Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα απασχολήσουν το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στο Λουξεμβούργο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» αναμένεται να υιοθετήσουν επισήμως το 14ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, για το οποίο υπήρξε επί της αρχής συμφωνία από τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε., την περασμένη εβδομάδα και που αφορά για πρώτη φορά τη διανομή του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ανακοινώσει στο συμβούλιο τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περίπου 1,4 δις ευρώ από τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για το ταμείο βοήθειας της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πρώτη δόση (από τα συνολικά 2,5 δις) που δεν μπορεί να «μπλοκάρει» η Ουγγαρία, όπως συνέβη με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ειρήνης (EPF).
«Σήμερα θα εγκρίνουμε την μέθοδο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά» διευκρίνισε πριν από λίγο ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. «Έχουμε τη νομική διαδικασία που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες» είπε για να προσθέσει ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ότι χρειάζεται απλώς η εφαρμογή της καθώς επείγει η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. «Πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης» επανέλαβε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Η απόφαση αυτή προκειμένου να ξεπεραστεί το ουγγρικό «βέτο έχει προκαλέσει οργή στη Βουδαπέστη, που ενδεχομένως να σκληρύνει τη στάση της σχετικά με τη διάθεση 6,6 δισ. στο πλαίσιο του EPF.
Τα κέρδη από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία θα διοχετεύονται μέσω των κρατών μελών, που θα λειτουργούν ως «εκτελεστικοί πράκτορες» — πράγμα που σημαίνει ότι θα προμηθεύονται προϊόντα που η Ουκρανία έχει αναφέρει ως προτεραιότητα.
Για την πρώτη δόση ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη επιλεγεί η Γερμανία, Τσεχία και Δανία που μετέχουν ούτως ή άλλως σε πρωτοβουλίες στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου.
Ανησυχία για την εξάπλωση της κρίσης
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επίσης θα συζητηθεί ενδελεχώς σήμερα από τους «27» ιδιαίτερα η συνεργασία με τα Αραβικά κράτη ώστε να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα αλλά και η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη βαθιά ανησυχία του για την εξάπλωση της κρίσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Είμαι πιο ανήσυχος» είπε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση θα αφορά και την πρόσφατη απειλή της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να ανακοινώσει ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επαναφέρει την ευρωπαϊκή αποστολή (EUBAM) στο συνοριακό πέρασμα στη Ράφα. Χρειάζεται πολιτική απόφαση γι’ αυτό.
«Τεχνικά θα μπορούσε να αναπτυχθεί έως το πρώτο μισό του Ιουλίου» θεωρούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Χρειάζονται ωστόσο «πολιτικές συνθήκες που δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί» όπως για παράδειγμα η παρουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.
Η πόρτα της Ε.Ε. μπορεί να κλείσει για την Γεωργία
Η κατάσταση στη Γεωργία μετά την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νόμου περί ξένης επιρροής αναμένεται επίσης να απασχολήσει το συμβούλιο. Κάποια κράτη μέλη ζητούν μάλιστα κυρώσεις, ενώ άλλα μια κοινή ανακοίνωση.
«Η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή, αλλά μπορεί να κλείσει» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προειδοποίησε ότι ο λαός της χώρας θα υποστεί τις συνέπειες. Δεν πρόκειται, πάντως, όπως διευκρίνισε να ληφθούν σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις (σ.σ. για κυρώσεις) αλλά η πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. έναντι της Γεωργίας.
Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των έξι χωρών της περιοχής στο σημερινό συμβούλιο.
Πηγή: kathimerini.gr