις επαφές μας. Αναλύουμε την κατάσταση. Η θέση μας θα καθοριστεί ανάλογα με το τι χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η αιφνιδιαστική κατάληψη του Χαλεπίου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας από τους αντάρτες, και η ανάφλεξη των συγκρούσεων πυροδοτεί την ανησυχία της Δύσης. Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυναν σε κοινή ανακοίνωσή τους Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.
«Είναι περίπλοκη κατάσταση, επειδή η οργάνωση, που ηγείται της προέλασης, είναι στην πραγματικότητα τρομοκρατική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανησυχούμε για τα σχέδια και τους στόχους αυτής της οργάνωσης. Την ίδια ώρα, μας θλίβει κιόλας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Άσαντ, υποστηριζόμενη από Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ, αντιμετωπίζουν μία σειρά προκλήσεων» ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Όπως είπε «παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Συρία. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ και να διατηρήσουμε τα επιτεύγματα μας από τον πόλεμο».
Κι ενώ εντείνονται οι φόβοι για τη δημιουργία ενός νέου μετώπου αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι παραδοσιακοί πολιτικοί και στρατιωτικοί υποστηρικτές του Ασαντ, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον εμφύλιο έχουν αποδυναμωθεί. Η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ Χεζμπολάχ και Ιράν έχουν πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.
Τουλάχιστον έξι νεκροί από βομβαρδισμούς στη Χάμα – Drones εντοπίστηκαν πάνω από τη Χομς – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (2/12) όταν οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες βομβάρδισαν την πόλη Χάμα, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας από την πλευρά της μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στη Χάμα, την ώρα που οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες από το Χαλέπι.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι σύμμαχοί της, «χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εκτοξευτήρες ρουκετών για να βομβαρδίσουν συνοικίες της πόλης Χάμα».
Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε εξάλλου ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «πολλά εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» πάνω από την πόλη Χομς.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, τριών αφρικανικών χωρών και της Γουϊάνας.
Νωρίτερα σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατήγγειλε μια προσπάθεια «επαναχάραξης» των συνόρων στη Μέση Ανατολή.
Διπλωματική απάντηση Φιντάν για την επίθεση των τζιχαντιστών στο Χαλέπι
Η Τουρκία, φαίνεται να κερδίζει έδαφος από την αποδυνάμωση της θέσης του Ιράν στον συριακό εμφύλιο. Ο Χακάν Φιντάν μετά την συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα γεγονότα στη Συρία με οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση. Αυτή στην ουσία ήταν μία έμμεση απάντηση στις υπόνοιες ότι η Άγκυρα άναψε το πράσινο φως στους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ για την επίθεση στο Χαλέπι.
Ζήτησε δε από τη Δαμασκό να έλθει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην πολιτική διαδικασία για το μέλλον της Συρίας.
Σχετικά με το βασικό θέμα που «καίει» την Τουρκία, την παρουσία δηλαδή κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Τουρκία συνδέει με το ΡΚΚ και την τρομοκρατία, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα δώσει ποτέ διέξοδο σε τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπαθούν να επωφεληθούν από το περιβάλλον αστάθειας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, ζήτησε να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό μία σύνοδος μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί η κρίση στη Συρία.
Οι συμμαχίες εντός της χώρας και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης
Από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011 ο πρόεδρος Άσαντ στηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ. Χάρη στη δική τους βοήθεια κράτησε την εξουσία και το μεγαλύτερο μέρος των συριακών εδαφών όλα αυτά τα χρόνια.
Στην αντίπαλη πλευρά βρίσκονται οι αντάρτες, ένα συνονθύλευμα ενόπλων ομάδων με προβεβλημένο κοινό σκοπό την ανατροπή του Άσαντ αλλά και με διαφορετικούς υποστηρικτές και επιμέρους συμφέροντα. Ποιες είναι:
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η οργάνωση ομπρέλα της αντιπολίτευσης. Στην πρώτη φάση του πολέμου συνιστώσες του υποστηρίζονταν από διάφορες ξένες δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κοινός σκοπός όλων αυτών ήταν η μείωση της επιρροής του Ιράν στη Συρία.
Ο Εθνικός Συριακός Στρατός: κομμάτι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που υποστηρίζεται σήμερα από την Τουρκία.
Οι συροκουρδικές δυνάμεις SDF/YPG που στηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως για την καταπολέμηση της ISIS και γενικότερα των τζιχαντιστών στη Συρία.
Και οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που έχουν τις ρίζες τους στη Αλ Κάιντα και ηγούνται της νέας αυτής εξέγερσης που ξεκίνησε από την Ιντλίμπ, έφτασε στο Χαλέπι και απειλεί τη Χάμα. Η οργάνωση αυτή χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και τη Βρετανία.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς κάποιες από αυτές τις ομάδες μάχονται ανταρτών μάχονται και μεταξύ τους. Μια από τις βασικότερες διαμάχες είναι αυτή μεταξύ τζιχαντιστών και Συροκούρδων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ρευστή κατάσταση
Πηγή: ertnews.gr