Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα Κυριακή έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η σελίδα Daily Sabah.
Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο εκτός του ότι οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν για να συζητήσουν για τη Συρία και τη Λιβύη, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της νομικά σαθρής συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη.
Εν τω μεταξύ, προηγουμένως η Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και χαιρέτισαν τη σημερινή ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από ένα 24ωρο ότι εάν "σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή".
"Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε", τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Διαβουλεύσεις Μέρκελ και με τον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισαν σήμερα την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν "θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ", σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ