Η Ιταλία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Μιλάνο και Τορίνο συνοδεύθηκαν από συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών.
Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, στο Τορίνο, στη Ρώμη και στη Νάπολη. Τόσο στην κινητοποίηση του Μιλάνου, όσο και σε εκείνη του Τορίνο, σημειώθηκε μεγάλη ένταση και επεισόδια. Έγιναν τριάντα τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων δεκατρείς ανηλίκων.
Μια μειοψηφία διαδηλωτών στο Τορίνο έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και πέταξε μολότοφ και μπουκάλια στους αστυνομικούς. Στο Μιλάνο άτομα με καλυμμένο το πρόσωπο προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.
Σήμερα ο Τύπος γράφει ότι είναι σαφές πως υπάρχει οργή και ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, όσο αναγκαία και αν κρίνονται, κινδυνεύουν να φέρουν σε απόγνωση, σημαντικό μέρος των Ιταλών.
Στις δηλώσεις νεοφασίστες και ακροδεξιοί χούλιγκαν
Παράλληλα, πίσω από τις συγκρούσεις, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν νεοφασίστες αλλά και ακροδεξιοί οπαδοί πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων. Από την μια, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε υπόσχεται ότι οι κατηγορίες πολιτών που πλήττονται από τα μέτρα (όπως ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και γυμναστηρίων και γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες) θα λάβουν άμεσα κρατική ενίσχυση. Αν όλα πάνε καλά, τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στις 15 Νοεμβρίου. Πολλοί όμως εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις διότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρηματικών ενισχύσεων.
Από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή, με όποιον μετατρέπει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πεδίο μάχης και ότι πρέπει να αποφευχθεί, ουσιαστικά, η κοινωνική αποσταθεροποίηση.
Όλοι προβλέπουν ότι, εδώ στην Ιταλία, θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Πολλοί διανοούμενοι, σκηνοθέτες και συγγραφείς, τέλος ζητούν από τον Κόντε να το ξανασκεφθεί και να επιτρέψει να λειτουργήσουν και πάλι θέατρα και κινηματογράφοι, "διότι δεν είχαν κλείσει ούτε την δυσκολότερη περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".
Πηγή: DW