«Η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη δικτατορία», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού Economist που κυκλοφορεί μάλιστα στο νέο τεύχος του, με φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το βρετανικό περιοδικό αρχικά αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπό την εξουσία του Ερντογάν η Τουρκία έχει οπισθοχωρήσει και ότι αυτή την Κυριακή η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει την πορεία της. Όπως σημειώνεται, το "ναι" θα δημιουργούσε έναν «Σουλτάνο του 21ου αιώνα με ελάχιστους περιορισμούς από το κοινοβούλιο» και «θα καταδίκαζε την Τουρκία σε μία εκλελεγμένη δικτατορία του Προέδρου Ερντογάν».
Αντιθέτως, το 'όχι' ίσως να επέτρεπε στους Τούρκους να τον περιορίσουν. Συνεχίζοντας την κριτική, ο Economist σχολιάζει πως το τουρκικό δημοψήφισμα ενσαρκώνει την «ανελεύθερη δημοκρατία» εθνικιστών "όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία".
Αφού σημειώνει ότι η τουρκική κοινωνία απαρτίζεται από κοσμικούς, θρησκευτικούς και εθνικιστές πολίτες, όπως επίσης από Τούρκους, Κούρδους, Αλεβίτες και λίγους Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους, το περιοδικό προειδοποιεί: «Αν οι θρησκο-συντηρητική σχεδόν πλειοψηφία προσπαθήσει να αποκλείσει όλους τους άλλους, ακριβώς όπως κάποτε εκείνη είχε αποκλειστεί, η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ σταθερή».
Ωστόσο, για τον Economist το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει δείξει «πόσο σκληρά μπορεί να καταχραστεί κανείς την εξουσία». Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για τις διώξεις κατά εκείνων που ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί αντιπάλους του. «Οποιοσδήποτε θεωρείται απειλή από τον κ. Ερντογάν είναι ευάλωτος», αναφέρεται. Στρέφοντας την προσοχή του στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση του Προέδρου Ερντογάν με την ΕΕ, το δημοσίευμα εκτιμά ότι ίσως σύντομα οι ευρωπαϊκές φωνές για διακοπή των τουρκικών ενταξιακών συνομιλιών να μετατραπούν σε φωνές για επιβολή κυρώσεων.
«Κάποιοι στη Δύση θα υποδείξουν το παράδειγμα της Τουρκίας για να υποστηρίξουν ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν", αναφέρεται, και σημειώνεται πως "το πρόβλημα δεν είναι για παράδειγμα το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, αλλά ο ίδιος ο «απολυταρχικός» Πρόεδρος". Ο Economist συστήνει στη Δύση υπομονή, εν μέρει διότι η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, για τη Συρία, για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και για την ανακοπή των ροών προσφύγων προς την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, προστίθεται.
Παράλληλα, οι επαφές με την Τουρκία ενθαρρύνουν τους φιλοδυτικούς Τούρκους που αποτελούν την εσωτερική αντιπολίτευση και κάποια μέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιου τύπου ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέρεται. «Αν ο κ. Ερντογάν χάσει, η Τουρκία θα είναι ένας δύσκολος σύμμαχος με ένα δύσκολο μέλλον. Αλλά αν κερδίσει θα μπορεί να κυβερνά ως εκλελεγμένος δικτάτορας», καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.
Ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία
Διφορούμενα είναι τα αποτελέσματα από εταιρεία σε εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Τουρκία για το δημοψήφισμα, με όλες να καταλήγουν στο συμπέρασμα της οριακής διαφοράς υπέρ του ενός ή του άλλου αποτελέσματος:
Μόνο μία –μέχρι στιγμής- εταιρεία δημοσκοπήσεων βγάζει ποσοστό υπέρ του 'όχι'. Η εταιρεία SONAR προβλέπει ότι θα υπερισχύσει το 'όχι' αλλά με οριακό ποσοστό 51,2% και 48,8% υπέρ του 'ναι'. Η KONDA προβλέπει 51,5% για "ναι" και 48,5% για "όχι".
Σύμφωνα με την εταιρεία KONDA από τις 4 Φεβρουαρίου που βγήκε ο Τούρκος πρόεδρος σε συγκεντρώσεις υπέρ του 'ναι' το ποσοστό του 'ναι' αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης τα αποτελέσματα της εταιρείας έδειξαν ότι η κρίση με Γερμανία και Ολλανδία επηρέασαν τα αποτελέσματα υπέρ του 'ναι'.
Βήματα της Τουρκίας για το φυσικό αέριο της Κύπρου, προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου
Την ενόχλησή του για τις εργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εξέφρασε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αν και καταβάλλουμε μία ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακό, δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο από την Ε/κ πλευρά, ιδιαίτερα τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο. Δεν βρίσκουμε σωστά τα μονομερή βήματα της Ε/κ πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων πετρελαίου γύρω από την Κύπρο. Παρά τις προειδοποιήσεις μας σε αυτό το θέμα δυστυχώς επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση τώρα και η Τουρκια θα κάνει κάποια βήματα», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Ant1:
Πηγή: economist,
Σχετικά Θέματα:
Τουρκία - Δημοψήφισμα: Οριακό προβάδισμα Ερντογάν - Επιμένει στη θανατική ποινή
Τουρκία - Δημοψήφισμα: Συλλήψεις για την αποτροπή χτυπημάτων σε εκλογικά τμήματα
Αμετανόητος Ερντογάν -Δεν θα πήγαινα να ζήσω στους "γκιαούρηδες" (ΒΙΝΤΕΟ)
Τουρκία- δημοψήφισμα: Στην κόψη του ξυραφιού ο Ερντογάν