Το δεύτερο casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο - «Δράση» προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου

 
Το δεύτερο casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο - «Δράση» προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου

Ενημερώθηκε: 13/02/22 - 10:20

Ένα δεύτερο τουρκικό casus belli εναντίον της Ελλάδας επισημοποίησε δημοσίως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα τις απειλές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι το Αιγαίο για την Άγκυρα αποτελεί όχημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης (αλλά και άλλων μετέπειτα συνθηκών όπως των Παρισίων που οδήγησαν στην παραχώρηση στην Ελλάδα των Δωδεκανήσων το 1947).

Πλέον το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Τουρκία, το θέτει υπό το πρίσμα όχι μόνο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αλλά προαναγγέλλει και ενέργειες από μεριάς της Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Κάτι που εξυπακούεται ότι περιλαμβάνει όχι απλώς προκλητικές ή επιθετικές διπλωματικές ενέργειες αλλά και στρατιωτικά μέσα.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, χτες ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, που βρίσκεται σε περιοδεία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δέχτηκε τουρκική παρενόχληση.

Συγκεκριμένα μέσω ασυρμάτου οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Χαρδαλιά, την ώρα που πετούσε πάνω από Αγαθονήσι, Φαρμοκονήσι και Καλόλημνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο με τον υφυπουργό Άμυνας κατά την πτήση προς Αγαθονήσι δέχθηκε κλήση από άγνωστο σταθμό σε συχνότητα κινδύνου και του ζήτησε να απομακρυνθεί, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε «τουρκικό FIR».

Όλα ξεκίνησαν όταν σε συνέντευξή του στο εθνικό δίκτυο TRT, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά πως εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους από την Άγκυρα, ενώ κατηγόρησε την Αθήνα πως ψευδώς υποστηρίζει πως δέχεται απειλές από την Άγκυρα και πως θα διεθνοποιήσει το θέμα.

«Αποστείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών» δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος: «Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα λέει πως αισθάνεται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζει τον όρο. Θα αποτρέψει την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετεί στα νησιά νησί; Δεν λέει την αλήθεια. Πάντα λέει ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνη. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από καμία διεκδίκησή της στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο κατηγορώντας προκλητικά Αθήνα και Λευκωσία πως παραβιάζουν με τις ενέργειές την… τουρκική υφαλοκριπίδα. «Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Η Ε/Κ και η Ελλάδα παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές.

Κάποιες φορές μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας, με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Αν αφορά επιστημονική έρευνα μόνο εάν συνεργαστούν με την Τουρκία και πάρουν άδεια μπορεί να προχωρήσει. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Η προαναγγελία από το σύμβουλο του Ερντογάν

Aξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε μήνες, για το ίδιο ζήτημα είχε εκφραστεί χωρίς περιστροφές ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου (casus belli)» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Έχουν βάση οι αιτιάσεις της Άγκυρας

Ο περιορισμός στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών ή ναυτικών βάσεων διατυπώνεται στο χωριστό άρθρο 13 της συνθήκης, αφορά στα νησιά Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος, Ικαρία και δεν συνδέεται με την επικύρωση της κυριαρχίας των νησιών αυτών, ούτε συνιστά όρο.

Εξάλλου την παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών εγείρει από το 1964, χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Η χρονική αυτή διάρκεια υποδηλώνει αποδοχή ότι η κυριαρχία δεν τελεί υπό αίρεση.

Από την άλλη, η Άγκυρα έχει τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της Μεσογείου απέναντι από αυτά τα νησιά.