Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία για να εξετάσεις τις δραματικά αρνητικές εξελίξεις που έχουν προκύψει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για τα πληρώματα των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ακυρώσει 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις του στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου.
Η είδηση εξέπληξε πολλούς εντός Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν είχε πάρει όλο το προεκλογικό παιχνίδι πάνω του. Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται θα κρίνει τα επόμενα βήμα του Τούρκου προέδρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο «κόκκινο« η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
«Υπάρχει μία προσπάθεια δραματοποίησης της κατάστασης που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σοβαρή για τον Ερντογάν και για την Τουρκία. Κατά δεύτερον ο λόγος του είναι αρκετά τοξικός και θεωρώ ότι ενδεχομένως έχει φτάσει σε ένα σημείο που πιστεύει πλέον ότι δεν είναι ο ίδιος το ισχυρό ‘’χαρτί’’ που θα δώσει τη νίκη, την ώθηση που απαιτείται προς τον Γιλντιρίμ. Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί και λίγο πιο πονηρά και να πει ότι αν και εφόσον χαθεί η Κωνσταντινούπολη θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον Ερντογάν για μία σειρά λόγων», είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης.
Αντίποινα στην Κύπρο για τα εντάλματα
Η είδηση των ενταλμάτων για όσους λάβουν μέρος στις παρανομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα αλλά και τα Κατεχόμενα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, η Τουρκία αλλά και τα Κατεχόμενα εξετάζουν να προχωρήσουν σε μέτρα αντίποινα με στόχο να πλήξουν τα κυπριακά συμφέροντα στο ενεργειακό πεδίο.
Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν στην «Καθημερινή» της Κύπρου ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο στην «προκλητικότητα» και ένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να ήταν η έκδοση ενταλμάτων για τα πληρώματα ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Κύπρου ή ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή των εργασιών ξένων εταιριών που εμπλέκονται στη διένεξη της ΑΟΖ στα τουρκικά εδάφη.
Κρίσιμες διαβουλεύσεις με ΗΠΑ
Το δεύτερο κρίσιμο θέμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα είναι η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προαναγγείλει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανήγγειλε χθες ότι θα συζητήσει σήμερα με τον , από τον οποίο αναμένει ενημέρωση για την προγραμματιζόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη] θα έχω μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Σάναχαν. «Ελπίζω ότι (...) θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, ο Σάναχαν με επίσημη επιστολή στον Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400.
τερματίσει την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35
Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να την 31η Ιουλίου εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Ο Σάναχαν διευκρίνισε χθες ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.
Νωρίτερα χθες, ένα στέλεχος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσακόφ, τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Άγκυρα εντός Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.
Προειδοποίηση και από τον οίκο Fitch
«σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Τρίτη ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν , η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας υποχωρεί ξανά από τον Μάρτιο, εν μέρει εξαιτίας των δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος.
ΠΗΓΗ