Διπλωματικές προσπάθειες της Ιταλίας για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τσετσίλια Σάλα από φυλακή του Ιράν

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: Chora Media via AP

Ενημερώθηκε: 29/12/24 - 11:26

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η Σεσίλια Σάλα, ιταλίδα δημοσιογράφος που κρατείται από την ιρανική αστυνομία στην Τεχεράνη, είναι "καλά στην υγεία της" και ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της στην πατρίδα της.

Ο Ταγιάνι δήλωσε ακόμα ότι μίλησε με τους γονείς της και ότι δέχθηκε επίσκεψη από την πρεσβευτή της Ιταλίας στο Ιράν.

"Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών θα της δώσει τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως ζήτησε η πρεσβεία μας", δήλωσε ο Ταγιάνι στη Ρώμη.

Η Σάλα έκανε ρεπορτάζ στην ιρανική πρωτεύουσα όταν συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεργάτης - δημοσιογράφος της εφημερίδας "Il Foglio" και η φωνή πίσω από το podcast "Stories by Chora Media", η Σάλα έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλά αξιόλογα ιταλικά μέσα, όπως το "Vanity Fair", το "Wired" και το "L'Espresso".

Η εφημερίδα "Il Foglio" ανέφερε ότι κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, διαβόητη για την κράτηση αντιφρονούντων. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Σάλα βρισκόταν στο Ιράν με κανονική βίζα "για να κάνει ρεπορτάζ για μια χώρα που γνωρίζει και αγαπά".

Ο εκδότης της εφημερίδας Κλαούντιο Κεράσα έγραψε την Παρασκευή ότι "η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα", ζητώντας να "επιστρέψει η Τσετσίλια Σάλα στην πατρίδα της".

Από την πλευρά της, η "Chora Media" δήλωσε ότι η Σάλα είχε αναχωρήσει από τη Ρώμη στις 12 Δεκεμβρίου με έγκυρη δημοσιογραφική βίζα και επίσημες εγγυήσεις για ξένους ανταποκριτές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, πραγματοποίησε αρκετές συνεντεύξεις και παρήγαγε τρία επεισόδια του podcast της.

Ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στη Ρώμη την προπερασμένη Παρασκευή, αλλά σταμάτησε να απαντά στα μηνύματα το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου.

Το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψη της Σάλα, αλλά το παρελθόν δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες προτού οι αρχές ανακοινώσουν τέτοιες συλλήψεις.

An female Iranian prisoner makes a call in a corridor in Evin Prison in Tehran, 13 June, 2006

Ιστορικό παρόμοιων συλλήψεων

Από την κρίση της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979, κατά την οποία απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι μετά από 444 ημέρες αιχμαλωσίας, το Ιράν χρησιμοποιεί κρατούμενους με δυτικούς δεσμούς ως διαπραγματευτικά χαρτιά για τις συζητήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, πέντε Αμερικανοί που κρατούνταν επί χρόνια στο Ιράν απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για πέντε Ιρανούς που βρίσκονταν υπό κράτηση στις ΗΠΑ και για 6 δισεκατομμύρια δολάρια(5,75 δισεκατομμύριαευρώ) σε δεσμευμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που θα αποδεσμευτούν από τη Νότια Κορέα.

Δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί και στο παρελθόν. Η Ροξάνα Σαμπέρι, αμερικανίδα δημοσιογράφος, κρατήθηκε από το Ιράν το 2009 για 100 ημέρες προτού αφεθεί ελεύθερη.

Επίσης, κρατήθηκε για περισσότερες από 54-ημέρες από το Ιράν ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζέισον Ρεζάιαν, προτού απελευθερωθεί το 2016 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ