Αποφασισμένη να το φθάσει μέχρι τέλους είναι Τουρκία το θέμα της παράνομης και προκλητικής συμφωνίας που έχει υπογράψει με τη Λιβύη.
Σήμερα για το θέμα αυτό η Άγκυρα, σε μια ακόμα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, «χτύπησε» με δύο τρόπους. Ο Ερντογάν με ομιλία του στην Κωσταντινούπολη είπε ότι τη συμφωνία με τη Λιβύη «την υπέγραψα και την στέλνω στον ΟΗΕ», ενώ ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, το μεσημέρι του Σαββάτου 7/12, διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Είπε δε για την συμφωνία με τη Λιβύη ότι μετά την κύρωση της στη βουλή «την υπέγραψα και την στέλνω στον ΟΗΕ»
Αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα στην χώρα μας, πως αυτή η κίνηση δείχνει κακή διπλωματική συμπεριφορά από τη μεριά της Ελλάδας. «Πήραμε κι εμείς τέτοιες αποφάσεις κατά το παρελθόν. Αλλά τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Τι έγινε; Τι κερδίδατε;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τσαβούσογλου
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι».
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», σε ερώτηση στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε: «Εμείς είμαστε εγγυήτρια δυναμη της "ΤΔΒΚ". Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.
«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι», ανέφερε.
Νωρίτερα και πάλι από τη Ρώμη και σχολιάζοντας την απόφαση της Ελλάδας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», είπε.
Μάλιστα προκλητικά ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για «ανώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία» κάνοντας λόγο για εξωφρενική κίνηση να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.