Η Αλγερία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γαλλία «με άμεση ισχύ» την Τρίτη μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να υποστηρίξει το σχέδιο του Μαρόκου να γίνει η Δυτική Σαχάρα μια αυτόνομη περιοχή υπό τον έλεγχο του Μαρόκου.
Το Μαρόκο έχει από καιρό διεκδικήσει την κυριαρχία στη Δυτική Σαχάρα, μια παράκτια περιοχή στη Βόρεια Αφρική που ελεγχόταν στο παρελθόν από την Ισπανία. Αλλά η Αλγερία υποστηρίζει το Μέτωπο Polisario, μια ομάδα που για δεκαετίες αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της περιοχής.
Το σχέδιο του Μαρόκου για τη Δυτική Σαχάρα — με την υποστήριξη της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ άλλων — περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής υπό τον έλεγχο του Μαρόκου, παρόμοια με το μοντέλο ισπανικών περιοχών όπως η Καταλονία ή η Χώρα των Βάσκων.
«Η γαλλική κυβέρνηση κατέληξε να υποστηρίξει ειλικρινά και κατηγορηματικά την αποικιακή κυριαρχία που επιβλήθηκε στη Δυτική Σαχάρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας , αναφερόμενο στο Μαρόκο ως αποικιστή.
«Η σημερινή κυβέρνηση έκανε αυτό το βήμα, που καμία άλλη γαλλική κυβέρνηση πριν δεν θεώρησε αναγκαίο να κάνει, με μεγάλη απροσεξία και απροσεξία», προστίθεται στην ανακοίνωση της Αλγερίας.
Μέχρι τώρα, η Γαλλία αποκαλούσε το μαροκινό σχέδιο «σοβαρή και αξιόπιστη βάση για συζήτηση» χωρίς να το επικυρώσει επίσημα.
Η υποστήριξή του από τον Μακρόν στο μαροκινό σχέδιο για τη Δυτική Σαχάρα επαινέθηκε όχι μόνο στις δικές του τάξεις, αλλά και από βουκευτές από άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς ηγέτη Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν, ωστόσο, χτύπησε τον Μακρόν αναρτώντας στο X ότι «η γαλλική κυβέρνηση άργησε να αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Μαρόκου».
Κάποιες φωνές στα αριστερά επιτέθηκαν στην πολιτική του Γάλλου προέδρου. Η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ στο X κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «πρόδωσε την ιστορική θέση της Γαλλίας» ότι δεν ενέκρινε επισήμως ένα σχέδιο και ότι ενήργησε χωρίς να συμβουλευτεί την ηγετική πολιτική παράταξη στο σημερινό μουντό πολιτικό τοπίο της Γαλλίας .
Τα Ηνωμένα Έθνη κατατάσσουν τη Δυτική Σαχάρα ως «μη αυτοδιοικούμενη περιοχή», μια κατηγορία που περιλαμβάνει εδάφη «των οποίων οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη αποκτήσει πλήρη αυτοδιοίκηση».
Σε επιστολή που κοινοποιήθηκε την Τρίτη από το βασιλικό γραφείο του Μαρόκου, ο Μακρόν έγραψε ότι «η αυτονομία υπό τη μαροκινή κυριαρχία είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα» και περιέγραψε την υποστήριξη από το Παρίσι για το σχέδιο ως «σαφή και αταλάντευτη».
«Η γαλλική κυβέρνηση καταπατά το διεθνές δίκαιο», απάντησε το Αλγέρι, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεχωρίζει από τις υπομονετικές και επίμονες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να αποαποικιοποιήσει τη Δυτική Σαχάρα».
Η Γαλλία κυβέρνησε την Αλγερία ως αποικία μέχρι το 1962, ενώ το Μαρόκο παρέμεινε γαλλικό προτεκτοράτο μέχρι το 1956. Το Παρίσι διατηρεί συχνά τεταμένες σχέσεις και με τα δύο κράτη της Βόρειας Αφρικής.
Οι εντάσεις ξέσπασαν μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου το 2021, όταν το Παρίσι μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των βίζας που χορηγήθηκαν στους Μαροκινούς πολίτες. Η Γαλλία εγκατέλειψε την πολιτική δύο χρόνια αργότερα.
Η Αλγερία τρέφει δυσαρέσκεια προς τη Γαλλία λόγω ερωτημάτων σχετικά με την αποκατάσταση και την επιστροφή αλγερινών ιστορικών αντικειμένων που κατέχουν γαλλικά ιδρύματα.
Οι δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας είναι επίσης στρατηγικά σημαντικοί: Η εισαγωγή αλγερινού φυσικού αερίου στη Γαλλία έχει αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.