Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αναληθείς.
Η Washington Post, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Κίεβο είχε ενημερωθεί για την τηλεφωνική επικοινωνία και δεν είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η συνομιλία.
«Πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το φερόμενο τηλεφώνημα είναι αναληθείς. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίκι.
Ο Τραμπ, μιλώντας από το θέρετρό του στη Φλόριντα, προέτρεψε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε η Washington Post. Του υπενθύμισε επίσης «την αξιόλογη στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη» είπε υπό τον όρο ανωνυμίας πηγή που γνωρίζει όσα συζητήθηκαν.
Η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Ουκρανία και να πληρώσει για τις καταστροφές που έκανε όποια κι αν είναι η μελλοντική συμφωνία ειρήνης, δήλωσε από πλευράς του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.
Δεν σχολιάζει η πλευρά Τραμπ
Ερωτηθείς σχετικά με την αναφερόμενη κλήση, ο διευθυντής επικοινωνίας του εκλεγμένου προέδρου Στίβεν Τσουένγκ είπε ότι δεν θα σχολιάσει ιδιωτικές κλήσεις με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, αλλά είπε ότι ο Τραμπ έχει λάβει κλήσεις από ηγέτες.
Η αναφορά στην ανάρτηση υποδηλώνει ότι ο Τραμπ ανέφερε την «μεγάλη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην Ευρώπη» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αλλά το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την έκθεση.
Ο Τραμπ μίλησε με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντόμιρ Ζελένσκι μετά τη νίκη του στις εκλογές, με τον ιδιοκτήτη του Χ, Έλον Μασκ, επίσης στο τηλεφώνημα. Πηγή από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας είπε στο BBC ότι η κλήση διήρκεσε περίπου μισή ώρα.
Προτείνει την Ελίζ Στεφάνικ τη θέση της πρεσβεύτριας της χώρας στον ΟΗΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, παράλληλα, προσέφερε στη Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια Ελίζ Στεφάνικ το αξίωμα της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ανέφερε χθες Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δυο πηγές του.
Η κυρία Στεφάνικ, ηλικίας σαράντα ετών, η οποία εκλέγεται στη Νέα Υόρκη και είναι σήμερα η τέταρτη τη τάξει στην ιεραρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP στην κάτω Βουλή, χαρακτηρίζεται απόλυτα πιστή σύμμαχος του κ. Τραμπ τα τελευταία χρόνια.
Απαιτεί διορισμούς χωρίς διαδικασίες έγκρισης στη Γερουσία
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε χθες Κυριακή οι γερουσιαστές να αφήσουν κατά μέρος τις διαδικασίες για την έγκρισή τους —καταρχήν υποχρεωτικές— όταν ονομάσει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.
Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ επιτρέπει ο πρόεδρος να προχωρά σε διορισμούς αξιωματούχων χωρίς να προϋποτίθεται έγκριση της Γερουσίας όταν το σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου δεν συνεδριάζει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Πλην όμως η πρόνοια αυτή σπανίως ενεργοποιείται, καθώς οι Γερουσιαστές γενικά φροντίζουν να συνεδριάζουν όταν γίνονται διορισμοί, ώστε να ασκούν έτσι την εξουσία τους, να ελέγχουν την κυβέρνηση.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε την πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο για να ορκιστεί και να συγκροτηθεί σε σώμα. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκτιμάται πως κατόπιν ενδέχεται να καθυστερήσουν την έγκριση των διορισμών που θα κάνει ο νέος πρόεδρος.
«Ενίοτε οι ψηφοφορίες μπορεί να διαρκέσουν δυο χρόνια ή ακόμα περισσότερο. Αυτό έκαναν (οι Δημοκρατικοί) πριν από τέσσερα χρόνια και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναγίνει αυτό», εξεμάνη χθες μέσω X ο εκλεγμένος πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρώτη θητεία του (2017-2021).
«Οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής επιδιώκει την περίβλεπτη θέση του ηγέτη (της πλειοψηφίας) στη Γερουσία πρέπει να αποδεχθεί τους διορισμούς» σε περιόδους που δεν συνεδριάζει η Άνω Βουλή, επέμεινε.
Και οι τρεις γερουσιαστές που διεκδικούν τη θέση αυτή αντέδρασαν υποστηρίζοντας την αξίωση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Συμφωνώ 100%. Θα κάνω το παν ώστε οι διορισμοί σας (να εγκριθούν) το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε ο Ρικ Σκοτ, γερουσιαστής που εξελέγη στη Φλόριντα κι έχει την υποστήριξη των δισεκατομμυριούχων Βίβεκ Ραμασουάμι και Ίλον Μασκ, καθώς και άλλων πιστών του Ντόναλντ Τραμπ, για να γίνει ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία.
«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικό τρόπο προκειμένου οι άνθρωποι που θα διορίσει ο πρόεδρος να αναλάβουν καθήκοντα το συντομότερο δυνατό και όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε περίοδο παύσης λειτουργίας του κοινοβουλίου», ανέφερε ο Τζον Θουν, εκλεγμένος στη Ντακότα, ως σήμερα δεύτερος τη τάξει των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
«Είναι απαράδεκτο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές να μπλοκάρουν» τους διορισμούς, πλειοδότησε ο Τζον Κόρνιν, που εξελέγη στο Τέξας. «Αν το κάνουν, θα συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε, και τα σαββατοκύριακο, ώσπου να υποχωρήσουν. Και το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να προχωρά σε διορισμούς κατά τη διάρκεια παύσεων» των εργασιών του Κογκρέσου, πρόσθεσε.
Η αμερικανική Γερουσία εξετάζει κι επιβεβαιώνει με ψηφοφορία, αρχικά σε επίπεδο επιτροπών, κατόπιν στην ολομέλεια, διορισμούς υπουργών, υφυπουργών, πρεσβευτών, στρατιωτικών, διευθυντών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και δικαστικών, ιδίως αυτών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Δεν πρέπει να εγκριθεί κανένας (διορισμός) δικαστή» προτού οι Ρεπουμπλικάνοι επιλέξουν τον ηγέτη τους και αναλάβουν καθήκοντα τα νέα μέλη της αμερικανικής άνω Βουλής, απαίτησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ