«Αρωμα γυναίκας» και μάλιστα εις διπλούν, στην ηγεσία του κόμματος Die Linke- της Γερμανικής Αριστεράς. Η 40 χρονη Τζανίν Βίσλερ από τη «δυτική» Γερμανία και η 44 χρονη Σουζάνε Χένιγκ Γουέλσοου από την πρώην «ανατολική» ,εξελέγησαν σήμερα συμπρόεδροι του κόμματος στο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στην αίθουσα Καρλ Λίμπνεχτ, στο Βερολίνο.
Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο κρατίδιο της Εσσης (Φρανκφούρτη), η Τζανίν Βίσλερ ,την ίδια θέση στο κρατίδιο της Θουριγγίας (Ερφούρτη) η Σουζάνε Χένινγκ Γουέλσοου , εξελέγησαν με μεγάλες πλειοψηφίες απέναντι σε δύο άνδρες υποψήφιους. Η Βίσλερ με 448 ψήφους σε σύνολο 532 συνέδρων (ποσοστό 84,2% και η Χένιγκ Γουέλσοου με 387 ψήφους (70,5%). Αντίπαλοί τους ήταν δύο άνδρες υποψήφιοι που έλαβαν 104 και 15 ψήφους, αντίστοιχα.
Οι δύο «κυρίες της Αριστεράς» διαδέχονται μάλιστα δύο «ιερά τέρατα» της γερμανικής Αριστεράς, που ήταν στο τιμόνι του κόμματος επί εννιά χρόνια: Την Κάτια Κίπινγκ και τον Μπερντ Ρίξινγκερ.
«Για πρώτη φορά δύο γυναίκες είναι επικεφαλής ενός κόμματος που εκπροσωπείται στην Bundestag. Δύο γυναίκες που θα κατευθύνουν τη μοίρα της Αριστεράς στο μέλλον» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel ,σε άρθρο υπό τον τίτλο «Αριστερά και δυνατά».
Σε πρώτη φάση βέβαια , οι δύο ηγέτιδες της Αριστεράς έχουν μπροστά τους το «βουνό» των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, που θα καθορίσουν και την μετά-Μέρκελ εποχή, καθώς η «σιδηρά καγκελάριος» που έσπασε όλα τα ρεκόρ στην ηγεσία της χώρας, δεν θα είναι υποψήφια.
«Γυναίκες μεν, αλλά με διαφορετική πορεία και ιδεολογική πλατφόρμα» γράφει το Spiegel και εξηγεί; «Η Βίσλερ προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Είναι τροτσκίστρια και μέχρι το 2020 ήταν μέλος στο κίνημα "Marx21", το οποίο είχε υπό παρακολούθηση η γερμανική υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος λόγω της δράσης και της συμμετοχής του σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», γράφει το Der Spiegel.
Η Βίσλερ αποσύρθηκε από το “Marx21” λίγο πριν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αριστεράς. Εχοντας σπουδάσει Πολιτικές επιστήμες ,αλλά εργαζόμενη και ως πωλήτρια, η Βίσλερ έγινε μόλις το 2007 μέλος του κόμματος της Αριστεράς .Εκτοτε είχε μια «καριέρα αστραπή» .Το 2008 εξελέγη βουλευτίνα στη βουλή του κρατιδίου της Εσσης και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με την Tagesschau « οι σύντροφοί στο κρατικό κοινοβούλιο της Έσσης επαινούν τη Βίσλερ για τη ρητορική της δεινότητα και την ευφυΐα της. Ακόμα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, πολύ γρήγορα θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο από νεαρή ηλικία και μεταξύ εκείνων που την στήριξαν ήταν ο Οσκαρ Λαφοντέν και ο Μπερντ Ρίξινγκερ.
«Θέλουμε όλο τον φούρνο, όχι ένα κομμάτι κέικ»
Η Βίσλερ είναι μέλος της οργάνωσης ATTAC και του συνδικάτου ver.di Τον Ιανουάριο του 2020, ήταν μάλιστα μεταξύ πολλών πολιτικών που δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους από νεοναζιστική οργάνωση. Με πρωτοβουλία της, ξεκίνησε μάλιστα μια έρευνα για ένα πιθανό ακροδεξιό εξτρεμιστικό δίκτυο που λειτουργεί μέσα στην αστυνομία της Έσσης.
Στην ομιλία της στο συνέδριο, η Τζανίν Βίσλερ ξεδίπλωσε την πολιτική της πλατφόρμα: Αφού τόνισε ότι με την πανδημία ,οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, τόνισε ότι «η Αριστερά δεν είναι τέλεια,συχνά μάλιστα ακούγεται …κουραστική, υποστηρίζοντας πάντα το δίκιο. Οσοι όμως συντάσσονται με την Αριστερά, είναι γιατί έχουν αγανακτήσει με τη φτώχεια, δεν μπορούν να αποδεχτούν την αδικία, αντιτίθενται στον πόλεμο, δεν θέλουν να επιστρέφει ποτέ ο φασισμός και κυρίως κατανοούν ότι ο καπιταλισμός δεν πρέπει να είναι το τέλος της ιστορίας» σημείωσε η Βίσλερ.
Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά την κοινωνία. Δεν θέλουμε απλά ένα κομμάτι κέικ, αλλά ολόκληρο τον φούρνο» . Η νέα συμπρόεδρος του Die Linke λέει πάντως ότι θέλει να ανοίξει το κόμμα στους Οικολόγους ψηφοφόρους και είναι ανοικτή σε μια πιθανή συμμαχία της κεντροαριστεράς σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αλλά, όπως λέει, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς «ριζικές αλλαγές»…
«Ζούμε σε μια ταξική κοινωνία, και αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στην κρίση», σημείωσε η Τζανίν Βίσλερ .Δισεκατομμύρια δολάρια κερδίζονται από την καθημερινή απαλλοτρίωση της εργασίας .Η δυσαρέσκεια πρέπει να «γίνει μια εξέγερση ενάντια σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε η Βίσλερ, εκφράζοντας σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Όπως είπε,« αριστερά θέλει να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σήμερα και αύριο, αλλά και να αλλάξει ριζικά την κοινωνία»
«Όχι στο …Παραλογιστάν»
Η δεύτερη συμπρόεδρος Σουζάνε Χένιγκ -Γουέλσοου ,διακρίθηκε σε νεαρή ηλικία ως σκιέρ, σπούδασε Παιδαγωγικά και το 2004 εξελέγη στην τοπική βουλή της Θουριγγίας ως το νεότερο μέλος της.
Η Θουριγγία κυβερνάται από το 2014 από Κοκκινο-Κοκκινο -Πράσινο συνασπισμό υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελοου. Η Σουζάνε έγινε γνωστή για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε στη Βουλή εναντίον των Χριστιανοδημοκρατών. Διάσημη όμως έγινε πριν ένα χρόνο, όταν διαμαρτυρόμενη για την προσωρινή εκλογή στη θέση του πρωθυπουργού της Θουριγγίας του ηγέτη των Ελευθέρων Δημοκρατών, Τόμας Κέμεριχ με τις ψήφους της ακροδεξιάς AfD, πέταξε στα πόδια του ένα μπουκέτο λουλούδια.
Απευθυνόμενη μάλιστα στους εμβρόντητους δημοσιογράφους τους είπε: «Καλώς ήρθατε στο …Παραλογιστάν» . Μια έκφραση που είχε πρωτοακουστεί την εποχή της περεστρόικα στην τότε Σοβιετική Ενωση για να καυτηριάσει τα παράλογα του καθεστώτος. «Σήμερα ,η Αριστερά είναι όσο ποτέ αναγκαία για να προστατεύσει όσους υποφέρουν περισσότερο από την πανδημία» τόνισε η Σουζάνε στην ομιλία της στο συνέδριο του Die Linke.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο στόχος της Αριστεράς πρέπει να είναι η απομάκρυνση των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση. “Όλοι όσοι συμμετέχουν στο Αριστερό Κόμμα έχουν διαφορετικούς λόγους ,αλλά αυτό που μας ενώνει είναι ότι όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον απλό άνθρωπο» τόνισε η Σουζάνε και πρόσθεσε με νόημα ότι η Αριστερά πρέπει να αναλάβει και κυβερνητικές ευθύνες στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι ιδιαίτερα ανοιχτή σε συνεργασία με άλλα κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους.
« Με την αριστερά στην κυβέρνηση υπάρχει κάτι που πρέπει να κερδηθεί, είπε στην ομιλία της και αυτό είναι η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, η μεγαλύτερη εξίσωση για τις γυναίκες και η μείωση των εξαγωγών όπλων».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να μας περιμένουν ως τη Δευτέρα Παρουσία. Θέλουν να ζήσουν εδώ και τώρα» …